Kristo Siimer

Foto: Hendrik Osula
Talisport
22. jaanuar 2023, 17:05

Vastuoluline teatesõit: Zahkna ja Siimer tegid supersõidud, aga Eesti nelik finišisse ikkagi ei jõudnud (13)

Itaalias Anterselvas toimuval laskesuusatamise MK-etapil alustas Eesti Eesti meeskond 4 x 7,5 km teatesõitu suurepäraselt, aga finišisse ikkagi ei jõutud. Sõidu võitis ülikindlalt Norra.

Viimasel ajal head suusavormi näidanud Rene Zahkna jätkas samas vaimus, aga suutis vahelduseks ka lasketiirus märgid alla saada. Kahe tiiru peale pidi ta kasutama vaid üht varupadrunit ja andis Kristo Siimerile vahetuse üle seitsmendal kohal, kaotust liidrile Prantsusmaale alla 20 sekundi. Zahkna näitas avavahetuse kuuendat suusaaega, kaotust Antonin Guigonnat'le 23 sekundit. Teiste seas sõitis eestlane seitse sekundit kiiremini kui legendaarne lätlane Andrejs Rastorgujevs.

„Ainus asi, mis nihu läks, oli püstitiirus, kui varupadrun jäi kaba külge kinni. See lõi natuke rütmi sassi ja sinna läks vajalikke sekundeid. Ma oleks saanud siis pundiga koos sõita ja pidin neid hoopis kinni püüdma,“ muljetas Zahkna ETV otseülekandes.

Hästi jätkas ka Siimer, kes sai avatiirus kiirelt kõik märgid alla ja hoidis Eestit teisel ringil lausa viiendal kohal. Teises tiirus vajas Siimer kaht varupadrunit, aga Eesti jätkas ikka viiendal kohal. Tõenäoliselt karjääri parima sõidu teinud 23aastane Tõnu Pääsukese õpilane andis vahetuse üle kuuendal kohal ja kaotust liidrile 1.18.

„Kui see polnud mu parim, siis kindlasti üks parimatest sõitudest. Olen paremas seisus, aga haigus pole veel täielikult ära kadunud. Füüsiline vorm pole veel päris see,“ rääkis Siimer.

Kolmandas vahetuses läks rajale 20aastane Markus Rene Epner, kelle jaoks oli see esimene MK-start. Arusaadavalt pidigi Epner tempos järgi andma ja Eesti nii kõrges mängus enam ei jätkanud. Püstitiirus pidi Epner minema ka ühele trahviringile. Suusarajal tuli kaotust natuke liiga palju ja kokkuvõttes vahetas Eesti Johannes Thingnes Böst hiljem 4.44 ja kohaks oli 15.

„Võistlusnärv oli meeletu. Lõunal ei läinud toit väga alla ja staadionile tulles oli värin sees. Kui nägin, et Kristo ja Rene tegid supervahetused, siis jõudis väga palju mõtteid peast läbi käia. Oli ikka väga raske. Esimene ring tundus päris hea, aga teisele minnes tuli juba sein vastu. Midagi katastroofilist ei olnud.“

Viimases vahetuses enam tipus muutuseid ei toimunud, sest Vetle Sjaastad Christiansen tõi Norra kindlana finišisse ja Prantsusmaa (+59,0) oli sama kindlalt teine ja Saksamaa (+2.17,5) kolmas. Raido Ränkel pidi püstitiirus käima trahviringil ja seetõttu Eesti meeskond finišisse ei jõudnud. Protokolli läks kirja 15. koht.