Tiril Udnes Weng polnud enne Tour de Skid võitnud sel hooajal ühtegi etappi, kuid juhtis MK-sarja. Kaks etapivõitu teeninud Frida Karlsson (keskel) on üldarvestuses kolmandal ning tema kaasmaalane Ebba Andersson 15. kohal.

Foto: AFP/Scanpix
Talisport
1. jaanuar 2023, 19:24

Suusaässad kiruvad uut MK-sarja süsteemi: nüüd antakse punkte lihtsalt osalemise eest (2)

Kuigi murdmaasuusatamise MK-sarja hooaeg on alles alguses, on uus punktisüsteem saanud ohtralt kriitikat. Eriti rahulolematud on tipud, sest kui varem oli etapivõidul üldarvestust silmas pidades suur kaal, siis nüüd pole enam erilist vahet, kas lõpetada sõit esimesel, kolmandal või hoopis kaheksandal kohal.

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) eesmärgiks oli suurendada konkurentsi MK-sarja üldvõidule ning nad tahtsid, et rohkem suusatajaid saaksid võidelda punktide nimel. Seega teenivad sellest hooajast etappidel punkte 50 parimat. Seejuures on vahed oluliselt väiksemad kui eelmistel aastatel. Kui võitja saab endiselt 100 punkti, siis teiseks ja kolmandaks tulevad suusatajad vastavalt 95 ja 90 silma ja näiteks kümnendaks tulnu 63 punkti. Eelmisel hooajal olid teine, kolmas ja kümnes koht väärt vastavalt 80, 60 ja 26 silma. Toona jagati punkte ka ainult 30 parimale.

Uut süsteemi on teravalt kritiseerinud kahekordne olümpiavõitja Simen Hegstad Krüger, ka Rootsi suusatajad Frida Karlsson ja Maja Dahlqvist on tunnistanud, et see tundub kohati ebaloogiline. Eesti suusatreener Vahur Teppan ütles intervjuus Õhtulehele, et saab maailma tippudest aru, ent usub, et hetkel on lõplike järelduste tegemiseks pole aeg veel küps.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99