Teise asetusega tuneeslanna Ons Jabeur on üks ässadest, kelle jaoks lõppesid Austraalia lahtised ootamatult kiiresti.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Tennis
20. jaanuar 2023, 15:34

Maailma tippe langeb Austraalia lahtistel nagu loogu

Austraalia lahtised tennisemeistrivõistlused on vaevu jõudnud kolmanda ringi mängudeni, kui arvestatav hulk potentsiaalseid võitjaid on juba noruspäi reketid kotti pakkinud.

Eriti pöörane on olukord meeste üksikmängus, kus teine ring jäi viimaseks nii esimese asetusega tiitlikaitsjale Rafael Nadalile (ATP 2.) kui ka teise asetusega norralasele Casper Ruudile (ATP 3.).

Nadali saatis koju 27aastane ameeriklane Mackenzie McDonald (ATP 65.), kes võitis kolme setis 6 : 4, 6 : 4, 7 : 5. Pärast matši kurtis hispaanlane, et võitles alates teisest setist puusavaluga.

„See on mind juba paar päeva vaevanud, aga mitte nii hullusti nagu täna,“ rääkis ta kolmapäeval. „Ma ei tea, kas probleem on lihases või liigeses. Mul on puusaga varemgi probleeme olnud, aga mitte nii suuri. Nüüd tunnen, et ei saa liikuda.“

Ka Casper Ruud langes ameeriklase käe läbi. 22aastane Jenson Brooksby (ATP 39.) tegi talle neljapäeval säru tulemusega 6 : 3, 7 : 5, 6 : 7 (4), 6 : 2. „Keeruline matš,“ märkis norralane pressikonverentsil.

„Kolmandas setis suutsin päästa matšpalle ja tundus, et sain mängu tagasi, aga alustasin neljandat setti kehvasti ja Jenson tegi paar suurepärast tõrjet ning sai mõned murded. Ma ei suutnud sellest kahjuks taastuda.“

Kõigil ameeriklastel pole siiski nii hästi läinud. Kaheksanda asetusega Taylor Fritz (ATP 9.) kaotas teises ringis neljatunnise lahingu vabapääsmega turniirile pääsenud 22aastasele austraallasele Alexei Popyrinile (ATP 113.) 7 : 6 (4), 6 : 7 (2), 4 : 6, 7 : 6 (8), 2 : 6. Tõsi, on aus märkida, et Fritz tegi kolmandas setis viga oma parema jala hüppeliigesele.

Võidumees ei salanud, et Fritzi alistamine andis tohutult kõva emotsiooni. „Eriti pärast sellist aastat, nagu minu eelmine. Arvatavasti kõik teavad, et missugune see oli. Olen sel kuul võitnud sama palju mänge kui mullu kogu tuuril,“ sõnas Popyrin.

Kokku on konkurentsist langenud juba seitse tennisisti, kes kuulusid 16 kõrgema asetuse mehe sekka. 11. asetusega britt Cameron Norrie (ATP 12.) kaotas täna 7 : 6 (8), 3 : 6, 6 : 3, 1 : 6, 4 : 6 21aastasele tšehhile Jiri Leheckale (ATP 71.).

12. asetusega sakslase Alexander Zverevi (ATP 13.) ja 14. asetusega hispaanlase Pablo Carreno Busta (ATP 15.) teekond lõppes teises ringis, 13. asetusega itaallane Matteo Berrettini (ATP 14.) piirdus Melbourne'is vaid ühe matšiga, sest kaotas viies setis kunagisele maailma esireketile Andy Murrayle (ATP 66.).

Murray on üldse saanud Austraalias mängida täie raha eest. Kui avaringis kulus tal Berrettini alistamiseks neli tundi ja 54 minutit, siis eile madistas ta austraallase Thanasi Kokkinakisega (ATP 159.) viis tundi ja 50 minutit. Kusjuures Murray võiduga päädinud matš lõppes kohaliku aja järgi kell 4 varahommikul…

„See on pika puuga mu elu pikim mäng,“ sõnas Murray pressikonverentsil. „Ma ei tea, kes sellest kasu saab. Pärast sellist mängu peaksime rääkima vingest Murray-Kokkinakis lahingust, aga selle asemel arutame kella üle. Imekombel jäid inimesed lõpuni tribüünile. Hindan väga, et nad jäid ja tekitasid meile atmosfääri.

Mõned neist peavad hommikul tööle minema ja nii edasi. Kui minu laps oleks pallilaps sel turniiril ja saabuks koju kell 5 hommikul, siis ma pahandaksin. See pole neile kasulik. Ega ka kohtunikele või mängijatele. Ma ei usu, et ka fännid on sellest vaimustuses. Seda juba aastaid räägitud [, et mängud ei tohiks nii pikale venida].“

Kolmas ring jäi viimaseks ka seitsmenda asetusega venelasele Daniil Medvedevile (ATP 8.), kelle lülitas kolmes setis konkurentsist ameeriklane Sebastian Korda (ATP 31.), ja 16. asetusega ameeriklasele Francis Tiafoele, aga see ei liigitu üllatuste sekka, sest ta alistus 3 : 6, 4 : 6, 6 : 3, 6 : 7 (9) venelasele Karen Hatšanovile (ATP 20.).

Ka naiste teine asetus langes

Naiste üksikmängu 16 kõrgema asetusega mängijast on konkurentsi jäänud täpselt pooled. Nimekaim langeja on teise asetusega tuneeslanna Ons Jabeur, kes langes neljapäeval 1 : 6, 7 : 5, 1 : 6 tšehhitarile Marketa Vondrousovale (WTA 86.).

Esikümnest on reketid juba lõplikult kotti pakkinud ka venelannad Darja Kassatkina (WTA 8.) ja
Veronika Kudermetova (WTA 9.) – neist esimene ei saanud ühtki võitu, Kudermetova jõudis teise ringi – ning 10. asetusega ameeriklanna Madison Keys, kes kaotas täna 6 : 1, 2 : 6, 1 : 6 valgevenelannale Viktoria Azarenkale (WTA 24.).

Maailma kuues reket, kreeklanna Maria Sakkari kaotas täna 6 : 7, 6 : 1, 4 : 6 hiinlanna Lin Zhule (WTA 87.).

11. asetusega hispaanlanna Paula Badosa oli sunnitud turniirist parema jala lähendajalihase vigastuse tõttu loobuma.

13. asetusega ameeriklanna Danielle Collins pääses kolmandas ringi, kuid kaotas seal täna Kasahstani esindavale Jelena Rõbakinale (WTA 25.) 2 : 6, 7 : 5, 2 : 6.

14. asetusega brasiillanna Beatrice Haddad Maia piirdus ühe matšiga, tšehhitar Petra Kvitova (15. asetus) ja Anett Kontaveit (16. asetus) langesid teises ringis.