Ott Tänak.

Foto: Tiina Kõrtsini
WRC
22. detsember 2022, 19:24

Autosport valis Tänaku aasta parimate sekka: ta oli ainus, kes suutis Rovanperäle survet avaldada (4)

Väljaanne Autosport valis lõppenud aasta 50 parimat, paremusjärjestusse mahtus ka Ott Tänak, kes platseerus 16. kohale.

M-Spordi rallipiloot on Briti väljaande 50 parema seas olnud ka varem. 2019. aastal, mil eestlane tuli maailmameistriks, paigutati ta kolmandale kohale, ettepoole jäid vaid vormelisõitjad Lewis Hamilton ja Max Verstappen. Aasta varem oli Tänak neljas, siis edestasid teda Hamilton, Alonso ning Jean-Eric Vergne. Mullu Eesti ralliäss Autospordi pingeritta ei mahtunud, tunamullu sai ta 41. koha.

„Ott Tänak oli ainus sõitja, kel õnnestus maailmameistriks tulnud Kalle Rovanperäle survet avaldada. Kui Hyundai oleks saanud oma auto aasta alguses sellisesse seisu, nagu see oli hooaja lõpus, oleks võinud tiitliheitlus lõppeda teistmoodi,“ kirjeldati Tänaku aastat Autospordi portaalis.

„Vaatamata probleemidele auto töökindlusega ning teistele muredele meeskonnas, mis andis tõuke M-Spordiga liitumiseks, võttis 2019. aasta maailmameister olukorrast kõik, mis võtta andis ning võitis Sardiinia, Soome ja Belgia ralli. Triumf Soomes oli üks Tänaku karjääri parimaid, ta alistas kehva juhitavusega auoga Rovanperä, kes sõitis Toyotaga oma kodumaal.“

Tänavuse nimekirja esikohalt leiab vormel 1 sarjas maailmameistriks tulnud Red Bulli piloodi Max Verstappeni, hollandlasele järgneb tema kange konkurent Charles Leclerc (Ferrari), kolmandale kohale asetati Rovanperä.

„Kalle Rovanperä tõestas, et on väga eriline talent, kui purustas Colin McRae aegade noorima tiitlivõitja rekordi viie aasta ja 88 päevaga. 22aastasel soomlasel oli sensatsiooniline hooaeg. Lisaks fenomenaalsele kiirusele näitas ta küpsust ning tegi ajalugu, muutes arusaama sellest, mis on eeldused MM-tiitli võitmiseks.

Rovanperä võitis hooajal kuus rallit ning oli 70 kiiruskatsel parim. Monte Carlos oli ta veel raskustes, kuid sellele järgnesid võidud Rootsis, Horvaatias, Portugalis, Keenias ja Eestis. Matemaatiliselt võinuks Rovanperä tiitlivõidu kindlustada neli etappi enne hooaja lõppu – nii võimas oli tema üleolek.

Avariid Belgias ja Kreekas tõestasid, et Rovanperä on siiski inimene ning lükkasid pealtnäha vältimatu [tiitlivõidu] Uus-Meremaa rallini, kus ta kindlustas selle etapivõiduga. 2001. aastal Rootsi ralli võitnud Harri Rovanperä poeg krooniti maailmameistriks vaid päev pärast tema 22. sünnipäeva,“ kirjutati Autospordis Rovanperä aasta kohta.
Rallipilootidest pääsesid nimekirja veel Sebastien Loeb (25.), Tänaku endine tiimikaaslane Thierry Neuville (39.) ning Sebastien Ogier (49.).

Autospordi 50 parimaga saab põhjalikumalt tutvuda SIIN.