KUUEST KUUS: Johannes Høsflot Klæbo näitas ülejäänutele suusakandu ka Val di Fiemme 15 km ühisstardist sõidus.

Foto: AFP/Scanpix
Talisport
7. jaanuar 2023, 18:08

NAGU IKKA: Tour de Skil võitis Klæbo, laskesuusatamise MK-sarjas Bö

Kui murdmaasuusatamises läheb rajale Johannes Høsflot Klæbo ja laskesuusatamises Johannes Thingnes Bö, võivad ülejäänud sportlased suu esikohast puhtaks pühkida – see fakt sai kinnitust ka laupäeval, kui Klæbo noppis järjekordse esikoha Tour de Skil ja Bö laskesuusatamise MK-sarjas.

Kõik viis senist Tour de Ski etappi võitnud Norra suusakunn Klæbo jäi alistamatuks ka kuuendal, Val di Fiemmes toimunud 15 km klassikatehnika ühisstardist sõidul. Koondisekaaslane Paal Golberg tegi küll lõpusirgel, mida suutis, kuid Klæbo alistamiseks sellest ei piisanud ning tal tuli ikkagi 0,2 sekundiga suusamailma suveräänse valitseja paremust tunnistada. Kodupubliku rõõmuks lõpetas kolmanda kohaga itaallane Francesco De Fabiani, kes kaotas Klæbole 1,2 sekundiga ja edestas omakorda 0,1 sekundiga kanadalast Antoine Cyri. Ainus suusatuuri jätkav eestlane Martin Himma lõpetas võistluse 52. kohaga, kaotades finišis võitjale 2.54,2.

Laupäevane etapivõit oli Klæbo jaoks Tour de Skil karjääri 17ndaks ja seejuures kuuendaks järjestikuseks. Tegemist on ka uue rekordiga, Tour de Ski viie järjestikuse võidu peal on venelased Sergei Ustjugov (2016–17) ja Aleksandr Bolšunov (2021) ning naistest norralanna Marit Björgen (2015).

Enne pühapäevast viimast kuulsa lõputõusuga etappi on Klæbo edu üldarvestuses rootslase Calle Halfvarssoni ees 1.02 ja Golbergi ees 1.14.

Kui Klæbo jätkas võimutsemist Tour de Skil, siis laskesuusatamise MK-sarjas teenis hooaja seitsmenda võidu tema kaasmaalane Johannes Thingnes Bö, kes jäi alistamatuks ka Pokljuka 12,5 km jälitussõidus. Bö saatis küll kaks padrunit piima järele, ent ülekaal järgnevate ees oli ikkagi masendav: ühe trahviringi sõitnud prantslane Quentin Fillon Maillet kaotas talle 1.04,9 ja kolmanda koha saanud Tarjei Bö, kes käis samuti ühel trahviringil, 1.06,6. Eesti laskesuusatajad jälitussõitu ei pääsenud.

MK-sarja üldarvestuses on Johannes Thingnes Böl kümne distantsi järel liidrina koos 779 punkti, teine on tema koondisekaaslane Sturla Holm Lægreid 675 ja kolmas Fillon Maillet 377 punktiga.