Pariisi olümpia maskotid.

Foto: FRANCK FIFE / AFP / SCANPIX
Olümpia
31. jaanuar 2023, 11:30

Venelased Pariisi olümpiale? Hiinlased kiidavad heaks, Läti olümpiakomitee lubas mänge boikoteerida (55)

Rahvusvaheline olümpiakomitee teatas eelmisel kolmapäeval, et Venemaa ja Valgevene sportlased võiks peatselt rahvusvahelisele areenile naasta. Avaldus on pälvinud nii kiitust kui kriitikat. Esimese olümpiakomiteena lubas sellisel juhul Pariisi olümpiamänge boikoteerida Läti.

ROK rõhutas oma avalduses, et ühtegi sportlast ei tohiks diskrimineerida ega takistada tal võistlemast ainult tema passi pärast. Avaldus on poliitilisel tasandil hukka mõistetud arvestatava osa Euroopa poolt – kriitikat on tulnud muuhulgas näiteks Ühendkuningriigi kultuuriministrilt ehk ka suurriikidest, mitte ainult meie regioonist.

Kui Eesti olümpiakomitee avaldas Delfile, et sportlaste huvides pole plaanis olümpiamänge in corpore boikoteerida, siis Läti olümpiakomitee president Žoržs Tikmers sõnas Läti televisioonile antud intervjuus, et praeguse seisuga nad olümpial ei osaleks. „Kui need mängud toimuksid praegu ja neil osaleksid sportlased Venemaalt ja Valgevenest, siis arvan, et Läti koondis neile mängudele ei läheks,“ ütles ta. „Loodame, et sõda lõppeb, Ukraina võidab, mis looks uue olukorra ja uued mängureeglid. Sellisel juhul saavad muidugi ka Läti sportlased olümpiamängudel osaleda.“

Ka Ukraina spordiminister Vadim Guttsait on avaldanud, et Venemaa ja Valgevene sportlaste osalemine võib tähendada olümpiamängude boikoteerimist, aga olümpiakomitee pole seda veel välja öelnud. Ukraina olümpiakomitee teatas, et 3. veebruaril toimub üldkogu erakorraline koosolek, kus tuleb Pariisi olümpiamängude boikoteerimine (mõistagi eeldusel, et Venemaa ja Valgevene sportlased sinna lubatakse) arutluse alla.

Paraku on saanud ROKi avaldus ka kiitust ja näiteks Hiina olümpiakomitee on nendega sama meelt. Hiina olümpiakomitee kõneisik kiitis heaks, et ROK võttis sportlaseid kaitsva seisukoha ja proovib hoida spordi poliitikast lahus. „Hiina olümpiakomitee on valmis ehitama platvorme, et kõik sportlased, sealhulgas ka Venemaa ja Valgevene omad, saaksid kaitsta olümpiaväärtuseid ja tunda end osana ühtsest olümpiaperest,“ sõnas ta Xinhua uudisteagentuurile.