Maik-Kalev Kotsar (vasakul).

Foto: IMAGO/Scanpix
Korvpall
27. detsember 2022, 23:19

Võiduseeriat pikendanud Baskonia tõusis tiitlikaitsjaga ühele pulgale

Eesti korvpallikoondislaste Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste koduklubi Baskonia pikendas oma võiduseeria kümnemänguliseks, täna õhtul alistati Hispaania meistriliigas võõral väljakul tulemusega 86 : 77 Breogan.

Külalismeeskond alustas kohtumist hästi, võites avaveerandi 25 : 13. Teise neljandiku keskel oli neil korraks ka 16punktiline edu, poolajapausiks juhiti 41 : 32. Kolmandal veerandil oli hetkel tablool ka 60 : 60 viigiseis, viimasele kümneminutilisele perioodile mindi Baskonia 64 : 62 juhtimisel. Seal jagus põnevust viimaste minutiteni, otsustava vahe tegi sisse leedulane Tadas Sedekerskis, kes tõi külaliste viimasest kuuest punktist viis, tehes 1.20 enne lõppu seisuks 86 : 74.

Kotsar viskas ligi 21 minutiga seitse punkti, millest kõik tulid viimasel veerandil. Ta tabas väljakult kolmest viskest ühe ning seitsmest vabaviskest viis. Lisaks läks hiljuti 26. sünnipäeva tähistanud eestlasele kirja viis lauapalli, seejuures kõik ründelauast, üks korvisööt, üks vaheltlõige ja üks pallikaotus. Raieste ei saanud protokolli peale kolme mänguminuti midagi kirja, tema väljakul viibitud aja jooksul jäi Baskonia viie silmaga miinusesse.

Võidumeeskonna tulemuslikem oli ameeriklane Darius Thompson 15 punkti ja seitsme korvisööduga, Breoganile tõi Victor Arteaga 13 ja poole minutiga üleplatsimehena 16 silma ja viis lauapalli. Mängu parimaks valiti Sedekerskis, kellele läks statistikasse kirja 11 punkti ja üheksa lauapalli.

Baskonia on nüüd võitnud kümme mängu järjest – viimati kogeti kaotusekibedust 25. novembril Euroliigas. Koduses meistriliigas hoiab Hispaania klubi tiitlikaitsja Madridi Reali järel teist kohta. Mõlemal meeskonnal on kirjas kümme võitu, Baskonial on peetud 13, Realil 12 matši.

Tartu kaotas Poola teisele klubile

Tartu Ülikooli korvpalliklubi pidas esimese Põhja-Euroopa liiga kodumängu, võõrustades Poola liigas teist kohta hoidvat Trefl Sopotit. Tartlased ajasid terve mängu külalisi taga ja pidid lõpuks tunnistama 72 : 76 kaotust, kuigi veel lõpuminutil oli võimalus mäng enda kasuks pöörata. Leemet Böckler tõi tartlaste parimana 22 punkti ja viis lauapalli. 

Tasavägise avaveerandi järel said poolakad teisel veerandil oma asjad paremini toimima ja läksid poolajaks ette 43 : 31. 

Teist poolaega alustas Tartu meeskond aga taaskord väga hästi ja 9 : 0 spurdiga võideldi end mängu tagasi ning vahe kolmele punktile seisul 40 : 43. Kolmanda veerandaja järel juhtis Sopot 55:51. Viimasel veerandajal sai Sopot tänu lätlase Rolands Freimanise korvidele korraks taas 10 punktiga ette, ent Böckleri vedamisel said tartlased vahe taas tagasi mängitud. Ligi kolm minutit enne lõppu oli Tartu kaotusseis pärast Böckleri kahte kiiret kaugviset minimaalne 68 : 69. Minut enne lõppu oli seis 72 : 73 Tartu poolt vaadatuna ja veel paarkümmend sekundit enne lõpuvilet oli tartlastel võimalik seis viigistada, aga korvialuses võitluses ei suudetud järjestikku viskeid tabada. Lõppseisuks vormistas tabloole 76 : 72 kolmikduublile lähedal olnud Sopoti tagamängija Garret Nevels vabavisetega. 

Tartu meeskonna parim oli 31 mänguminutiga 22 punkti ja viis lauapalli kogunud Böckler. Jalan McCloud lisas 16 punkti, viis lauapalli ja viis korvisöötu. Brandon Johnsoni arvele kirjutati 10 punkti ja üheksa lauapalli. 

Sopoti kõige tulemuslikem mängija oli Freimanis 13 punkti ja 11 lauapalliga. Samuti tõi 13 punkti Jean Salumu. Ivica Radic kogus 10 punkti ja üheksa lauapalli ning Nevelsile läks kirja üheksa punkti, üheksa lauapalli ja kaheksa korvisööduga.  

Tartu peatreeneri Nikolajs Mazursi hinnangul tuleb kvaliteetse vastase vastu näidata maksimumtaset. „Selliste mängude võitmiseks on väga tähtis mentaalne pool. Me ei saa teha kergeid pallikaotuseid, millega lasime nad teise veerandi lõpus kümnega eest ära. Neil leidus vajalikel hetkedel mehed, kes võtsid skoorimise enda peale. Hea, et me püsisime mängus kuni lõpusekunditeni ja meil oli võimalus lõpus mäng viigistada. Suuremad võistkonnad ei saa meid alahinnata ja meil oli võiduvõimalus, aga võib-olla ei ole me siis veel valmis regulaarselt nii füüsilist ja ebamugavat mängu mängima kui vaja. Selliste mängude võitmiseks peame mängima oma maksimumtasemel ega tohi teha kergeid eksimusi. Teisel poolajal saime palli paremini liikuma, lauapalle ja mõni mängija tõusis päris hästi esile,“ sõnas Mazurs pressiteate vahendusel.  

Tartul on nüüd Põhja-Euroopa liigas kirjas üks võit ja üks kaotus. Sel nädalal peetakse veel üks kodumäng: neljapäeva mängitakse kell 18.00 Valmieraga. Mäng läheb nii Eesti-Läti kui ka Põhja-Euroopa liiga arvestusse.