KOTID KOKKU JA KOJU: Austraalia lahtistel esimest asetust omanud Rafael Nadali laeks jäi teine ring.

Foto: Reuters/Scanpix
Tennis
18. jaanuar 2023, 10:34

VIDEO | Esimesena asetatud Rafael Nadali mängud Austraalias said kiire lõpu

Austraalia lahtiste tennisemeistrivõistluste kolmandat päeva segas Melbourne'i tabanud paduvihm, mistõttu mängudesse tuli sisse mitme tunni pikkune paus. Tõsi, paar mängu viidi lõpule katusega kaetud väljakul ning seal langes konkurentsist turniiril esimest asetust omanud ja mullu Austraalias võitmatuks jäänud Hispaania vanameister Rafael Nadal.

Esimeses ringis noorest Briti tennisistist Jack Draperist jagu saanud Nadal kohtus teises ringis 27aastase ameeriklase Mackenzie McDonaldiga (ATP 65.). Nadal oli hädas juba esimeses setis, kus jäi 1 : 4 kaotusseisu, suutis küll siis vastase servigeimi murda ja vahe 3 : 4 peale vähendada, kuid esimese seti 4 : 6 kaotusest see teda ei päästnud.

Teises setis jäi Nadal 0 : 2 kaotusseisu, murdis kohe aga McDonaldi servigeimi tagasi, ent kaotas seisul 3 : 3 taas enda servigeimi. Nii võitis ameeriklane teisegi seti tulemusega 6 : 4, kuid mis Nadali jaoks veel hullem: ta tegi seti lõpus häda oma puusale, vajas meditsiinipausi ning pidi kolmandas setis mängima üsna vaevalisi liigutusi tehes.

Karjääri jooksul rekordilised 22 suure slämmi tiitlit võitnud Nadal võitles siiski vapralt ja hoidis oma servigeime kuni seisuni 5 : 5. Siis suutis McDonald hispaanlase pallingu murda ning järgmises geimis 7 : 5 seti- ja koos sellega ka matšivõidu vormistada. Ühtlasi tähendas see seda, et Nadalist sai esimene kõrgeimat asetust omanud meestennisist Austraalia lahtistel pärast aastat 2001 ja Gustavo Kuertinit, kes on turniirilt teises ringis välja langenud.

„Ta on imeline tšempion,“ ülistas McDonald matšijärgses väljakuintervjuus Nadali. „Olenemata olukorrast ei anna ta kunagi alla, nii et sellise mehe vastu võitlemine on raske. Kuid olen õnnelik, et suutsin keskenduda oma mängule ja edasi pääseda.“

Nadal märkis pressikonverentsil, et tiitlikaitsjana ei tahtnud ta mängu pooleli jätta, kuigi vasak puus tegi talle kõvasti vaeva. „Proovisin lõpuni mängida nii hästi kui suudan, kuid mis siin öelda, kaotasin. Õnnitlused võitjale!“

Statistikast nähtub, et esimese servi õnnestumise protsent oli mõlemal üsna võrdne – Nadalil 64 ja McDonaldil 66 –, kuid ässpallinguid lõi McDonald 14 Nadali kuue vastu. Kui äralööke tegid mõlemad 42, siis sundimata vigade arv oli Nadalil selgelt suurem: tema tegi neid 31, McDonald aga 22. Kohtumine kestis kaks ja pool tundi.

Muudest seni lõppenud kohtumistest väärib märkimist 15. asetusega tšehhitari Petra Kvitová 5 : 7, 4 : 6 kaotus Ukraina tennisistile Anhelina Kalininale. See-eest naiste turniiri esimene, kolmas ja kuues asetus on edenenud kolmandasse ringi, kui vastavalt Iga Świątek alistas Camila Osorio, Jessica Pegula sai jagu Aliaksandra Sasnovitšist ja Maria Sakkari Diana Shnaiderist.