NAGU IKKA: Johannes Thingnes Bö näitas ülejäänutele suusakandu.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
15. jaanuar 2023, 16:26

Norra vastandlik päev: meeste seas nelikvõit, naistest ei pääsenud keegi isegi kümne sekka (5)

Laskesuusatamise Ruhpoldingi MK-etapp kulmineerub pühapäeval ühisstardist sõitudega. Meeste 15 km distantsil võtsid nelikvõidu norralased, kusjuures järjekordse esikoha noppis MK-sarja üldliider Johannes Thingnes Bö. Ka naiste arvestuses oli parim MK-sarja valitsev prantslanna Julia Simon.

Esimese lasketiiru järel hoidsid kaksikjuhtimist prantslased, kui Quentin Fillon Maillet'le järgnes Fabien Claude. Johannes Thingnes Bö pidi käima ühel trahviringil ja oli 15. kohal, kaotades Fillon Maillet'le 12,7 sekundiga.

Teise tiiru läbis Bö aga puhaste paberitega ja asus võistlust juhtima. Kolmandas tiirus jäi laskesuusatamise superstaaril üles üks märk ja ta langes kolmandaks, kuid esimesed viis meest mahtusid vaid kahe sekundi sisse: juhtis Tarjei Bö, kellele järgnesid rootslane Sebastian Samuelsson, Johannes Thingnes Bö, leedukas Vytautas Strolia ja norralane Vetle Sjaastad Christiansen.

Viimases tiirus pidid vennad Böd minema ühele trahvringile ja liidriks tõusis Christiansen, kuid tema kuuesekundile edu Johannes Thingnes Bö ees sulas peagi. Lõpuks triumfeeris kokku kolm möödalasku teinud Bö suveräänse võidumehena, edestades kaks trahviringi sõitnud Christianseni 19,3, samuti kaks möödalasku teinud Sturla Holm Lägreidi 35,3 ja korra tiirus eksinud Tarjei Böd 36,4 sekundiga. Parima mittenorrakana oli prantslane Emilien Jacquelin viies (2; +49,7) ja Strolia sai lõpuks kuuenda koha (1; +55,1). Eesti lasksesuusatajaid starti ei pääsenud.

Johannes Thingnes Bö on olnud sel hooajal tõepoolest vägevas hoos: 12 individuaalvõistlusest on ta võitnud lausa üheksa, lisaks on ta kuulunud ka kolmel korral võidutsenud Norra teatenelikusse. MK-sarja liidrina on tal koos 869 punkti, teine on Lägreid 725 ja kolmas Christiansen 428 punktiga.

Paar tundi hiljem alanud naiste ühisstardiga sõidus lasi Julia Simon 20 lasust küll kolm mööda, aga see tema võitu ei vääranud. Viimast ringi alustas ta koos kaasmaalanna Anais Chevalier-Bouchet' ning Lisa Vittozziga. Koos sõideti kuni viimase kilomeetrini, mil Vittozzi ründas ja Simon läks temaga kaasa. Lõpulaskumist alustas esimesena itaallanna, ent Simon libises temast mööda ja laskumise lõpuks oli juba väike vahe sees. Enam Vittozzi vastata ei suutnud ja Simon teenis oma hooaja kolmanda etapivõidu.

Täielikult ebaõnnestus võistlus Norra naistel, sest kui meeste arvestuses saavutati nelikvõit, siis naiste seas ei jõudnud keegi isegi kümne parima sekka. Parim oli 11. kohal lõpetanud Karoline Knotten. Tehti ka Gröönimaa spordiajalugu, kuna esimest korda pääses ühisstardiga sõidus rajale Gröönimaa biatleet Ukaleq Slettemark. Kolm trahviringi tähendas talle lõpuks 28. kohta.

Eesti sportlaseid täna rajal ei olnud.