Lewis Hamilton.

Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
24. jaanuar 2023, 09:23

Lewis Hamilton: ma ei tahtnud vanematele öelda, et mind jälle kiusati või peksti koolis (2)

Vormel 1 seitsmekordne maailmameister Lewis Hamilton rääkis „On Purpose“ podcast'is, kuidas teda kooli ajal nahavärvi tõttu kiusati. Harvad polnud korrad, kui teda loobiti banaanidega ja kutsuti „n-sõnaga“.

„Kool on olnud minu jaoks kõige traumeerivam ja kõige keerulisem osa elust,“ tunnistas oma 17. F1 hooajaks valmistuv Hamilton. „Mind kiusati juba kuueaastaselt. Selles konkreetses koolis olin üks kolmest värvilisest lapsest ning suuremad, tugevamad ja kiuslikud lapsed lõbustasid end pidevalt sellega, et loopisid mind erinevate asjadega, ka banaanidega. Torkimine oli tavaline ja inimesed kasutasid n-sõna nagu möödaminnes. Nad kutsusid mind poolekastiliseks (halvustav väljend eri rassidest vanemate lapse kohta – toim) ja ma ei teadnud, kuhu ma sobitun. See oli minu jaoks keeruline.“

Hamiltoni jaos ei läinud asjad paremaks ka järgmises kooliastmes. Seal oli 1200 õpilast, kellest mustanahalisi lapsi oli vaid kuus või seitse. Neist kolm – eriti Hamilton – olid pidevad „külalised“ direktori kabinetis.

„Tundsin, et süsteem on minu vastu ja ujusin vastuvoolu. Oli palju asju, mille surusin lihtsalt alla. Ma tundsin, et ma ei saa koju minna ja öelda vanematale, et need lapsed kutsuvad mind endiselt n-sõnaga. Või et mind kiusati või peksti täna koolis. Ma ei tahtnud, et mu isa mõtleks, et ma pole tugev,“ rääkis 38aastane piloot.

Hamilton on ainuke mustanahaline võidusõitja F1 sarjas. Ta asutas Mission 44 ühenduse, mille eesmärgiks on parandada alaesindatud rühmadesse kuuluvate inimeste elu. Koos Mercedes tiimiga lõi ta ka Ignite'i nimelise ühisettevõtte, et parandada motospordi mitmekesisust ja kaasatust.