Wesley Van Beck viskas Kalev/Cramo resultatiivseimana 20 punkti.

Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
17. detsember 2022, 22:39

Korvpalli karikavõitja selgitavad Viimsi ja tartlaste võiduseeria lõpetanud Kalev/Cramo

Narva spordihoones selgusid laupäeva õhtul korvpalli karikavõistluste finalistid, kui esimeses poolfinaalis sai lõpusekunditeni põnevana püsinud trilleris Viimsi/Sportland 75 : 74 jagu TalTech/Optibetist ning teises poolfinaalis oli BC Kalev/Cramo 87 : 82 parem Tartu Ülikool Maks & Mooritsast.

Viimsi ja TalTechi omavahelises kohtumises võitis TalTech avapoolaja 10 punktiga, aga Viimsi mängis kolmanda veerandiga vahe tasa ning viimasel perioodil sai publik nautida harvanähtavalt tasavägist matši. Kohtumise otsustas Devin Harris, kes seitse sekundit enne lõppu viis Viimsi punktiga juhtima ning suutis seejärel viimastel sekunditel Anatoliy Shundeli vastu piisavalt head üks-üks kaitset mängida, et ukrainlane korralikule viskele ei pääsenud, vahendab basket.ee.

Viimsi resultatiivseimaks kerkis kolmeseid 5/9 tabanud Egert Haller, kes viskas 20 punkti. Malik Toppin panustas 16 silma, 8 lauapalli ja 3 viskeblokeeringuga, Karl Johan Lips tõi 15 punkti, 13 lauapalli ja 3 vaheltlõiget ning Siim-Markus Post viskas 11 punkti.

TalTechi poolel viskas Oliver Metsalu 18 punkti ning sai kirja ka 5 lauapalli ja 3 vaheltlõiget. Anatoliy Shundel lisas 16 silma ning 9 punkti peale jõudsid Erik Keedus, Toomas Raadik ja Kristaps Gluditis. 

„Eks selline lõpp läheb alati lotoks. Eriti, kui kaalul on rohkem kui tavapärane võit või kaotus. Sellised play-off'i või karika mängud kipuvad olema sellised, kus mingi närvilisus on meeskonnas sees. Kogu mäng oli üles alla ja mul on väga hea meel, et suutsime enda poole kallutada," kommenteeris võitjate poolelt Egert Haller. 

Teises poolfinaalis haaras Kalev/Cramo kõigis sarjades viimased kümme mängu võitnud Tartu Ülikool Maks & Mooritsa vastu kohe algusest initsiatiivi ning hoidis eduseisu kuni lõpuni. Tõsi, viimastel minutitel tuli Tartu peamiselt Leemet Böckleri punktidest veel päris ligidale. 

Vaatamata kaotusele suutsid tartlased võita lauavõitluse (43-37), visata kiirrünnakutest rohkem punkte (10-0), tabada paremini kahepunktiviskeid (52% - 41%) ning jagada rohkem resultatiivseid sööte (17-12). Kalevi edu tugines paremale vabavisete tabavusele (79% - 57%) ja väiksemale pallikaotuste arvule (12-17).

Wesley Van Beck viskas võitjate resultatiivseimana 20 punkti ning tegi ka 3 vaheltlõiget, Kristjan Kitsing tõi 18 silma ja 5 lauapalli, Oleksandr Kovliar panustas 17 punktiga, Martins Meiers tõi 16 silma ja 5 lauapalli ning Hugo Toom kogus 11 punkti ja 5 lauapalli (kõik ründelauast).

Tartu poolel viskasid kaks meest rohkem kui pooled punktid, kusjuures mõlemad sekkusid pingilt. Läbi kogu mängu kalevlastele probleeme valmistanud ukrainlane Andrii Voinalovych tõi 28 silma ja 12 lauapalli ning mängu viimastel minutitel väga kuumaks läinud Leemet Böckler kogus 24 punkti ja 8 lauapalli. Algviisiklane Brandon Johnson lisas 16 silma.

„Selge see, et Tartu pidi riskima ja pani lõpus paar hullu kolmest. Ütleme, et 36 minutit mängisime päris kindlalt. Aga eks mõnikord selline kaotusseisus riskimine õnnestub, aga täna see polnud neile piisav. Mina olen väga uhke meie võistkonna üle, sest sellisest füüsilisest seisust... kõik need reisid, peaaegu kogu meeskond on haige olnud... väga uhke, et finaali jõudsime, aga töö pole veel tehtud," kommenteeris Kalev/Cramo kapten Martin Dorbek.

Dorbek, kes 29 mänguminutiga jäi küll punktideta, aga kogus 7 lauapalli, 7 resultatiivset söötu ja 3 vaheltlõiget, lisas: „Kurat, ma ei tea, ma olen VTB Ühisliigat mänginud, aga praegu on ikka päris hull graafik. Selge see, et kui mängitakse karika peale final four'is, siis tuleb kuskilt see lisaenergia juurde. Täna alguses tuli, aga vahepeal kadus ära. Praegu on väga raske 40 minutit domineerida. Aga see, mis meil riietusruumis toimub, et mehed köhivad ja oksendavad, ma olen väga uhke, et finaali jõudsime. Kuid natuke peab veel pingutama.“