Spordiaasta tähtede gala Tallinnas Alexela kontserdimajas.

Foto: Stanislav Moškov
Spordivaria
30. detsember 2022, 22:37

GALERII | Aasta sportlased on Sildaru ja Õiglane (16)

Eesti aasta sportlased 2022 on freestyle-suusataja Kelly Sildaru ja kümnevõistleja Janek Õiglane.

Naiste konkurentsis oli rebimine tihe, nagu arvata võis, kuid Pekingi olümpiamängudel pargisõidus pronksmedali võitnud Sildaru peamiseks konkurendiks kerkis hoopis suvel kolm nädalat WTA edetabelis teist positsiooni hoidnud tennisist Anett Kontaveit, kes oli rahva lemmik. Sildaru pälvis esikoha ajakirjanike ja spordialaliitude seas, kuid rahvahääletusel oli temast märgatavalt populaarsem ka kettagolfi maailmameister Kristin Tattar.

Ühtekokku kogus Sildaru, kes võitis Kristjani ka aastal 2019, 13 punkti ja Kontaveit, kes oli alaliitude seas teine ja ajakirjanike hulgas kolmas, 12. Tattar sai kolmandana üheksa punkti (rahva teine, alaliitude kolmas, ajakirjanike neljas) ja maadleja Epp Mäe neljandana kaheksa punkti (rahva ja alaliitude neljas, ajakirjanike teine). Silma said pähe ka tennisist Kaia Kanepi (ajakirjanike viies), kõrgushüppaja Karmen Bruus (rahva viies) ja suusaorienteeruja Daisy Kudre-Schnyder (alaliitude viies).

Euroopa meistrivõistlustel pronksi võitnud Janek Õiglane tegi aasta parimate valimisel puhta töö ehk pälvis kõigis kategooriates esikoha (15 punkti). Teise koha saavutas rahvusrekordit parandanud ja MMi finaali pääsenud 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi 10 punktiga (rahva ja alaliitude teine, ajakirjanike neljas). Talispordiässad, kiiruisutaja Marten Liiv ja kahevõistleja Kristjan Ilves teenisid mõlemad seitse punkti.

Kusjuures Liiv oli rahvahääletusel alles kuues ehk ei teeninud ühtki punkti. Ajakirjanikud hindasid tema OMi seitsmendat kohta ja hiljutist MK-etapi kolmandat tulemust teise koha vääriliselt, alaliidud asetasid kiiruisutaja kolmandaks. MK-sarja viies ja OMi üheksas mees Ilves oli rahva ja ajakirjanike kolmas, alaliitude viies. Kaks punkti teenisid ujuja Kregor Zirk (rahva ja ajakirjanike viies), snuukrimängija Andres Petrov (rahva neljas) ja laskja Peeter Olesk (alaliitude neljas).

Aasta võistkond 2022 on oodatult MM-sarja teine rallipaar Ott Tänak ja Martin Järveoja, kes teenis kõigilt esikoha (9 punkti). Teine on paarisaeruline neljapaat viie punktiga (alaliitude ja ajakirjanike teine, rahva kolmas) ning kolmas MM-kulla võitnud disc golf'i võistkond kolme punktiga (rahva teine, alaliitude kolmas). Ajakirjanikelt saadud kolmanda koha eest teenis punkti ka rannavollepaar Mart Tiisaar - Kusti Nõlvak.

Aasta treener on Gerd Kanter, kelle hoolealune Kristjan Čeh võitis tänavu kettaheites MM-kulla ja EM-hõbeda. Kanter teenis rahvalt esikohapunktid, ajakirjanikelt ja alaliitudelt teise ehk kokku seitse punkti. Mehis ja Kersti Viru, kes aitasid 17aastase Bruusi kõrgushüppes U20 vanuseklassi maailmameistriks ja täiskasvanute MMil seitsmendaks, olid alaliitude lemmikud, rahva teised, kuid ei teeninud ajakirjanikelt ühtki punkti (kokku 5 p).

Spordivaatlejate soosik oli hoopis Sildaru treener Mihkel Ustav, kes teenis punkti ka rahvahääletuse kolmanda koha eest (kokku 4 p). Epp Mäe treenerite trio Ahto Raska, Maksim Molonov ja Levi Earl sai kolmanda koha nii alaliitude kui ka ajakirjanike seas.

Aasta noorsportlane on Karmen Bruus, kes edestas ujujat Eneli Jefimovat tänu sellele, et oli ajakirjanike lemmik. Mõlemad kogusid võrdselt üheksa punkti, aga vastavalt reeglitele sai määravaks ajakirjanike hääletus. Noorsportlast valivad ainult nemad ja alaliidud. Rahvahääletust pole. Kolmas oli JWRC ralliklassi maailmameister Robert Virves (ajakirjanike kolmas, alaliitude neljas) ja neljas laskesuusatamise noorte maailmameister Jakob Kulbin (alaliitude kolmas).

Punktitabelisse mahtusid veel iluuisutaja Niina Petrõkina kaks punktiga (ajakirjanike neljas) ning jalgpallikoondise väravavaht Karl Jakob Hein ja iluuisutaja Arlet Levandi ühe punktiga (vastavalt ajakirjanike ja alaliitude viies).