Tuuli Tomingas pidi täna laskma võõra relvaga.

Foto: Hendrik Osula
Talisport
16. detsember 2022, 16:40

Naiste MK-sari sai uue etapivõitja, Tomingas jõudis võõra relvaga punktikohale (1)

Annecy-Le Grand Bornandis toimuva laskesuusatamise MK-etapi naiste 7,5 km distantsi võitis eksimatult tulistanud rootslanna Anna Magnusson ajaga 21.04,7. Tuuli Tomingas kaotas võitjale 1.28,5 ja saavutas Eesti parimana 37. koha.

Tomingas tegi täna ühe möödalasu: püstitiiru esimene lask läks treener Indrek Tobrelutsu sõnul kella 12 suunas pool sentimeetrit liiga kõrgele. Suusarajal liikus Tomingas kõige vingemalt teisel ringil, kui sai liuelda Paulina Batovska Fialkova tuules, esimene ja kolmas ring olid kümmekond sekundit aeglasemad. Kokku tegi see päeva 35. suusaaja (+1.00,7 Denise Herrmann-Wickile).

Tomingas nentis ETV otse-eetris, et ei tundnud end täna suuskadel üldse hästi. „Ei tea, mis needus selle kohaga on. Iga kord on olnud siin väga raske sõita,“ märkis ta.

„Teisel ringil oli Slovakkia tüdruk ees, kelle järgi oli hea sõita, viimasel ringil jäin üksi. Sinna nahka läks kindlasti natuke. Sõidutunne polnud kõige parem, siis polnud ka viha, et järgi võtta eesolevatele.

Laskmine on suurepärane, arvestades, et võistlesin täiesti uue relvaga. Minu relv otsustas mitte koostööd teha eelnevatel päevadel. Mu lukk ei taha märjema ilmaga tööd teha, ei suuda normaalselt laadida relva. Kuna siin ähvardas märjemaid ilmasid, oli mõistlikum võtta varu relv. Kogu relv sai pandud minu kaba peale.“

27aastane rootslanna Magnusson saavutas täna elu esimese MK-etapi võidu. Kusjuures ta polnud varem esikuuikussegi jõudnud, nii et edasiminek missugune. Edu alus oli tugev kompott: täpne ja kiire laskmine ning nobe suusatamine (4. aeg; +12,4 Herrmann-Wickile).

Meie läänenaabritele tagas kaksikvõidu Linn Persson (1; +12,8), kes edestas sakslannat Denise Herrmann-Wicki (1; +15,2) tänu kiiremale laskmisele. Suusarajal oli Herrmann-Wick 5,6 sekundi võrra nobedam, ent laskematil kulutas Persson 8,7 sekundit vähem aega.

Päeva suurima üllataja tiitli võttis kodupubliku juubelduste saatel lõpuks omale 23aastane prantslanna Sophie Chauveau, kes oli viimase kilomeetrini poodiumikonkurentsis, kuid väsis lõpus nii palju, et jäi neljandaks (0; +19,9). Tema senine parim tulemus MK-sarjas oli 19. koht.

Homsesse jälitussõitu pääses napilt ka Susan Külm, kes sai ühe trahvringi juures 58. koha (+2.02,5). „Jube raske oli,“ tunnistas 61. aja suusatanud Külm ETV otse-eetris. „Pehme rada on mulle väga raske. Kerge väsimus on juba ka, olen kõikvõimalikud stardid järjest teinud. Eks see jätab oma jälje. Läksin ikka endast andma nii palju, kui oli. Täna siis nii.“

Samuti ühe 150meetrise trahviringi suusatanud Johanna Talihärm oli 63. (+2.20,5), mis tähendab, et tema jaoks on võistlused aastal 2022 lõppenud. Ta osutas ETV otse-eetris, et suutis esimest korda viimase poolteise aasta jooksul end rajal tühjaks sõita, kuid parem tulemus jäi lasketiiru, kus ta tegutses kõige aeglasemini. Põhjuseks see, et ta pidi iga lasu vahel tegema tavapärase ühe hingamise asemel kolm-neli.

Naiste jälitussõit algab homme kell 15.15, mehed alustavad kell 13.10.

Tänased parimad (vasakul laskeajad, keskel tulemused, paremal suusajad; kliki pildile):