Neid Iraani naisi ei saa küll põua tekkes süüdistada.

Foto: EPA/Scanpix
Maailm
15. jaanuar 2023, 16:19

Iraani imaam leidis põua põhjuse: katmata peaga naised (14)

Iraani imaam Mohammad-Mehdi Hosseini Hamedani Karaj linnas süüdistab riiki kurnava põua tekkes naisi, kes ei kanna enam hidžaabi ja on jätnud juuksed katmata.

Iraanis toimuvad juba pikemat aega meeleavaldused, kus naised loobuvad juukseid katvast pearätist ehk hidžaabist. Ajendiks oli 22aastase Mahsa Amini surm Iraani kombluspolitsei käe läbi. Noor naine nimelt ei kandnud kohustuslikku pearätti korrektselt, ta võeti vangi, kus teda väidetavalt ka peksti. Iraani võimude väitel tabas naist vanglas südamerike.

See ei ole esimene kord, kui Islamivabariigi vaimulikud leiavad seoseid islami rituaalide ja põua või looduskatastroofide vahel, vahendab iranintl.com.

President Ebrahim Raisi äi, vaimulik Ahmad Alamolhoda kutsus inimesi üles palvetama vihma eest, et lahendada põuaprobleem riigis.

Peaprokurör Mohammad Jafar Montazeri ütles 2019. aastal: „Õigussüsteem ei luba naistel avalikult esineda, kuna see põhjustab riigis looduskatastroofe, näiteks üleujutusi ja maavärinaid.“

Ali Khamenei esindaja Esfahanis, Yousef Tabatabai Nejad ütles 2016. aastal, et naised, kes ei kandnud hidžaabi ja tegid fotosid „nagu eurooplased“, on põhjuseks, miks jõgi linnas Zayandeh-Roud kuivab.

Viimase kümne aasta jooksul on veekriis on Iraanis süvenenud, kuna ehitati ebavajalike tamme ja soodustatakse kasvamiseks vett palju vajavaid põllukultuure.