Mihhail Selevko stiilinäide kolmapäevases lühikavas.

Foto: AFP/Scanpix
Talisport
28. jaanuar 2023, 16:43

EMil Eesti aegade parima tulemuse saavutanud Selevko: ma ei ole täiesti rahul oma sõiduga (3)

Soomes Espoos toimuval iluuisutamise EMil meeste üksiksõidus kaheksanda koha saavutanud Mihhail Selevko tundis küll rõõmu, et tuli esikümnesse, ent esitus vabakavas jäi pisut kripeldama.

„Ei ole täiesti rahul oma sõiduga. Ei saanud näidata neljakordset hüpet vabakavas, aga oli oluline saada vähemalt esikümnesse, et meil oleks järgmisel aastal kaks kohta Euroopas. Sõidan kindlasti ka MMile,” lausus Selevko ETV 2 eetris.

20aastane Eesti iluuisutaja tunnistas, et pabistas enne võistlust, kuid neljakordsed hüpped ebaõnnestusid siiski tehniliste probleemide tõttu. „Olin natuke närvis kindlasti. Kiirustasin natuke ega saanud siis hüpata.”

Selevko sõnul oli EMil võistlus kõrgetasemeline. „Meeste üksiksõit oli päris keeruline, peaaegu kõik mehed sõitsid päris halvasti. Tase on iseenesest päris raske, kõik hüppavad neljakordseid. Lühikavas, vabakavas, koguaeg...”

Mis võis olla nii paljude eksimuste põhjus? „Täpselt ei tea, arvan, et kõik olid natuke närvis. See on paljude inimeste jaoks esimene EM. Kindlasti oli raske keskenduda,” sõnas Selevko, lisades, et enda puhul on neljakordsete hüpete stabiilsemaks saamiseks vaja lihtsalt harjutamist jätkata.

Tegu on Eesti ajaloo parima tulemusega EMilt – eelmine pärines 2000. aastast, mil Margus Hernits sai Viinis 13. koha. 20aastane Selevko, kes hoidis kolmapäevase lühikava järel 73,74 punktiga 11. kohta, sai vabakava eest hooaja tipptulemust tähistavad 144,56 silma ning kogus kokku seega 218,30 punkti.

Laupäeval alustas ta vabakava kahe ebaõnnestumisega. Esimese neljakordse hüppe asemel tuli hoopis ühekordne ning neljakordsel salchow'il eestlane kukkus. Ülejäänud sõit kulges aga hästi – õnnestusid nii kolmene flip, toe-loop kui ka lutz, piruett, kaks korda kolmekordne axel ja seejärel ka kolmene salchow ja ka kahekordne rittberger. Kuna paljud konkurendid tegid rohkem eksimusi, siis kerkis ta kokkuvõttes kolme koha võrra.

ETV 2 otse-eetris võistlust kommenteerinud iluuisutreener Liina-Grete Lilender jäi vaatamata kahele eksimusele Selevko vabakavaga rahule. „Kui neljased välja jätta, siis kolmestega sai ilusti hakkama, välja arvatud rittberger, mis oli kahene, aga peaasi, et ei kukkunud. Tegelikult on kava väga hea. Ta oli oma sõidus palju vabam kui lühikavas ning kiirused on head. Lihtsalt ei saanud neljase ajastust paika. Kiirustas, võib-olla rabistas liiga palju,“ kommenteeris Lilender Eesti iluuisutaja esitust.

Kuldmedali võitis Prantsusmaa iluuisutaja Adam Siao, kes kogus 267,77 punkti. Hõbeda sai itaallane Matteo Rizzo (259,92) ning pronksi šveitslane Lukas Britschgi (248,01).

Laupäeval jätkatakse naiste üksiksõiduga, vabakavas võistlevad eestlannadest lühikava järel seitsmendal positsioonil olev Niina Petrõkina ja 15. kohta hoidev Eva-Lotta Kiibus.

Tulemused: