Maik-Kalev Kotsar (vasakul).

Foto: EPA/Scanpix
Korvpall
28. jaanuar 2023, 00:23

VÕIMAS! Baskonia sai Euroliigas tiitlikaitsja üle lisaajal magusa võidu

Eesti korvpallikoondislaste Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste koduklubi Baskonia alistas Euroliigas koduväljakul tiitlikaitsja Istanbuli Anadolu Efese lisaaja järel tulemusega 114 : 111.

Matš kulges tasavägiselt algusest lõpuni. Võõrustajad võitsid avaveerandi 29 : 28, kuid olid poolajapausiks taga 48 : 51. Kolmanda veerandi keskel oli Türgi klubil korraks kümnepunktiline eduseis, neljandale kümneminutilisele perioodile mindi vastu külaliste juhtimisel 77 : 70.

Kui normaalaega jäi mängida 5.48, viis Vasilije Micici vise Efese 87 : 76 ette. Baskonial õnnestus aga raskest seisust välja tulla ning 1.39 enne lõppu tegi Vanja Marinkovici kolmene tabloole skooriks 93 : 93. Kui mängida oli veel 41 sekundit, viisid Shane Larkini vabavisked külalistiimi 98 : 95 ette, kuid Daulton Hommes tabas seejärel kohe kolmese – 98 : 98. Istanbuli klubil õnnestus veel kaks korda viskele pääseda, kuid Rodrigue Beaubois ega Larkin ei suutnud tabada.

Seega ootas meeskondi ees viieminutiline lisaaeg. Seal ei õnnestunud kummalgi tiimil pääseda ette rohkem kui kolme punktiga ning Larkini kaugvise 1.19 enne lõppu tegi Efese poolt vaadatuna seisuks 111 : 108. Järgmisel Baskonia rünnakul eksis esmalt Rokas Giedraitis kolmesel, ründelaua noppinud Darius Thompsonil ei õnnestunud samuti palli korvi saada, kuid teise ründelaua krabanud Matthew Costello vähendas kodumeeskonna kaotusseisu minimaalseks. 22 sekundit enne lõppu saadeti Costello vabaviskejoonele, keskmängija tabas mõlemad visked – 112 : 111 Baskoniale. Efese järgmisel rünnakul eksis Beaubois viskel ning lauapalli maha võtnud Costellole tehti kohe viga, mängida jäi veel kolm sekundit. Baskonia staar tabas mõlemad vabavisked, tehes seisuks 114 : 111.

Külalised võtsid seejärel aja maha. Viimasel rünnakul blokeeris Thompson Tibor Pleissi kolmese ning kindlustas sellega Baskoniale võidu.

Hispaania klubi tulemuslikem oli Costello, kes tõi üleplatsimehena 33 punkti. Ta tabas väljakult 16 viskest 11, sealhulgas kaheksast kolmesest viis. Thompson sai kirja uhke kaksikduubli: 19 silma, 16 korvisöötu. Steven Enoch lisas 14 punkti ning mitmekülgse esituse teinud Giedraitis seitse silma, 18 lauapalli ja kuus korvisöötu. 11 ja pooleks minutiks platsile usaldatud Kotsar tõi selle ajaga viis punkti, kolm lauapalli ja kaks korvisöötu. Eestlane tabas väljakult kolmest viskest ühe ning viiest vabaviskest kolm. Raiestele mänguaega ei antud.

Efesele tõi Larkin 21 punkti, Beaubois lisas 19 ja Will Clyburn 16 silma.

Põhiturniiril tõusis Baskonia kuuendale kohale, möödudes Kaunase Žalgirisest. Neil on koos 12 võitu ja üheksa kaotust. Tabelit juhib 21 matšist 14 võitnud Piraeuse Olympiacos, kümne võidu kõrvale 11. kaotuse saanud tiitlikaitsja Efes langes kümnendaks ning praeguse seisuga play-off'i ei pääseks.