Johannes Thingnes Bö on aastal 2023 võitnud kõik kolm individuaalvõistlust.

Foto: AP / SCANPIX
Talisport
11. jaanuar 2023, 17:14

Ruhpoldingus katkes korduvalt elekter, aga mitte Bö võiduseeria. Heldna võrdles end Taani harrastajaga (8)

Kuigi laskesuusatamise MK-etapp Ruhpoldingus algas elektrikatkestusega, mis häiris kohapeal lasketiiru valgustust, korduvalt teleülekandeid ja andmeedastust reaalajas, sai meeste 20 km distants peetud. Võitja? Loomulikult Norra laskesuusaäss Johannes Thingnes Bö ajaga 48.48,4.

Bö korjas küll kaks trahviminutit (ühe esimeses ja teise viimases tiirus) ja jättis sellega ukse irvakile, aga suusatas viimase 4 km pikkuse ringi nii kõvasti, et möödus Vetle Sjaastad Christiansenist ja Jakov Fakist.

Christiansen kaotas Böle lõpuks ühe trahviminuti juures 9,9 sekundiga ning nulliga lasknud Sloveenia esindaja Fak 29,29 sekundiga. Peale Faki tabas kõik 20 lasku ainult üks mees, rumeenlane Raul Flore, kes sai 31. koha (+3.56,1).

Kolmanda järjestikuse võidu saavutanud Bö tõi ETV otse-eetris välja kolm põhjust, miks ta täna võitis. Esiteks oli tal enda arvates õnne stardinumbriga (3). Teiseks suusatas ta kõige kiiremini (järgmine mees Martin Ponsiluoma kaotas enam kui minutiga). Ja kolmandaks pääses ta elektriprobleemi küüsist ehk et sai lasta valgustatud tiirus.

Eesti koondise parim oli täna Rene Zahkna, kes sai nelja trahviminutiga 62. koha (+6.56,2). Suure mängu mõttes lõppes Zahkna võistlus esimeses lamadestiirus, kus tuli kolm eksimust. Miks, seda ei osanud sportlane vahetult pärast finišit ütelda.

„Tuult tegelikult ei olnud. Üpris sama, mis pealelaskmisel, hästi kergelt paremalt. Ausalt öeldes ei saanud laskmise ajal aru, et mis asja. Lasin korralikult lõdvestunult. Tihedus oli üleval. Oleks kaks nõksu alla teinud, oleks kõik pihtas. Ei saa aru, kas kehv asendivõtt või mis. Korrigeerisin ja kolmandas tiirus olid ilusti keskel. Ausalt öelda ei tea, miks üleval. Viga ei teinud. Ainsa äratõmbe tegin viimases tiirus, kui püsti läks mööda,“ arutles Zahkna ETV otse-eetris.

Elektrikatkestust Zahkna võistluse ajal otseselt teada ei saanud. „Mul oli küsimus, miks ma mingeid aegu ei saa, mitmes ma olen. Hooldetiim ei hakka ju seletama, et elektrit pole. Finišis nägin, et suur ekraan on süsimust, ei näinud tablood. Siis sain aru, et elektriga on mingi jama,“ märkis ta.

IBU spordidirektor Daniel Böhm ei osanud võistluse lõppfaasi ajal veel ütelda, miks elekter ära läks. Ta kinnitas, et korraldajad uurivad seda ja kui põhjus selge, teevad kõik, et rohkem nii ei juhtuks. Böhm ütles ETV vahendusel sedagi, et kuivõrd ajavõtt õnnestus tööle jätta, siis võistluse katkestamine kõne alla polnud. Küll aga toimub hiljem koosolek, kus arutatakse, kui palju see sportlasi mõjutas ja vastavalt sellele on võimalik, et tulevad ka mingid otsused.

Täiendus kell 19.44: tulemused jäävad jõusse.

ETV eetris kadus telepilt kokku kolm korda, esimesed kaks katkestust kestsid pikki minuteid, nii et kommentaatorid Alvar Tiisler ja Margus Ader pidid kuidagigi jutuvada üleval hoidma, kuigi neil polnud isegi reaalajas vaheaegu. Liikuvast pildist rääkimata. Paiguti lülituti Ruhpoldingusse, kust võistluse kulgemises mõttes sama suures infosulus reporter Tarmo Tiisler vahendas kohapealseid muljeid ja tegi sekka mõne intervjuu.

Tulemustest veel. Robert Heldna lasi tublisti (1 trahv), aga suusatas nii aeglaselt (89. aeg; +7.57,2), et pidi leppima 69. kohaga (+7.19,0), mis on tema MK-karjääri paremusel teine tulemus. „Laskmise võib heaks hinnata, aga suusasõidu tugeva Taani harrastaja klassi. Suusasõidu kohta ei oska tõesti mitte midagi head ütelda,“ ohkas ta ETV otse-eetris.

Raido Ränkel kogus üheksa trahviminutit ja sai 94 lõpetaja seas 91. koha (+11.49,2). Puhas suusaaeg oli tal Eesti koondise kiireim, 45. (+4.03,3 Böle). Zahkna vastav näitaja oli 57. (+4.40,5).

Tänased paremad (vasakul tulemused, keskel suusaajad, paremal laskeajad; kliki pildile):