Richard Jouve (paremal) edestas Johannes Hösflot Kläbot finišis üheksa sajandikuga.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
28. jaanuar 2023, 23:33

Prantsuse suusataja alistas kodupubliku ees Kläbo, Norra äss põrkas enne finišisirget kokku noore rootslasega (1)

Prantsusmaal Les Rousses's toimuval murdmaasuusatamise etapil võitis meeste sprindisõidu Richard Jouve, kes edestas finišiheitluses ülinapilt Norra ässa Johannes Hösflot Kläbot.

28aastane prantslane juhtis sõitu suurema osa ajast ning jõudis ka finišisirgele esimesena. Vahetult enne seda püüdis kurvis Kläbo temast mööduda, kuid astus rada vahetades Rootsi suusataja Edvin Angeri suusale, kaotas pisut tasakaalu ning pidi seejärel minema välimisele rajale. Lõpuks kaotas norralane finišis Jouve'ile vaid üheksa sajandikuga. „Mul pole eriti midagi öelda. Rikkusin ise oma võiduvõimalused,“ vahendas Kläbo sõidujärgseid sõnu Norra ajaleht Verdens Gang.

Kolmanda koha sai Paal Golberg, kes edestas Angerit, seejuures said nad kirja võrdse aja (kaotust võitjale +0,91) norralase imepisike edu tuvastati fotofinišiga.

Kläbo polnud pärast kaotust juhtunus liialt pettunud ega süüdistanud selles 20aastast Rootsi konkurenti. „Ma pole seda televiisorist näinud, aga märkasin kedagi siserajal. See on osa spordist ning oleksin ilmselt ise samamoodi teinud. Selles peitubki sprindi võlu, vahed on väikesed. Läksin rohkem väljapoole, kui oli optimaalne. Seejärel ei suutnud ma kiirendada, jõudsin küll Jouv'ile kõrvale, kuid jäin napilt alla,“ selgitas viiekordne maailmameister.

Anger ütles, et ei saanud selles olukorras suurt midagi teistmoodi teha. „Olin sisemisel rajal, järsku sõitis ta pisut üle minu suuskade. Me mõlemad ilmselt kaotasime sellega pisut aega. Aga ma ei tea, mida oleksin saanud muuta. Ma ei saa ju taganeda, pean oma võimalused ära kasutama ega saa teda lihtsalt oma rajale lasta. Kaotasin kiirust ning ilmselt jäin seetõttu lõpuks ka poodiumikohast ilma. Meil kummalgi ei õnnestunud kurv kõige paremini. Pean sellest õppima ning üritan järgmine kord revanši võtta.“

Esimest korda MK-sarjas koduetapil triumfeerinud Jouve oli aga võiduga mõistagi ülirahul. „Oli imeline päev. Võita kodus on midagi erilist, olen väga rahul oma esitusega, kuigi päev ei alanud kergelt,“ lausus prantslane Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) kodulehel avaldatud intervjuus.

Finaalis sai viienda koha norralane Sivert Wiig (+1,78), kuuendaks ehk viimaseks jäeti Itaalia staar Federico Pellegrino (+1,82).

Meeste finaali tulemused (FIS; kliki pildil):

Naiste sprindi võitis 23aastane norralanna Kristine Stavaas Skistad, kellele oli see karjääri esimeseks etapivõiduks. Talle järgnesid rootslannad Emma Ribom (+0,70), Maja Dahlqvist (+1,78) ja Linn Svahn (+2,08). Viies oli ameeriklanna Julia Kern (+3,45) ning kuues rootslanna Johanna Hagström (+9,24).

Naiste finaali tulemused:

Pühapäeval on Les Rousses's kavas 20 km ühisstardist klassikasõidud.