KES TÄNA VÕITIS?! Johannes Hösflot Kläbo, loomulikult. Pühapäeval jäi Norra äss alistamatuks Prantsusmaal Les Rousses'is 20 km ühisstardist klassikatehnikasõidus. See oli Kläbo jaoks tänavu juba 13ndaks ja Norra meeste jaoks 18ndaks MK etapivõiduks.

Foto: AP/Scanpix
Talisport
29. jaanuar 2023, 19:35

Klassikatehnika muuseumisse? „Kui esikümnes on kaheksa norrakat, siis ega seal ausalt öeldes midagi väga vaadata pole.“ (5)

Murdmaasuusatamise tänavune hooaeg on meeste seas kulgenud norrakate täieliku domineerimise tähe all. Senisest 21 individuaaldistantsist on nad võitnud 18 (neist 13 omakorda Johannes Hösflot Kläbo) ning harvad pole juhud, kui esikümnesse mahub vaid kaks-kolm teiste riikide suusatajat. Ala telereitingud on langustrendis ning et murdmaasuusatamine sootuks ei hääbuks, kostub üha jõulisemalt hääli, mis nõuavad rahvusvaheliselt alaliidult FISilt otsustavat tegutsemist. Ühe võimalusena on välja pakutud, et klassikaline tehnika tuleks ajaloo prügikasti heita ja võistelda edaspidi üksnes vabatehnikas.

Viimati käis selle avalduse välja kurikuulus Soome suusatreener Kari-Pekka Kyrö. Seejuures ei apelleerinud ta Ilta-Sanomatele antud usutluses asjaolule, et vabatehnika on lihtsalt kiirem sõiduviis kui klassika – ehk et miks peaks suusatajad üldsegi aeglasemas vormis võistlema –, vaid tema sõnul on küsimus selles, et klassikatehnika nõuab koondistelt liiga palju raha ja see tekitab ebavõrdsust.

Edasi lugemiseks: