Viktoria Azarenka.

Foto: SIPA/Scanpix
Tennis
25. jaanuar 2023, 11:30

Valgevene tennisist astus Djokovici kaitseks välja: me pole kaabakad

Austraalia lahtistel tennisemeistrivõistlustel poolfinaali jõudnud valgevenelanna Victoria Azarenka ütles, et tunneb kaasa Novak Djokovicile, keda on tänavusel turniiril süüdistatud oma vigastuste dramatiseerimises ja teesklemises.

Maailma edetabelis 24. real paiknev Azarenka jõudis enne tänavust hooaega Austraalia lahtistel poolfinaali viimati kümme aastat tagasi. Toonasel turniiril võitis Valgevene tennisist lõpuks ka tiitli, ent temagi sai seal kriitika osaliseks, kui võttis poolfinaalis Sloane Stephensi vastu kümneminutilise meditsiinilise pausi pärast seda, kui ei suutnud realiseerida viit matšpalli.

„Olenemata sellest, kui mitu korda ma oma lugu rääkisin, ei jäänud nad seda uskuma. Olen sellest lõpuks üle saanud. Mul kulus selleks kümme kuradi aastat,“ lausus Azarenka.

Tänavusel turniiril on kritiseeritud Djokovici, kes on paljude hinnangul liialdanud oma reielihase vigastuse tõsidusega. Serblane, kes läheb täna veerandfinaalis vastamisi maailma viienda reketi, venelase Andrei Rubleviga, tõdes, et teda on kerge tembeldada kaabakaks. Üheksakordne Austraalia lahtiste tšempion on mänginud terve turniiri vältel tugevasti kinni teibitud jalaga. Teises ringis kasutas ta matšis Enzo Couacaud'ga tualetipausi, kuid Eurosport väitis, et tennisestaar ei küsinud selleks kohtunikult luba. Djokovic nõudis seepeale neilt avalikku vabandust.

Serbia meediale kurtis ta, et teiste mängijate traumasid ei seata kunagi kahtluse alla. „Jätan kahtlemise teistele inimestele, tehku nad seda edasi. Ainult minu vigastused seati küsimärgi alla. Kui teised mängijad on vigastatud, siis on nad ohvrid, aga kui tegu on minuga, siis ma teesklen seda,“ sõnas Djokovic.

Maailma üheksanda reketi, Austraalia lahtistel teises ringis konkurentsist pudenenud ameeriklase Taylor Fritzi arvates on enamikel tippmängijatel pidevalt erinevaid tervisemuresid.

„Ma ei usu, et inimesed teesklevad vigastusi. Aga nad võivad vahel pisut liialdada nende tõsidusega, sest see võtab pinge maha ning aitab neil paremini mängida,“ vahendas Fritzi sõnu Briti ajaleht The Independent.

Azarenka sõnul pole õiglane tennisiste kaabakateks pidada. „Oleme tavalised inimesed, kes peavad tulema toime väga paljuga. Ehk on vahel kellelgi kiusatus kirjutada lugu kangelasest ja kaabakast. Aga me pole kaabakad ega ka kangelased,“ sõnas 33aastane valgevenelanna BBC vahendusel.

Ta meenutas kümne aasta tagust matši Stephensiga, kus võttis otsustavatel hetkedel pika ja paljude silmis vastuolulise meditsiinilise pausi. „See oli üks jubedamaid asju, mida olen oma profikarjääri jooksul kogenud. Pean silmas seda, kuidas mind pärast seda koheldi. Pidin selgitusi jagama hilisõhtuni välja, sest inimesed ei tahtnud mind uskuda. Saan tegelikult hästi aru sellest, mida Djokovic mõned päevad tagasi ütles. Mind on süüdistatud sohitegemises, teesklemises, teiste mängu rikkumises. Kuid enam mind see ei huvita. Märkan kommentaare ja hinnanguid endiselt, aga ma ei tee nendest välja,“ sõnas Azarenka.

Kontaveidi alistanud poolatar jõudis poofinaali

Viimati kümme aastat tagasi suure slämmi turniiri võitnud Azarenka läheb poolfinaalis vastamisi Kasahstani tennisisti Jelena Rõbakinaga (WTA 25.), kes lülitas neljandas ringis konkurentsist maailma esireketi Iga Swiateki ning kaheksa parema seas lätlanna Jelena Ostapenko (WTA 17.).

Teises poolfinaalis kohtuvad valgevenelanna Arina Sabalenka (WTA 5.), kes alistas veerandfinaalis Horvaatia tennisisti Donna Vekici (WTA 64.), ja Magda Linette (WTA 45.). Kaheksa parema seas Karolina Pliškovast (WTA 31.) jagu saanud 30aastane poolatar polnud seejuures varem suure slämmi turniiridel isegi kolmandast ringist kaugemale jõudnud.

Teises ringis Anett Kontaveidi (WTA 19.) alistanud Linette oli poolfinaali jõudmise üle loomulikult väga õnnelik. „See on tohutult emotsionaalne hetk. Ma ei suuda seda uskuda. Unistused täituvad tõepoolest. Kuid peame jätkama. Ma ei taha liiga põnevil olla, sest turniir läheb edasi, aga olen ülimalt tänulik ja õnnelik,“ lausus ta pärast veerandfinaalis saadud võitu.