Johanna Talihärm tegi ankrunaisena tugevad tiirud ja kindlustas Eestile 10. koha.

Foto: Hendrik Osula
Talisport
11. detsember 2022, 14:05

TUBLID! Eesti laskesuusanaiskond tuli trahviringi kiuste esikümnesse

Kui hooaja esimesel laskesuusatamise MK-etapil jõudis Eesti naiskond teatesõidus esikümnesse kahe tugeva avavahetuse toel, siis seekord tõid kastanid tulest Susan Külm ja Johanna Talihärm tagumistes vahetustes. Kaotus 4.00,1 Prantsusmaale tähendas lõpuks taas 10. kohta.

Eesti avavahetust sõitis Regina Ermits, kes otsustas järgmise MK-etapi Annecy-Le Grand-Bornandis vahele jätta, et vältida ülepingutamist. Et Prantsusmaa etapile järgneb jõulupaus, oli teatesõit Ermitsale mõneks ajaks viimane võistlusstart. See tähendas puhast lamadestiiru (8. koht, 11 sekundit liidritest) ja püsti kahe varupadruni kasutamist, mis käristas vahe Linn Perssoniga juba 50 sekundile. Vahetuse andis Ermits Tuuli Tomingasele üle 15. kohal, 1.13,9 Rootsist hiljem.

Tänavu lamades hädas olnud Tomingas võttis enda esimese lasu tegemise ette väga pika sättimisaja ja tulemus oli seda väärt – puhtad paberid. Anna Magnussoni kahe varupadruni tulemusel võtsid liidrikoha sisse Prantsusmaa ja Itaalia, kellele Tomingas kaotas 1.17.

Teise vahetuse püstitiirus hakkas juhtuma. Nii liidriheitluses, kus Dorothea Wierer lasi puhtalt, aga Anaïs Chevalier-Bouchet vajas kahte varupadrunit ja langes 15 sekundit Itaalia selja taha.

Ent tagapoolt tuli kamaluga trahviringe: suisa kaks tiiru tegid Soome ja Bulgaaria, ühega piirdusid Slovakkia, Kanada ja kahjuks tuli lisameetreid sõita ka Eestil. Tomingas lahkus tiirust 15. kohal ja Wiereriga oli vahet juba kaks ja pool minutit. Vahetusse tulles näitas kell sama, kuid Tomingas oli rajal möödunud Poola naiskonnast.

Eestlannade sisukas lõpp

Susan Külm hoidis puhta avatiiruga kohta, aga kahjuks käisid kenasti ka rivaalide käed ehk koht esikümnes jäi 45 sekundi kaugusele. Teises tiirus parandas Külm selle vea täpse ja kiire laskumisega – võrdluses liidritega tuli maha 30 sekundit ja lähikonkurentide hädad tähendasid kümnendat kohta.

Vahetusse minnes näis seda kohta muidugi hoida ebareaalne: endine murdmaasuusataja Anamarija Lampič käis kahel trahviringil ja langes viie sekundiga Külma taha. Ja kuigi Lampič kihutas Külmal 20 sekundiga eest, ampsas eestlanna ise ära Ukraina ehk Johanna Talihärm sai vahetuse esikümnes, ees 20 sekundit tühja õhku, Austria kuklasse hingamas.

Liidrite arvestuses tegi kolmandas vahetuses Samuela Comola püsti Itaalia koondise esimese möödalasu, mis tähendas, et esinelik Itaalia-Prantsusmaa-Rootsi-Saksamaa olid viimasele suusaringile minnes 10 sekundi sees. Mõistagi andis vahetuse esimesena üle Hanna Öberg, kes sõitis rivaalidel pikalt eest – Prantsusmaa-Saksamaaga oli vahe 11, Itaaliaga 19 sekundit.

See vahe nulliti lamadestiirus – Elvira Öberg vajas ühte varu, Julia Simon aga jätkas tänavust hullu seeriat, kus lamades on eksimatult maha tulnud kõik märgid ehk Rootsi ja Prantsusmaa lahkusid tiirust üheskoos, 18 sekundit enne Lisa Vittozzit. Kui Simon ei eksinud ka püstitiirus ja Öberg vajas varupadrunit, oligi esikohaga kogu moos.

Finišis jäi kahte esimest lahutama 10,4 sekundit. Vitozzi lõpetas 18,5 sekundit Prantsusmaast hiljem kolmandana, sakslaste kaotus ulatus juba üle poole minuti.

Aga tagasi Eesti heitluse juurde: Talihärm lasi puhtalt ja lahkus lamadestiirust 8.-11. kohale heitlevas pundis koos Austria, Sloveenia ja Slovakkiaga. Esimesed kaks läksid järgmisel ringil eest, kuid esikümnekoha Slovakkia ees kindlustas Talihärm puhta püstitiiruga, mis andis Zuzana Remenova ees 17 sekundit hingetõmbeaega. Finišis jäi sellest alles 11 ja Rootsile kogunes Eestil kaotust üks sekundikümnendik üle nelja minuti.

Tulemused (kliki pildil):