Eesti ankruvahetust sõitnud Johanna Talihärm.

Foto: Ergo Kukk
Talisport
14. jaanuar 2023, 17:48

SUPER! Eesti teatenaiskond kordas ajaloo parimat tulemust (1)

Ruhpodlingus toimuval laskesuusatamise MK-etapil lõpetas Eesti naiste koondis 4 x 6 km teatesõidu kaheksandana. Ajaloo jooksul olid eestlannad varem nii kõrge koha saavutanud neljal korral.

Tänane Eesti teatenaiskond koosseisus Regina Ermits, Tuuli Tomingas, Susan Külm ja Johanna Talihärm suutis trahviringe vältida ning kaotas finišis Norrale 2.21,9ga. Teiste seas edestati nii Austriat kui ka Soomet.

Avavahetust sõitnud Ermits kasutas esimeses tiirus ära kaks varupadrunit, teises kolmanda. Teate andis ta üle 11. kohal, kaotust liidrile 50,3 sekundit. Puhta sõiduaja poolest oli eestlanna oma vahetuses kümnes, kolmandal ehk viimasel ringil näitas aga neljandat aega. Temalt teate üle võtnud Tomingas ei eksinud avatiirus ühelgi lasul, teises läks vaja üht varupadrunit. Rajal näitas ta kuuendat aega (võrreldes parimaga +19,4) ning tõstis Eesti seitsmendaks (+1.18,8).

Kolmandat vahetust sõitnud Külm kasutas esimeses tiirus ühe ja teisel kaks varupadrunit ning andis teate üle üheksandana. Viimast vahetust sõitnud Talihärm kasutas lamadestiirus ühe ja püstitiirus kaks varupadrunit. Tal õnnestus mööduda Soome ankrunaisest Erika Jankast ja finišeerida kaheksandana.

Talihärm oli teatenaiskonna tulemuse üle väga õnnelik. “Arvestades, et oleme kõige väiksem riik rahvaarvu poolest, kellel on teatevõistkond väljas – peame sellega ülimalt rahul olema,“ lausus ta ETV otseülekandes.

Eestlanna meenutas, et oli viimases lasketiirus pisut hädas. Õnneks läks kõik hästi ning rajale naastes oli tema edu Austria ankrunaise Lisa Hauseri ees 16,1 sekundit. „Ma ei saanud teist varu[padrunit] sisse. Siis viskasin selle välja ja võtsin uue, mul oli õnneks. Minu plaan oli sõita esimene ja teine ring sellise varuga, et saaksin kindlalt ära lasta. Lasketiirus oli eesmärk minna ründavalt peale. Kui individuaalsõidus lasin üliaeglaselt, siis täna läksin kõvasti kiiremini laskma. Kui olin läinud suure tõusu otsa, siis öeldi, et vahe on [Hauseriga] 12 sekundit. Siis teadsin, et finišini on nii vähe minna ja mul oli jõudu.“

Neljapäeval 15 km tavadistantsil 48. kohaga leppima pidanud Talihärm tõdes, et teatesõitudes on tal õnnestunud end palju paremini realiseerida. „Nüüd ongi eesmärgiks sõita individuaalvõistlusi sama hästi kui teateid,“ sõnas ta.

Talihärm loodab, et veebruari alguses toimuvaks laskesuusatamise MMiks õnnestub veel vormi parandada. „Mul on kindlasti vaja enesekindlust ja vormi – võistlustega, aga samas saada ka kehatunnetust tagasi, mis mul kadus pika haigusega ära.“

Teatesõidu võitis kokku kuut varupadrunit kasutanud Norra (Karoline Knotten, Ragnhild Femsteinevik, Marte Olsbu Röiseland, Ingrid Landmark Tandrevold), järgnesid Saksamaa (0+10; +15,3) ning Itaalia (0+4; +33,5). Neljas oli Šveits (0+10; +36,3), viies Tšehhi (0+7; +57,6), kuues Prantsusmaa (2+9; +1.20,1) ning Eestit edestasid ka rootslannad (1+8; +1.25,4).

Tänane tulemus kordab Eesti naiskonna aegade parimat tulemust MK-sarjas. Sama nelik sai ka täpselt aasta tagasi Ruhpoldingus kaheksanda koha. Kaheksandaks tuldi ka 1992. aastal Antholz-Anterselva etapil (koosseisus Jelena Poljakova, Krista Lepik ja Eveli Peterson) ning aasta hiljem kordas seda saavutust nelik Jelena Vsivtseva, Kea-Kaia Ilves, Eveli Peterson, Merle Viirmaa nii Östersundi kui ka Kontiolahti etappidel.