Kristjan Ilves saavutas pühapäeval Otepää MK-etapil seitsmenda koha.

Foto: Aldo Luud
Talisport
8. jaanuar 2023, 15:45

GALERII | Ilves lõpetas Otepää MK hooaja teise tulemusega: ma ei saa elada pea pilvedes, et võtan vastu ainult poodiumikoha (6)

Kahevõistleja Kristjan Ilves saavutas täna Otepää MK-etapil seitsmenda koha, mis on tema selle hooaja paremuselt teine tulemus.

Ta startis 10 km suusarajale üheksandana, kuid liugles suurema osa distantsist pundis, mis hoidis kohti 5.-12. Too seltskond jäigi lõpuni kokku ja jagas positsioonid lõpuspurdis. Esineliku saatus jäi samuti finišisirge peale, kõige teravamat jalga näitas sakslane Julian Schmid. Ilves kaotas talle 29,9 sekundiga.

„Seda enam oleks tahtnud esimeses pundis olla, et sõidu kulg läks selliseks,“ märkis Ilves. „Võimed olid ju selleks olemas. Nagu enne ütlesin, mus pole nii palju enesekindlust, et tähtsatel momentidel vabalt ja rahulikult ära teha ja uskuda, et asi toimib. Koguaeg on natuke üleüritamist. Kui oled heas vormis, saad asju vabalt teha. Kui pole, siis tahad üritada.“

Suusasõidu kohta ütles, et ta terve distants kulges kontrollitult. „Oli piisavalt jaksu, et [pundis] esimeste kohtade eest võidelda. Õigel ajal surusin Kunimäe otsas 50meetrise väikse sprindi, surusin Saksa poisi ära, teiseks-kolmandaks. Alla tulek oli lihtsalt positsioonivõitlus, tempot eriti ei pandud. Oleks tuul teistpidi olnud, oleks julgetud varem minna, aga kui selline sein on ees ja esimesena lähed, siis sõidetakse sust üle,” osutas Ilves.

Kokkuvõttes jäi Ilvese saagiks kodusel etapil 10. ja 7. koht, mis pole tänavuse hooaja kontekstis sugugi halb. „Eelmise aasta valguses oleks kõik käsi kokku löönud. Nüüd on ootused suuremad. Siit kõigile, ka iseendale, mõtteainet, et hetkeseis on selline ja tuleb end üles töötada. Ma ei saa elada pea pilvedes, et võtan vastu ainult poodiumikoha. Konkurents on nii tihe. Tean, et olen võimeline, aga hüpe on tihtipeale alt vedanud. Aga ükspäev see tuleb, loodetavasti tuleb siis MMil midagi ilusat,” ütles ta.

Enne võistlust avaldas Ilves lootust, et saab kodusel etapil hüpetega tagasi ree peale. Nüüd, pärast etteasteid kinnitas, et on sellele kindlasti lähemal, aga äratõuge võiks olla veel parem. „Hüppel on rütmi, aga seda eneseusku, et vähem on rohkem, praegu ei ole,” lisas ta.

Kahevõistluse MK-sari jätkub järgmisel nädalalõpul Saksamaal Klingenthalis. Pärast seda toimuva Prantsusmaa etapi jätab Ilves ilmselt vahele, et timmida suusahüppeid.

MK-sarja üldliidrina jätkab norralane Jarl Magnus Riiber, kes pidi kõhuparasiidi tõttu Eesti etapi vahele jätma. Tal on koos 558 punkti. Otepääl 11. ja 5. koha teeninud Jens Luraas Oftebro jääb maha 14 ja sakslane Julian Schmid 65 punktiga. Ilves jagab 195 punktiga Ilkka Herolaga 13.-14. kohta.

Tulemused:

***

Hüppemäel lendas Ilves hommikul 93,5 meetrit ja teenis kokku 115,3 punkti. Suusahüpped võitis jaapanlane Ryota Yamamoto, kes hõljus peaaegu nulltuulega 95,5 meetrit ja stardib 10 km suusasõidule 35 sekundit enne Ilvest. Päeva pikima õhulennu (101 m) tegi austerlane Franz-Josef Rehrl, aga ta kaotas vastutuule tõttu 9,4 punkti ja tal oli Yamamotost kehvem stiil, nii et tuli leppida teise kohaga.

„Nagu näha, midagi väga erilist ei olnud,“ märkis Ilves oma hüppe kohta. „Esimene hüpe (proovihüpe) oli natuke tagasihoidlik otsa peal, see jäi natuke liiga agressiivseks. Täpselt kahe vahele oleks pidanud saama, oleks mitu meetrit juurde tulnud.

Arvestades kõiki varustuse probleeme ja muud, siis ma loomulikult ei tulnud siia maailma kõige enesekindlama inimesena. Eilne ka ei õnnestunud, sellest oli kahju, tõmbas natuke kõikuma hüpet. On mis on. Midagi on tehtud, suusasõit tuleb tihe. Vast annab veel midagi teha.“

Eile kurtis Ilves, et hüppas kotti ning suusa alla ei tulnud mingit survet. Protokolli järgi tundus tal täna olevat mõõdukas vastutuul (-4,7 punkti), kuid Ilves osutas, et see ei pruugi veel midagi tähendada.

„Küljetuul läheb vastutuuleks. Osadel oli -10 [punkti], aga näha, et mingit õhku pole. See on kõige halvem suund, mis saab olla. Teeb hästi ebavõrdseks,“ arutles ta.

„Ma ei oska oma tuult hinnata, aga arvan, et midagi halba ei olnud. Pigem tundsin, et olin natuke liiga agressiivne.“

Ta lisas, et ei saanud pärast tõuget üht suuska kohe kaasa. „See jäi korraks [keha] alla. Sealt kaotasin päris palju kiirust. Loomulikult rõõmus millegi üle pole. Kõige rohkem on kahju sellest, et ei suutnud vabu hüppeid jätkata.“

18 sekundit pärast Ilvest stardib hirmkõva murdmaamees, norralane Jörgen Graabak. Talle sappa ja minekut? „Tuleb armutu andmine,“ vastas Ilves. „Ideaalis oleks võinud hüpata võrdsetes oludes, aga selline meie sport on. Vähemalt on võrreldes eilsega asjad paremad.“

Palju on aastate jooksul kahevõistluse MK-etappide ajal kerkinud jututeemaks, et Tehvandi mäele oleks tarvis tuulevõrku, mis tagaks võrdsemad tingimused ja vähendaks tõenäosust, et võistlus jääb ilma tõttu pidamata.

Ilveski tunnistas täna, et seda oleks väga vaja, aga tema ei saa sinna midagi parata. „Täpselt see suund kinni võtta, oleks täielik kott. All on ju tegelikult vaikne, üleval kõige tähtsamal kohal, äratõukel võib ükskõik, mida juhtuda. Ei pruugi otse väljagi saada. Tuul on põhiliselt kas mäe tagant või külje pealt.“

Hüppevõistluse paremad (kliki pildil):