Aleksander Barkov.

Foto: Facebook / Eesti Hoki
Jäähoki
10. jaanuar 2023, 18:22

Jäähokiliit lõpetas koostöö Vene tippklubiga liitunud noortekoondise peatreeneriga (1)

Eesti Jäähokiliit lõpetas juhatuse otsusega koostöö senise Eesti U20 noortekoondise peatreeneri ja meeste jäähokikoondise abitreeneri Aleksander Barkoviga.

„Barkov on Soome jäähoki legend, kes jagas meie koondiste eesotsas mängijatele palju väärtuslikke teadmisi ja kogemusi ning me täname teda selle eest. Kuna Barkov otsustas vastu võtta töö Venemaa klubis, siis ei ole meie edasine koostöö võimalik,“ selgitas Eesti Jäähokiliidu juhatuse esimees Rauno Parras pressiteate vahendusel.

Eesti jäähokikoondise peatreener on Jussi Tupamäki ja abitreener Kaupo Kaljuste, teise abitreeneri positsioon jääb hetkel vakantseks.

Barkov liitus eelmisel nädalal Moskva Spartakiga, kus asus tööle noortetreenerina. Ta ei andnud sellest jäähokiliidule teada.

Paar päeva varem oli Barkov andnud intervjuu Soome meediaväljaandele Ilta-Sanomat, kus nentis, et võttis Eesti hokikoondiste mänedžeri Jüri Rooba tehtud pakkumise vastu, kuna see tundus lõbus väljakutse. „Juunioride hoki pakub mulle huvi ja on tore näha, kuidas mängijad igapäevaselt arenevad,“ märkis Barkov.

Ta lisas, et Eesti noormängijate tase pole võrreldav Soome omaga, kuid siiski on näha, et nii mõnedki mängijad tahavad saada professionaalideks. „Ilmselt ei jõua nad NHLi, kuid mõned poisid võiksid jõuda näiteks Soome liigasse küll,“ lausus Barkov. „On ka mängijaid, kellel on potentsiaali, kuid nad ei taha olla hokimängijad, sest sa pead ka elama ja teenima kusagilt raha. Eestis ei ole hoki äri. See on lihtsalt hobi. Üksnes paar mängijat proovivad teenida raha näiteks Läti või Poola liigas.“

Barkovilt päriti ka Venemaa praeguse olukorra kohta. Ta jäi üsna kidakeelseks, andes mõista, et sügavam side sünnimaaga on tal kadunud.

„Mul elavad Novosibirskis nõbud. Mõnikord nad helistavad ja küsivad, kuidas läheb, kuid ma pole seal enam käinud. Mu isa ja ema on surnud,“ kostis ta.

Mida ta arvab aga Venemaa sõjast Ukraina vastu?

„Ma ei taha sügavuti minna, kuid ma olen kõigi maailmas toimuvate sõdade vastu,“ kõlas vastuseks.