Robert Heldna läbis mõlemad tiirud puhaste paberitega.

Foto: Greta Külvet
Talisport
8. jaanuar 2023, 16:59

Eestlased lasid hästi, aga 17. kohast enamat see ei andnud (11)

Pokljuka laskesuusatamise MK-etapp kulmineerus segateatesõiduga, mille võitis kindlalt Prantsusmaa. Eesti lõpetas võistluse 24 võistkonna konkurentsis 17 positsioonil.

Eesti avavahetust sõitnud Robert Heldna alustas suurepäraselt, lasi lamades kiire nulli ja pääses rajale tagasi seitsmendana. Teisel ringil hakkas Heldnal aga raskem ja liidrile Filip Fjeld Andersenile andis ära 25 sekundit. Tiiru tuli Heldna korralikul 11. positsioonil ja teine hea lasketiir järjest tähendas, et ta sai rajale tagasi kümnendana. Viimasel 2,5 km ringil kaotas Heldna Prantsusmaa esimesena vahetusse toonud Fabien Claude'ile veel 31 sekundit ja saatis Tuudor Palmi rajale 11. kohal, kaotust liidrile 1.17. Tippmängus sõitsid prantslased kõigil eest ära, teisena ja kolmandana vahetanud Norrat ning Saksamaad edestati 25 sekundiga.

Teises vahetuses esindas Eestit reedeses sprindis MK-sarjas debüteerinud 20aastane Tuudor Palm. Kuivõrd Quentin Fillon Maillet pidi lamadestiirus minema trahviringile, pääses uhkes üksinduses esimesena rajale norralane Johannes Dale, keda asusid jälitama Saksamaa, Itaalia ja Šveits. Palm kasutas üht varupadrunit ja 1.41 kaotus tähendas 16. kohta. Neljandas lasketiirus jätkus kõva möödalaskmine ja trahviringile pidi minema Dale ja liidriks tõusis Itaalia ja Tommaso Giacomel. Kaht varupadrunit kasutanud Palm langes vahetusehetkeks 2.56 kaotusega 22. positsioonile. Esikolmikuks oli Itaalia, Prantsusmaa ja Saksamaa.

Naiste vahetuses tuli esimese eestlannana rajale Tuuli Tomingas, kes pidi paraku esimeses tiirus minema trahviringile. Anais Chevalier-Bouchet tõstis Prantsusmaa kindlaks liidriks, vahetuse lõppedes edestati Itaaliat juba enam kui poole minutiga. Alla minuti kaotasid veel ka Šveits ja Rootsi. Teises tiirus nulli lasknud Tomingas tõstis Eesti lõpuks 17. kohale, kaotust Prantsusmaale 4.33.

Viimases vahetuses proovis Lisa Vitozzi küll Julia Simoni püüda, ent prantslanna täpne laskmine tähendas ikkagi kindlat võitu. Kolmanda koha noppis kindlalt Elvira Öberg ja Rootsi. Talihärm vajas esimeses tiirus üht varupadrunit, teisest tuli läbi nulliga. Lõpuks tähendas üks trahviring ja seitse varupadrunit Eestile 17. tulemust, kaotust võitjale 5.43,7. Fenomenaalse viimase ringiga sai hakkama Anamarija Lampic, kes oli pärast viimast tiiru 18. kohal ehk Eesti taga, lõpuks finišeeris Sloveenia 12. positsioonil ja Ukrainast jäädi maha vaid kahe sekundiga. Eestile tegid sloveenid ära 39 sekundiga.

Lõppkohad: