Anett Kontaveit sai aasta esimese võidu kätte.

Foto: Martin Ahven
Tennis
17. jaanuar 2023, 11:12

Kaia Kanepi langes palavas Austraalias avaringis.

Aasta esimese võidu saanud Kontaveit: tean, et võin mängida imelist tennist! (10)

Aastad pole vennad. Kui mullu purjetas Kaia Kanepi (WTA 29.) pärituules Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste veerandfinaali, siis tänavu lõppes eestlanna turniir juba avaringis. Anett Kontaveit (WTA 19.) avas 2023. aasta võiduarve ja jõudis edasi.

Kuuma tõttu pandi Anett Kontaveidi (WTA 19.) ja austerlanna Julia Grabher (WTA 85.) matš seisul 1 : 1 umbes kolmeks tunniks pausile, kuid seejärel leidis oma rütmi kiiremini eestlanna. Grabher püsis konkurentsis seisuni 2 : 2, ent siis läks Kontaveit oma teed ja võitis avaseti 6 : 2.

Austerlanna peamine mure oli see, et ta lõi väljakule vaid pooled esimesed servid ning oli siis hädas teiselt servilt punktide saamisega (4/14).

Teine sett läks Kontaveidil sama libedalt seisuni 4 : 0, seejärel tegi Grabher matši esimese murde ja vähendas vahe 4 : 2 peale, aga ülearu ärevaks olukord ei läinud. Kontaveit võitis seti 6 : 3 ja matši 2 : 0. Kusjuures ta polnudki sel aastal veel võidurõõmu tundnud.

Grabheri nõrk koht oli ka teises setis täpselt sama: esimese servi õnnestumisprotsent (45) ja seejärel teise servi punktideks vormistamine (4/11).

Kontaveit lõi mängus ühe serviässa ja tegi ühe topeltvea, Grabheri vastavad näitajad olid kaks ja neli. Eestlanna tegi 14 äralööki ja 17 lihtviga, Grabher 16 äralööki ja 12 lihtviga. Tasemevahe lõi välja servil.

„Olen väga-väga õnnelik, et sain aasta esimese võidu ja pääsesin edasi,” sõnas Kontaveit Austraalia lahtiste pressiteenistusele, lisades, et mitmetunnine paus oli ilmselt mõlema tennisisti jaoks keeruline.

„Aga usun, et tegin head tööd. Püsisin terve aeg positiivsena ja olin valmis milleks iganes. Tundus, et tegin täna paljusid asju hästi. Midagi saanuks kindlasti paremini, aga see on alati nii.”

Ta lisas, et tahab esimese hooga jõuda tagasi tippvormi – ettevalmistusperioodi segas haigus – ja seejärel jätkata arenemist.

„Tean, et võin mängida imelist tennist. Mul on sügav usk endasse. Pean lihtsalt leidma mängurütmi. Adelaide’is oli seda keeruline teha, sest mul oli rasked vastased. Olen väga rõõmus, et sain sel nädalal võidu kätte ja nii-öelda paigalt minema,“ ütles Kontaveit.

„Usun, et kõik on võimalik. Olen väga rahul, kuidas meil [treener] Torben [Beltziga] läheb. Arvan, et ajame õiget asja. Annan endast mängudes alati sada protsenti, aga peamine on terve püsida. Eelmine aasta oli sellega keeruline. Põdesin Covidit ja mul olid vigastused. Olen kindel, et kui hoian keha korras ja teen õigeid asju, siis tulevad ka tulemused.”

Teises ringis tuleb Kontaveidi vastaseks egiptlanna Mayar Sherif (WTA 54.) või poolatar Magda Linette (WTA 45.), kes pidid mängima täna, kuid matš lükkus homsesse.

Kanepi servis võidule, aga päike segas

Kaia Kanepi kaotas läinud ööl kohalikule tennisistile Kimberly Birrellile (WTA 167.) tulemusega 6 : 3, 6 : 7 (4), 1 : 6.

Lõpuks kaks ja pool tundi väldanud lahing algas ärevalt, aga ikkagi edukalt. Kanepi kaitses avageimis murdepalli ära ega loovutanudki esimeses setis oma pallingut. Ise sai ta murde kuuendas geimis kätte, millest piisas 6 : 3 setivõiduks. Birrell tegi setis 21 lihtviga, Kanepi seitse.

Teine sett läks käima peegelpildis. Seekord oli Kanepi avageimi väga lähedal murdele, kuid Birrell pidas mõlema murdepalli pingele vastu. Hoopis Kanepi kaotas esimesena oma servi (1 : 3), aga murdis kohe vastu (2 : 3). Korra tegid mõlemad veel suurepärase tõrjegeimi, ent lahendus selgus kiires lõppmängus.

Seal haaras initsiatiivi 24aastane austraallanna ega löönud verest välja ka siis, kui Kanepi vähendas kahe murde abil vahe 4 : 5 peale. Kaalukauss võinuks olla tol momendil juba kogenud eestlanna kasuks, sest tal oli nüüd varuks kaks järjestikust servi, paraku ei realiseerinud ta kumbagi punktiks ning kaotas kiire lõppmängu 4 : 7.

Kanepi tegi teises setis oluliselt rohkem lihtvigu kui esimeses (20), Birrell mõnevõrra vähem (16).

Eestlanna treener Indrek Tustit märkis Delfile, et päike pimestas Kanepit, kui ta seisul 5 : 4 matšivõidule servis, nii pahasti, et tal oli suuri raskusi palli nägemisega.

Melbourne'is on täna nii palav, et Kaia Kanepi pidi end jääkotiga jahutama.

Foto: REUTERS / SCANPIX

Otsustavas setis seevastu mängis Birrell peaaegu eksimatult. Ta tegi vaid ühe lihtvea, kuid mitte ühtki topelteksimust servil. Kanepi kinkis vastasele 15 punkti mänguhoos ja ühe servi topeltveaga.

Peamine erinevus esimese kahe setiga oli see, et Kanepi ei suutnud enam oma serviga vastast piisava surve alla panna, et punktid endale võita. Nii jäi ta kiirelt kahe murdega 0 : 4 taha ja kaotas 29 minutit kestnud seti lõpuks 1 : 6.

Birrell lõpetas sellega 1462 päeva kestnud võiduta seeria suure slämmi turniiride üksikmängus. Ta on olnud viimastel aastatel palju traumadega kimpus ning hoidis seetõttu umbes aasta tagasi maailma edetabelis alles 742. kohta.

Austraalia lahtiste põhitabelisse sai ta vabapääsme tänu sellele, et Venus Williams oli sunnitud viimasel hetkel vigastuse tõttu loobuma. „Ma ei oodanud seda üldse,“ tunnistas Birrell pärast matši Kanepiga pressikonverentsil.

„Nutsin nagu beebi, see oli niivõrd ilus hetk. Tulin just trennist ja mu ema oli eelmisel õhtul siia lennanud, et näha, kuidas ma kvalifikatsioonis mängin. Tema, mu vend ja isa olid minuga, kui ma teada sain. See oli väga eriline hetk, sest nad on minuga koos läbi elanud nii head kui ka halvad hetked.“

Mängust kah. Ta tunnistas, et küllap ammutas otsustavas setis alateadlikult lisaenergiat sellest, et Kanepi oli hädas, kuid püüdis peamiselt oma tegemistele keskenduda. „Tundsin publiku energiat pärast teise seti võitmist ja pidin endale meenutama, et pikk tee on veel minna,“ arutles Birrell.

„Püüdsin võtta ühe punkti korraga. Uskusin endasse ja ettevalmistusperioodil tehtud töösse. Olen pärit Queenslandist, päikeseliselt Gold Coastilt, seega tean, kuidas käib raske töö. Olen harjunud tingimustega, millega tema ehk mitte,“ lisas austraallanna viitega sellele, et Melbourne'is on täna enam kui 30 kraadi sooja.