Maik-Kalev Kotsar (vasakul) ja teised Vitoria Baskonia mehed ei suutnud FC Barcelona rünnakuid piisavalt takistada.

Foto: EPA / SCANPIX
Korvpall
20. jaanuar 2023, 08:28

Kõik märgid näisid Baskoniat soosivat, kuid aasta esimene võit Euroliigas jäi ikkagi tulemata

Tundub, et Vitoria Baskonia korvpallimeeskond on (väikses) augus. Eile hilisõhtul saadi Euroliigas neljas järjestikune kaotus, liidrite sekka kuuluv FC Barcelona alistas nad tulemusega 85 : 78.

See oli Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste koduklubile oma saalis alles hooaja teine kaotus Euroliigas. Kusjuures enne matši tundusid asjaolud Baskoniale soodsad. Lisaks koduväljakueelisele said nad taas kasutada vigastuspausilt naasnud korvikütti Markus Howardit ning Barcelona teatas vahetult enne mängu, et peab seekord läbi ajama põhikeskmängija Jan Veselyta.

Avaveerandil ei saanud kumbki kaitset pidama, see lõppes 28 : 28. Baskonia jäi teisel veerandil rünnakul hätta ning läks garderoobi 40 : 47 kaotusseisus. Küllap rääkis peatreener Joan Penarroya seal asjalikku juttu, sest kolmas veerand kuulus Baskoniale ning otsustav algas Barcelona 64 : 63 eduseisult.

Kodumeeskond püsis kaks minuti külaliste kannul, ent siis tabas neid rünnakul ligi viieminutiline ikaldus ning 67 : 69 kaotusseisust sai 67 : 77. Sealt enam tagasiteed polnud. Howardi kolmene vähendas küll minut enne lõpusireeni vahe viie peale ning Tomas Satoransky andis järgmise Barcelona rünnaku lõpus palli ära, ent seejärel eksis Howard kahepunktiviskel ning 26 sekundiga polnud enam midagi päästa.

Algviisikusse kuulunud Kotsar rassis lõpuks ligi 25 minutit, viskas selle aja jooksul 10 punkti (kahesed 5/7), võttis kaks lauapalli ja andis ühe korvisöödu. Raieste müttas kaks minutit kaitses ega saanud statistikasse midagi kirja.

Baskonia resultatiivsem oli Tadas Sederkerskis 16 punktiga, Barcelona kasuks viskas Nikola Mirotic 15 silma.

Kaotajate treener Joan Penarroya märkis mängujärgsel pressikonverentsil, et tema meeskond oli suures hädas kaitselauapallidega. Barcelona sai lauavõitluse arvelt 18 kordusrünnakut. „Barcelonat on võimatu võita, kui nad saavad iga möödaviske järel lauapalli,“ osutas ta.

„See, et me ei kontrollinud oma kaitselauapalle, oli kõige olulisem. Meie kolmepunktivisete tabavusprotsent polnud hea (28,6), aga suurim mure oli ikkagi kaitselaud. Barcelona võttis 18 ründelauapalli, meie seitse. Väga keeruline on mängu võita, kui hakime kaitses hästi, aga nemad saavad lauapalli. Muus osas pakkusime hea lahingu.“

Barcelona peatreener Šarunas Jasikevicius: „Nad mängivad suurepärast korvpalli, seda meeskonda on keeruline peatada. Pidime palju kannatama, aga sellised need suured mängud on. Tuleb mõista, kuidas kannatada. See on meie jaoks hea samm. Peame seda tunnet hoidma ja selle peale ehitama.“

Viimati eelmisel aastal võitnud Baskonial on nüüd tabelis 11 võitu ja 9 kaotust, mis annab enne tänaõhtuseid 20. vooru mängu 7.-8. koha. Barcelona tõusis 13 võidu ja 7 kaotuse peale ning jagab Istanbuli Fenerbahcega 2.-3. kohta. Sama palju võite on ka Real Madridil, kes madistab täna Piraeuse Olympiakosega (12-7).