Novak Djokovici 22 Suure slämmi tiitlit - alates Austraaliast 2008 kuni Austraaliani 2023.

Foto: AFP/SCANPIX
Tennis
30. jaanuar 2023, 14:09

Tundeküllane tennisekuningas Novak Djokovic – üliinimene või ikkagi inimene?!

Kui Novak Djokovici kaliibriga võidumasin järjekordse triumfi järel mitmeks minutiks emotsioonide küüsi sattus, sai ehedalt klaariks, millise pingekoorma all tenniseäss mängis.

Et Djokovic Austraalia lahtistelt tennisemeistrivõistlustelt juba kümnendat korda võitjatrofeega lahkus ja taas maailma esireketist kerkis, selles ei peitunud vähimatki üllatustera. Aga kuidas ja millise jõudemonstratsiooni – seitsme mänguga vaid üks setikaotus! – serbane korraldas, sundis küll üliinimlikest võimetest rääkima. Kaugeltki mitte üksnes sportlikest.

Võidutunne on 35aastasele Djokovicile ütlemata tuttav. Pühapäeval pidas ta Suure slämmi turniiri lõpupäeval võidukõnet juba 22. korda. Põrmugi harjumuspärane pole aga, et Rafael Nadali kõrvale aegade parimaks tennisistiks tõusnu triumfi järel lohutamatult pisaraid valab. Peagi selgus, mida suur tšempion – aga kõigest hoolimata ikkagi inimene – noil hetkil tundis.

„Ainult need inimesed seal tajuvad, mida olen viimastel nädalatel tundnud ja läbi elanud,“ lausus Djokovic, pöördudes Melbourne’i Rod Laver Arena boksi suunas, kus ta lähedased, treenerid ja muud abilised. „Mina omakorda tean, et minuga ei ole olnud põrmugi lihtne. Hindan teie armastust ja kannatlikkust üle kõige muu. See karikas kuulub samavõrd teile kui mulle. Kõiki asjaolusid arvestades oli see mu elu üks raskemaid turniire ja karjääri suurim võit.“

Kõiki asjaolusid arvestades oli see mu elu üks raskemaid turniire ja karjääri suurim võit.Novak Djokovic

„Sel on põhjus, miks suutsin nende kahe nädala jooksul näidata oma parimat tennist. Tänan kõiki, kes on aidanud mul end siin mugavalt tunda,“ lisas Djokovic.

Skandaal vaktsiiniga. Skandaal isaga. Vigastus...

Aasta eest vallandus suur skandaal, kui Austraalia ametivõimud tühistasid Djokovici viisa ja saatsid ta vahetult enne turniiri algust riigist välja, sest spordistaar keeldus end koroona vastu vakstineerima.

Tänavuse Australian Openi ajal kujunes vastuoluliseks tegelaseks Djokovici isa Srdjan, keda nähti seltskonnas, kus varjamatult kanti Venemaad ja Vladimir Putinit toetavat sümboolikat ja lehvitati sellekohaseid plagusid. Ehkki turniiri direktor Craig Tiley andis hoolimata avalikkuse tormilistest reaktsioonidest Djokovic-seeniorile loa tribüünile ilmuda, jäi koht abikaasa Dijana kõrval poolfinaali ja finaali ajal siiski tühjaks.

Koht Novak Djokovici ema Dijana kõrval jäi Austraalia lahtiste poolfinaalis ja finaalis tühjaks. Seal pidanuks istuma ta isa Srdjan, kes eelistas aga vastuolude tõttu neile heitlustele eemalt kaasa elada.

Foto: PAUL CROCK / AFP / SCANPIX

„Lootsin, et olukord rahuneb. Kahjuks nii ei läinud. Leppisime kokku, et kõigile on parem, kui ta jääb eemale,“ sõnas Novak Djokovic pärast otsustavas duellis Stefanos Tsitsipase alistamist. „Loomulikult kallistas ta mind ja oli õnnelik, aga samas olime mõlemad veidi kurvad. Nii mulle kui isale tegi haiget, et ta ei saanud täna siin olla. Säärased hetked on väga erilised ja ainulaadsed. Kes teab, kas nad kunagi veel korduvad.“

Samuti ei elanud Djokovile kohapeal vahetult kaasa ta abikaasa Jelena, kes eelistas seekord jääda koos paari laste Stefani ja Taraga koju.

Lisaks kimbutas Djokovici läbi turniiri reielihase vigastus. Ometi ei peatanud ka see teda teel uskumatu vägiteoni – Djokovic pole Austraalia lahtiste poolfinaalis ega finaalis (kokku 20 matši) veel kordagi kaotusevalu tundnud. „Püüdsin end näpistada ja neid hetki meenutada,“ lausus tennisekuningas muigelsui.

Tulevik sõltub perest, mitte füüsilisest seisundist

„Ma tõesti ei tea, kaua veel mängin. Füüsilise tippvormi hoidmine ei ole mu suurim väljakutse. Kuni seda suudan, motivatsiooni leidub ja lähedased toetavad, miks mitte jätkata?“ vastas Djokovic pressikonverentsil tulevikku ja üha uusi rekordeid puudutavatele küsimustele.

Ent samas lisas ta kohe: „Pere tähendust tippsportlaste elus vahest alahinnatakse. Või ei räägita sellest piisavalt palju. Tegelikult peitub siin tasakaalu leidmises edu võti, eriti kui oled lapsevanem. Neist eemal olemine ei ole põrmugi lihtne ega tee mind rõõmsaks. Oleme abikaasaga sellest tasakaalust palju rääkinud. Praegu on nii, et ta toetab minu ühe uute tenniseunistuste püüdmist. Olen talle selle eest ütlemata tänulik!“

Djokovic soovis pärast finaali Tsitsipasega saata sõnumi ka kõigile noortele tennisistile: „Serbia ja Kreeka on mõlemad suhteliselt nappide tennisetraditsioonidega riigid. Seepärast tahan julgustada kõiki noori üle terve ilma, kes sooviks ka jõuda siia, kus meie Stefanosega täna oleme. Unistage suurelt! Kõik on võimalik, sõltumata sellest, kust te pärit olete!“