Pierria Henry kohtumises Berliini Alba vastu.

Foto: Twitter / Baskonia
Korvpall
27. jaanuar 2023, 14:23

FAZEKASE TRIKK? Baskonia mängujuhti ähvardab eluaegne keeld

Hooaja alguses oli just Pierria Henry selleks mängijaks, kelle lisandumisega said Baskonias kõik pusletükid paika ja meeskond hakkas võitma. Nüüd Baskonia kaotab ja Henry on sattunud pahandustesse. Kuuldavasti päris suurtesse.

Henry viimaseks Euroliiga kohtumiseks jäi 10. jaanuari matš Müncheni Bayerni vastu. Pärast seda on kaotatud kaks kohtumist Euroliigas ja kahest üks ka koduliigas. Kuniks asjalood selgeks saavad, on Henryga leping peatatud.

Aga mis need asjalood siis täpsemalt on? Baskonia teatel on segadus seotud dopinguprooviga. Henry pole küll andnud positiivset proovi, pigem on probleem protseduurilist laadi.

El Correo ajakirjanik Ivan Benito sõnul kahtlustab FIBA, et Henry kasutas enda originaalse uriini asemel sünteetilist. Kui need kahtlused peaks tõele vastama, siis ähvardab ameeriklast FIBA korvpallurilitsentsi kaotamine vähemalt mitmeks aastaks kui mitte kogu eluks.

Sarnase tembuga sai 19 aastat tagasi hakkama legendaarne Ungari kettaheitja Robert Fazekas, kes kaotas seetõttu Ateenas võidetud olümpiakulla ja aitas poodiumile Aleksander Tammerti. Toona proovis Fazekas enda isikliku uriini puhtaga välja vahetada ja oli selle peitnud enese seedekulglasse. Selle eest määrati talle kaheaastane võistluskeeld ning nelja aasta pärast oli ta Pekingi olümpial taas stardis.

Henry on olnud üks Baskonia võtmemängijaid. Euroliigas kogus ta keskmiselt 9,9 punkti mängukohta, lisaks 6,2 korvisöötu, 1,4 vaheltlõiget. Täna õhtul 21.30 kohtub Baskonia Euroliigas Istanbuli Anadolu Efesega. Henry erinevalt Maik-Kalev Kotsarist ja Sander Raiestest mõistagi kaasa lüüa ei saa.