Niina Petrõkina.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
28. jaanuar 2023, 18:35

SUPER! Petrõkina tegi EMil Eesti ajaloo parima tulemuse: ma polnud kunagi varem võidelnud nii nagu täna (3)

Niina Petrõkina saavutas Soomes Espoos toimuval iluuisutamise EMil naiste üksiksõidus kuuenda koha, mis tähistab Eesti kõigi aegade parimat tulemust.

18aastane iluuisutaja, kes hoidis neljapäevase lühikava järel 61,05 punktiga seitsmendat kohta, kogus vabakavas 122,69 silma, mis oli paremuselt kuues tulemus, ning kerkis kokkuvõttes 183,74 punktiga samuti koha võrra. Varasem Eesti ajaloo parim tulemus oli seitsmes koht, selle saavutas tunamullu Eva-Lotta Kiibus ning 2014. aastal Jelena Glebova.

Petrõkina alustas vabakava hüpete kaskaadiga ning teenis selle eest 8,52 punkti. Seejärel tegi ta kolmekordse lutz'u ja kolmekordse salchow'i. Eesti sportlasel õnnestus ka kolmene flip. Rittbergeri tegi ta aga vaid ühekordsena ning kaotas sellega viis punkti. Petrõkina jätkas sõitu kolmekordse lutz'uga, tegi seejärel kahese flip'i ja kahese toe-loop'i ning lõpetas oma esituse kahekordse axel'iga.

Kuldmedali võitis Gruusia iluuisutaja Anastasija Kubanova, kes kogus 199,91 punkti. Hõbeda sai belglanna Loena Hendrickx (193,48), pronksile tuli šveitslanna Kimmy Repond (192,51). Kiibus sai 156,95 silmaga 15. koha.

ETV 2 otse-eetris võistlust kommenteerinud iluuisutreener Liina-Grete Lilender kiitis Petrõkina sõitu. „Võitles väga vapralt. Tulid küll kahesed hüpped sisse, aga kukkumisi polnud ja piruetid ning sammude rida olid maksimumtasemele neli – sealt tulevad head plussid,“ sõnas Lilender.

Petrõkina ise tunnistas pärast võistlust, et närvitses enne jääle minemist päris palju. „Mul oli väga palju aega mõelda ja mõtteid oli liiga palju. Treener aitas mul end kuidagi kokku võtta. Tegin peaaegu maksimumi,“ lausus ta ETV 2 eetris pisarsilmi. „See on rohkem headest emotsioonidest. Kõik läks välja – oli lihtsalt raske,“ selgitas Euroopa kuues iluuisutaja.

Ta näeb endal veel korralikult arenguruumi. „Kogu aeg on nii väiksemaid kui ka suuri asju. Olen pärast võistlust tugevam ja hakkan edasi töötama ja kavasid sõitma,“ lausus Petrõkina. „Ma polnud kunagi varem võidelnud nii nagu täna,“ lisas ta.

Petrõkinale valmistas rõõmu, et suutis tagada esikümnesse jõudmisega Eestile järgmise aasta EMiks kaks kohta. Ta lisas, et sai oma esitusega kõvasti enesekindlust juurde. „Enesekindlust on iga võistlusega rohkem ja rohkem. Järgmisel võistlusel näitan seda veel paremini.“

Petrõkina pole veel kindel, kus järgmisena võistleb: variantideks on juunioride Eesti meistrivõistlused, MM või juunioride MM. Ta loodab, et suudab sel hooajal sooritada võistlusel kolmekordne axel. „Tahan sõita kavad puhtalt ja näidata kogu aeg head sõitu. Aga tahan väga näidata kolmest axel'it ka võistlusel. Praegu tuli see välja trennis, aga pean selle tooma ka võistlustele.“

20aastane Kiibus tõdes intervjuus ETV 2-le, et tal nappis vabakavas enesekindlust „Emotsioonid on praegu nii tugevad, üritan õigeid sõnu öelda... Ma ei ütleks, et küsimus oli ühes veas. Arvan, et kava teine pool nõuab täielikku eneseusaldust. Olgugi et kõik eelnev oli hea, jäi lõpus enesekindlusest puudu.”

Ta lisas, et lootis teha võistlusel mitte kahe- vaid kolmekordsed hüpped. „Sellist otsust [teha kahesed hüpped kolmeste asemel] ei võta ma kunagi vastu. Enda peas tahtsin minna kolmesele, sest ei taha niisama midagi ära anda, aga järelikult alateadvuses ei lükanud end piisavalt,“ selgitas Kiibus.

Eestlanna oli rahul, et suutis enne võistlust viimastel nädalal ettevalmistusel ennast kokku võtta. „Üllatasin iseennast, kuivõrd suutsin end viimase poolteise nädala jooksul mobiliseerida ja teha selliseid treeninguid, mida olen harjunud tegema enne tiitlivõistluseid.”

Oma esitusega EMil Kiibus siiski rahule ei jäänud. „Olen hetkel enda suhtes väga kriitiline. Arvan, et kaotasin palju punkte seal, kus poleks pidanud. Mul pole endale tuua mingit õigustust. Loll, kes vabandust ei leia. Võin muidugi 100 asja tuua, miks ei tulnud välja, aga arvan, et ilmselt oleksin pidanud end rohkem tagant lükkama.”

Eelmisel suvel siirdus Kiibus Hollandisse, kus harjutab Thomas Kennese juures. Sealsete tingimustega on ta väga rahul. „Kindlasti erineb [treeningprotsess võrreldes Eestiga]. Ainult positiivses suunas. Olen ümbritsetud väga teadlike täiskasvanud sportlastega, kelle kõrval on väga meeldiv treenida. Õpin nende pealt väga palju. Keskkond on väga-väga hea. Mulle väga meeldib.”

Treeneril on ka teisi õpilasi, aga Kiibus ei tunne, et individuaalsest tähelepanust jääks kuskil puudu. Hollandis on ta eluoluga hästi kohanenud. „Usun, et nüüd hakkab vaikselt see paika loksuma. Olen saanud väga hästi treeningutele keskenduda. Keskkond on väga sportlik. Alguses oli elukoha leidmine väga suur probleem, aga nüüd seda probleemi enam pole.”

Kiibus loodab, et tal õnnestub end terveks ravida, et saaks rohkem aega pühendada harjutamisele. „Kõigepealt tahaks lahti saada kõikidest väikestest vigastustest, et saada rohkem treeningtunde. Iluuisutamises on edu võti kordused. Rohkem, rohkem, rohkem tahaks endalt. Arvan, et see on hetkel peamine. Ja jätkata tõusujoont, mida olen alustanud. Ma ei kavatse jälle alla lasta seda.“

Järgmisena võistleb Kiibus tõenäoliselt Hollandis veebruaris, ent edasised plaanid on veel pisut lahtised.

Naiste üksiksõidu parimad (ISU; kliki pildil):