Marten Liiv.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
7. jaanuar 2023, 14:59

VÄGEV! Marten Liiv uisutas end EMil pronksile (4)

Kiiruisutaja EMi sprindivõistluse avapäeva kolmanda kohaga lõpetanud Marten Liiv suutis kohta hoida ka laupäeval ja võitis oma karjääri esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medali.

Teisel päeval sõideti pööratud järjestuses. Liiv tuli koos Kai Verbijga rajale eelviimases ehk üheksandas paaris. 500 meetri distants algas Verbij valestardiga, ent teise lähtega said mehed rajale. Finišisse jõudis Liiv esimesena ja ajaga 35,23, mis oli viie sajandiku võrra Verbijst kiirem. Viimases paaris sõitis Merijn Scheperkamp küll Liivi aja kümne sajandikuga üle, ent Hein Otterspeeril kadus tagakurvis korraks tasakaal ära ja tema langes üldarvestuses neljandaks. Seega oli Liiv enne 1000 m distantsi teisel kohal ja edestas Verbijt 25 sajandikuga.

500 m distantsi ajad (ISU; kliki pildil):

Üldseis enne viimast sõitu (ISU; kliki pildil):

Kuivõrd Liiv tõusis enne viimast sõitu teiseks, siis läks ta rajale viimases paaris koos üldliidri Scheperkampiga. Enne viimast paari juhtis võistlust Otterspeer, Liiv vajas tema edestamiseks aega 1.08,99. Sellest jäi 25 sajandikku puudu ning aeg 1.09,24 tähendas, et karjääri esimeseks tiitlivõistluste medaliks oli pronks. Liivi vastane Scheperkamp uisutas välja aja 1.09,00, mis tähendas talle kuldmedalit. Hõbemedal jäi 24 sajandiku kaugusele, aga neljandal kohal lõpetanud Verbijt edestas eestlane 35 sajandikuga.

500 m distantsi ajad (ISU; kliki pildil):

Lõpp-protokoll (ISU; kliki pildil):

Avapäev

Võistlust alustati 500 meetri sõiduga, kus 26aastane eestlane tegi hea esituse ning läks ajaga 35,06 liidriks. Pärast esimest distantsi hoidis ta kolmandat kohta, kaotades parima tulemuse välja sõitnud itaallasele David Bosale vaid 0,04 sekundiga.

Seis 500 m distantsi järel (ISU; kliki pildil):

1000 meetri distansil läks Liiv rajale kaheksandas paaris koos Hein Otterspeeriga, kes oli avasõidu järel viies ajaga 35,12. Eesti kiiruisutaja sai kirja 1.09,00, mis oli sel hetkel paremuselt kolmas tulemus. Hollandlasest konkurent sõitis samal ajal välja 1.08,32 ning läks uueks liidriks.

1000 m sõidu tulemused:

Lõpuks lõpetaski Otterspeer avapäeva esimesena ning Liiv kolmandana (kaotust +0,28) – nende vahele mahtus veel teine hollandlane Merijn Schepherkamp (+0,14). Laupäeval läbitakse samad distantsid uuesti, siis selguvad ka medalivõitjad.

Seis avapäeva järel: