Frida Karlsson oli pärast Tour de Ski viimast etappi väga kurnatud ning kaotas hetkeks ka teadvuse.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
8. jaanuar 2023, 15:19

Rootslaste pika ootuse lõpetanud Karlsson kukkus pärast finišit kokku, Norra eesotsas Kläboga sai kolmikvõidu

Murdmaasuusatuuri Tour de Ski tänavused tšempionid on Johannes Hösflot Kläbo ja Frida Karlsson.

23aastasest Karlssonist, kes tegi viimasel etapil nii tugeva pingutuse, et vajas pärast pärast finišit arstiabi, lõpetas ühtlasi rootslannade 15aastase võidupõua. Enne teda triumfeeris Rootsi suusataja tuuril 2008. aastal, mil esikoha saavutas Charlotte Kalla.

Kuigi paljudel suusafännidel jäi korraks ilmselt hing kinni, kui nad nägid, kuidas Karlsson kanderaamil finišialalt minema toimetati, siis tema treener Stefan Thomson kinnitas, et suusastaariga on kõik kombes. „Nägin, et ta hingas. Kuid ta kaotas teadvuse. Ilmselt vähemalt minutiks. Arstid ütlesid, et temaga on kõik korras, aga ta peab nüüd puhkama. Ta on täiesti kurnatud,“ vahendas Thomsoni sõnu Rootsi ajaleht Expressen.

Viimase etapi, Val di Fiemmes toimunud 10 km pikkuse mäkketõusu võitis prantslanna Delphine Claudel. Talle järgnesid norralanna Heidi Weng (+20,2) ja ameeriklanna Sophia Laukli (+35,7). Täna 15. koha saavutanud Karlsson jäi Cladelile alla 1.40,0ga, kuid edestas siiski üldarvestuses 33,2 sekundiga soomlannat Kerttu Niskaneni, kes sai viimasel etapil neljanda koha (+36,2). Kolmas oli üldarvestuses Tiril Udnes Weng (+47,6).

Tour de Ski lõppseis naiste arvestuses (FIS; kliki pildil):

Meestest sel Tour de Skil esimesed kuus etappi võitnud Norra äss Johannes Hösflot Kläbo lõpetas täna viimase osavõistluse kuuendana, kaotades esimesena finišeerinud kaasmaalasele Simen Hegstad Krügerile 45,5 sekundiga. Norrale tõi kaksikvõidu Hans Christer Holund (+4,8), kolmas oli prantslane Jules Lapierre (+25,0), neljas Sjur Röthe (+27,4) ning Kläbot edestas ka Friedrich Moch (+38,9).

Üldarvestuses edestas Kläbo lõpuks Krügerit 59,5 sekundiga. Norra sai kolmikvõidu – kolmandaks tuli Holund (+1.21,3), neljanda kohaga pidi leppima itaallane Federico Pellegrino (+1.44,4).

„See on mulle suur võit. Võitlesime seitse päeva, hea meel, et see on nüüd läbi. Tour de Ski oli mulle peaaegu täiuslik. Olen ka tänasega väga rahul,“ lausus Kläbo pärast viimase etapi finišit Viaplayle ning tunnistas, et oli enne tänast starti ka pisut pabinas: „Ma ei teadnud, mis seisus olen.“

26aastasele Kläbole oli see karjääri kolmandaks Tour de Ski üldvõiduks. Enamat on suutnud vaid šveitslane Dario Cologna (4). Norra staar püstitas sel tuuril kaks rekordit. Esiteks on tal nüüd 17 Tour de Ski etapivõitu, teiseks võitis ta neist kuus järjest, mida polnud varem keegi suutnud.

Ainsa eestlasena lõpetas suusatuuri Martin Himma, kes sai viimasel etapil 44. (+3.04,6) ja kokkuvõttes 53 lõpetaja seas 46. koha (+12.07,1).

Tour de SKi lõppseis meeste arvestuses (FIS; kliki pildil):

***

Sloveenias Pokljukas toimuval laskesuusatamise MK-etapil võitis paarissegateatesõidu Norra duo Vetle Sjaastad Christiansen – Ingrid Landmark Tandrevold (0 trahviringi + 5 varupadrunit). Teise koha sai Prantsusmaa (Antonin Guigonnat, Lou Jeanmonot; 0 + 6, +41,0) ja kolmandaks tuli Šveits (Niklas Hartweg, Amy Baserga; 0 + 8; +49,6). Rene Zahkna ja Susan Külm said 24 võistkonna konkurentsis 18. koha (4 + 15, +4.43,7).

Etapi lõpetab segateatesõit, mis algab kell 15.25. Eestit läheb seal starti koosseisus Robert Heldna, Tuudor Palm, Tuuli Tomingas ja Johanna Talihärm.