Otepää MK-etapil kümnenda koha saanud Kristjan Ilves tunnistas, et hüpe läks tema enda tehnilise praagi nahka.

Foto: Aldo Luud
Talisport
7. jaanuar 2023, 19:43

GALERII | Ilves lõpetas Otepää MK-etapi laupäevase võistluse kümnendana: sain kohe aru, mis valesti läks (1)

Otepää MK-etapi laupäevane individuaalvõistlus jäi täielikult hüppevõistluse otsustada, sest 10 km distantsi järel lõpetasid esimesed 20 meest 10 sekundi sees, meie mees Kristjan Ilves tuli üle finišijoone 11. kohal. Hüppemäel pani oma paremuse maksma austerlane Johannes Lamparter, Ilves tõusis ühe positsiooni võrra ja sai kümnenda koha.

10 km ühisstardist suusasõidus tuli esimeselt 2,5 km ringilt tuli koos 30pealine seltskond, Ilves oli mugavalt pundi keskel 13. positsioonil. Teisel ringil hakkas grupp Fabian Riessle vedamisel tugevamalt tööle ja rivi venis pikaks, aga poolel distantsil olid ikkagi mehed koos ja Ilves oli kümnes.

Kolmandal ringi alguses spurtis Eero Hirvonen, kes sai kohe mõnesekundilise vahe sisse, aga üle kilomeetri tema edu ei püsinud. 7,5 km peal olid koos veel 27 meest. Ilves oli 2,3sekundilise kaotusega 18.

Viimasel ringil andis gaasi Johannes Lamparter, aga vahesid sisse ei tulnud. Võidu noppisid vennad Oftebrod - Jens Luraas oli esimene, Einar Luraas teine. Kolmas oli mullune MK-sarja teine mees Lamparter. Ilves lõpetas võistluse 11. kohal ja kaotust Oftebrole vaid 4,1 sekundit, mis on hüppemäele üle kandes pool meetrit. Ässadest ei olnud Otepääl stardis sakslaseid Vinzenz Geigerit ja Johannes Rydzekit, televiisorist jälgis võistlust ka MK-sarja üldliider, norralane Jarl Magnus Riiber.

„Tööd sai tehtud, eesmärk oli võimalikult lähedal liidrile olla, see sai tehtud. Koht väga ei määra. Eks suusarajal oli andmist otsas lõpuni. Esimesel kahel ringil oli tempo veidi maas, aga kolmas ja neljas ring oli üsna sprintimine koguaeg,“ arutles Ilves pärast suusasõitu.

„Püüdsin võimalikult ees olla koguaeg. Kuskil teisel ringil jäin maru halvasti karpi mitmes kohas ja langesin viis kuni kümme kohta tahapoole. Siis sai korralikud sprindid teha, et etteotsa tagasi saada. Kiire rada, hästi palju mehi, laskumiste lõpus vajus grupp päris tugevasti kokku.“

Ta märkis, et pundis toimus koguaeg midagi, aga varustus jäi vähemalt terveks. „Rahulik polnud. Esimesed kaks ringi oli tunne, et saaks juba tempo veidi kiiremaks, et jääks lihtsalt vähem mehi sinna. Kiire rada, hästi palju võitlust,“ ütles Ilves.

Meie mehe mootor töötas võistluspausist hoolimata normaalselt. „Tavaliselt võtab paar võistlust aega, et heasse vormi saada. Aga oli üsna viisakas, ei ole kurta midagi,“ sõnas ta ja lisas, et nüüd on oluline kiirelt taastuda ja jalgadesse värskust laadida.

Tõsi, ilm Otepääl oli päris tuuline, aga hüppevõistlus ei veninud ülearu.

llves hüppas põhimõtteliselt nulltuulega 86,5 meetri kaugusele, teenis 102,9 punkti ja saavutas 10. koha. Võidu võttis austerlane Lamparter, kelle õhulend kandus 99,5 meetri kaugusele ja andis 133,8 punkti. Teise koha sai murdmaadistantsi järel 20. olnud soomlane Ilkka Herola (98,5 m ja 124,1 p) ning kolmandaks kerkis sõidu järel 23. kohta hoidnud austerlane Thomas Rettenegger (96,5 m ja 116,7 p).

Suusasõidu järel juhtinud Oftebro hüppas vaid 87 meetrit (102,8 punkti) ning langes Ilvese selja taha 11ndaks.

Eestlane tunnistas, et hüpe läks oma tehnilise praagi nahka. „Tundsin kohe, et äratõuge oli liiga vara ja that’s it. Hüppel polnud tegelikult midagi viga, aga ma ei lasknud lihtsalt otsal visata. Hüppasin täielikku kotti ka, mingit survet suusa alla ei tekkinudki terve lend,” ütles ta.

Peaaegu kõik mehed, kes laskusid tornist peale Ilvest, olid hädas. „Poom on väga-väga madal sellise ilma jaoks. Kes saab vastutuule, see lendab. Kes saab külje- või taganttuule, sel pole variantigi.”

Enesekindlusega tal enda sõnul probleeme polnud. Pigem oli tahtmist kodupubliku ja president Alar Karise silme all õnnestuda rohkem kui vaja. „Minu jaoks oli kas poodium või mitte midagi, neljanda-viienda koha üle poleks ka ilmselt väga õnnelik olnud,” tunnistas ta.

Tulemused (kliki pildil)

Seis suusasõidu järel

Naiste 5 km sõidus jagasid parimad kohad ära norralannad, kui Gyda Westvold Hansen võitis ja Ida Marie Hagen kaotas talle 0,7 sekundiga. Kolmas oli sloveen Ema Volavsek, kes kaotas 10,9 sekundiga. Eestlannasid stardis ei olnud.

Hüppevõistlus jäi liiga tugeva tuule tõttu pooleli ja tühistati. Ainult mõned naised jõudsid tornist laskuda.