Dorothea Wierer oli täna parim laskesuusataja.

Foto: SIPA/SCANPIX
Talisport
19. jaanuar 2023, 17:10

Wierer hullutas kodupublikut, eestlannad jäid kõrgusega jänni (6)

Anterselvas alanud laskesuusatamise MK-etapi naiste 7,5 km distantsi võitis kodupubliku suureks rõõmuks itaallanna Dorothea Wierer, kes tabas kõik lasud ja läbis võistluse ajaga 20.59,6.

Wiereri suurim ohustaja oli täna prantslanna Chloe Chevalier, kes ei eksinud samuti tiirus kordagi, ent kaotas võitjale 2,8 sekundit. Kolmanda koha saavutas rootslanna Elvira Öberg (0; +8,7). Märkimist väärib ka esimest hooaega püssiga suusatava sloveenlanna Anamarija Lampici viies koht (2; +18,4), millega ta kordas elu parimat tulemust laskesuusatamise MK-sarjas.

Eesti parim oli täna Susan Külm, kes käis lamadestiiru järel ühel trahviringil ja sai 40. koha (1; +1.44,1). „Üks trahv ei ole kõige hullem,“ märkis ta ETV otse-eetris.

„Raja peal ei olnud nii hull, kui kartsin. Ruhpoldingus oli natuke lihtsam sõita,“ viitas ta asjaolule, et seekordne võistluspaik asub merepinnast enam kui 1000 meetri kõrgusel.

„Kõrgus mängib nii palju rolli. Ei olnud väga kindel olla [treeningpäevade põhjal]. Läksin ikka tegema kõike, mida oskan ja suudan. Täna siis nii.“

Kõrgusega oli enda sõnul hädas ka Tuuli Tomingas, kes sõitis suusarajal 53. aja (+1.50,9 Lampicile) ja sai 65. koha (3; +2.36,5). „Ei tea, mis toimus jah,“ sõnas ta ETV otse-eetris suusatamise kohta. „Eelnevad kaks päeva on ka hästi keeruline olnud kõrgusega kohaneda. Võib-olla oleks vaja lisaaega.

Üldiselt olen päris hästi kohanenud kõrgustega, võib-olla sarnane olukord oli olümpial, kus olin segateates äärmiselt kehv, samas mõned päevad hiljem oli sõiduvorm hooaja parim. Arvan, et see on lihtsalt keha kohanemise probleem ja muretsemiseks põhjust pole.“

Johanna Talihärm pidi suusatama neli 150meetrist trahviringi ning oli rajal kiiruselt 62. naine (+2.15,1). Kõik see kokku andis täna 81. koha (+3.26,1). „Siin on hästi teistsugused olud kui mujal. Tõesti, me pole kohanenud, tulime otse Ruhpoldingust. Tegelikult kõik tulid. Ei ütleks ,et olen oma seisundi pärast rohkem mures kui varem, aga tänane väga positiivset kahjuks ei andnud,“ arutles ta ETV otse-eetris ja märkis, et lamadestiirus tingisid kolm eksimust väga keerulised tuuleolud.

Regina Ermits tegi suisa viis möödalasku, suusatas 83. aja (+2.59,5) ja peab leppima 96 naise seas 92. kohaga (+4.47,5).

Ka TT tiimi treener Indrek Tobreluts ei osanud ütelda, miks meie naised täna nii aeglaselt suusatasid. „See võib olla mägedesse tulekust tingitud, aga seda ma hästi ei usu, et kollektiivselt ühel päeval kõigil,“ ütles ta ETV-s.

„Susan pigem tegi oma tulemuse ära. Üks trahv keerulistes oludes, vast umbes 10 sportlast suutsid paremini lasta. Rajal sikutas ka lõpus päris vintskelt (55. suusaaeg; +1.55,1).“

Tänased parimad (vasakul tulemused, keskel suusaajad, paremal laskeajad):