Arõna Sabalenka langes pärast matšpalli võitmist pisarais pikali.

Foto: REUTERS / SCANPIX
Tennis
28. jaanuar 2023, 14:12

Valgevenelanna alistas hooaja ühes tähtsamas tenniselahingus venelanna (2)

Naiste tennis sai uue suure slämmi võitja, sest valgevenelanna Arõna Sabalenka (WTA 5.) alistas Austraalia lahtiste finaalis Kasahstani esindava venelanna Jelena Rõbakina (WTA 25.) tulemusega 4 : 6, 6 : 3, 6 : 4.

Valgevenelanna ja venelanna maailma ühe tähtsaima tenniseturniiri finaalis kõlab Ukrainas toimuva sõja taustal muidugi tobedalt, aga mis teha. Kui tennises on seda teed mindud, siis nii on.

Sabalenka alustas finaali ebakindlalt. Ta kaotas juba oma teise servigeimi. Kaheksandas geimis õnnestus tal murre tagasi võtta (4 : 4), aga Rõbakina vastas hea tõrjegeimiga ja võitis avaseti 6 : 4. Sabalenka oli hädas teise serviga. Ta tegi setis viis topeltviga ning teenis teiselt servilt vaid neli punkti 12st.

Teine sett ähvardas jätkuda sealt, kus esimene pooleli jäi, ent Sabalenkal õnnestus siiski avageimis kaks murdepalli päästa. Lõpuks võitis hoopis valgevenelanna esimesena vastase pallingugeimi (3 : 1) ning jõudis kahes järgmiseski murdepallideni.

Sabalenka parandas teist servi ja tegi pikkade geimidega setis, mille ta 6 : 3 võitis, koguni 21 edukat äralööki. Rõbakina vaid 11.

Otsustavas setis möödusid geimid kiiremini. Seisuni 3 : 3 ruulisid servijad, seejärel sai Sabalenka ühe murde kätte, millest piisas 6 : 4 seti- ja 2 : 1 matšivõiduks.

„Tahan alustuseks vabandada oma inglise keele pärast, ma värisen ikka veel ja olen ütlemata närvis,“ rääkis Sabalenka võidukõnes.

„Teiseks on tohutult inspireeriv saada see trofee sinult [Billie Jean King]. Tänan sind kõige eest, mida sa oled meie toetuseks teinud. Ma ei saaks olla rohkem tänulik.“

Sõnavõtt jätkus veel kõikvõimalike tänamistega. Alates vastasest kuni turniiri korraldajate ja pallilasteni välja.

Rõbakina väljendas samuti väljakul eelkõige tänu kõikvõimalikele inimestele. „Esmajoones tahan Arõnat õnnitleda võidu ja suurepärase hooaja alguse puhul. Tean, kui kõvasti te olete oma tiimiga tööd rüganud. Edu hooajaks ja loodetavasti tuleb meil veel palju lahinguid,“ sõnas Moskvas sündinud 23aastane venelanna, kes esindab aastast 2018 Kasahstani.

24aastane Sabalenka oli enne tänavust turniiri jõudnud Melbourne'is parimal juhul neljandasse ringi ehk 16 hulka. Wimbledonis ja USAs on ta kokku mänginud kolmes poolfinaalis, kuid suure slämmi finaal oli tema jaoks esmakordne kogemus. Rõbakina võitis mullu Wimbledoni turniiri.