Foto: Eesti Orienteerumisliit
Talisport
3. veebruar 2023, 17:08

Kudre-Schnyder võitis juba kolmanda EM-kulla, tugev koondis pidi võistluse kollektiivselt vahele jätma (1)

Suusaorienteerumise Euroopa meistrivõistlustel Lätis Madonas jätkas võidulainel Daisy Kudre-Schnyder, kes tänase naiste ühisstardist 13,9 km pikkuse 32 kontrollpunkti ja 410 tõusumeetriga tavaraja läbis 67.30ga. Poolteist minut jäi võitjast maha Anna Ulvensoen Norrast (+1.32) ja juba pea neli minut pronksile tulnud soomlanna Maria Hoskari (+3.54).

Esikümnesse jõudsid ka Doris Kudre (9. koht, +7.13 ja Epp Paalberg (10. +8.00).

Kudre-Schnyder kinnitas, et hoolimata rootslaste ootamatust eemalejäämisest pidi ta kolmanda kulla nimel pingutama ja tegema korraliku sõidu: „Kuigi ühisstardist, kujunes tänane tavarada minu jaoks soolosõiduks. Tegin esimesse punkti kindla teevaliku ja asusin võistlust juhtima. Kahtlemata tegi võistluse lihtsamaks see, et terve Rootsi täiskasvanute koondis ei saanud täna kõhuviiruse tõttu startida. Sellest hoolimata pidin pingutama ja tegema hea soorituse, et võita kolmas kuldmedal järjest. Tegemist on minu karjääri kõige edukama tiitlivõistlusega, varem pole ma kolme distantsi järjest võitnud.“

Meeste võistlus oli tasavägisem ning võitja selgus alles finišiheitluses - napi poole suusa pikkuse eduga tuli kullale Jörgen Baklid Norrast ajaga 74.04. Tugeva lõpuspurdi teinud ja lõpumeetritel norraka tuulest välja sõitnud soomlane Aapo Viippola pidi nagu lühirajalgi leppima hõbemedaliga. Pronksile tuli Nicola Müller Šveitsist (+01.44).

Eesti meeste kiireim oli taas Mattis Jaama (16. +06:38). Korraliku sõidu tegi 18. koha saanud Kevin Hallop (+07:00). Andres Rõõm sai 27. ja Sander Pritsik 28. koha.

Noorte Euroopa meistrivõistlustel N17 klassis võitis oma teise pronksmedali Anett Liisa Parts ülinapi 10-sekundilise kaotusega. Pikalt võistlust juhtinud, tegi ta kahjuks teel eelviimasesse kontrollpunkti väikse kaardilugemisvea ja temaga koos sõitnud soomlanna Sanni Hoskari pääses meie võistlejast ette. Ebaõnn tabas Anett Liisat veel ka viimases kontrollpunktis finišisirge alguses, kus ta ei saanud suurel kiirusel sõites punktist puutevaba märget ja pidi seetõttu tagasi pöörduma, mistõttu temast möödus ka šveitslanna Nesa Schiller (+ 8).

Komistustest hoolimata on kahekordne medalivõit tunnistus 13aastase tüdruku heast võistlusvormist ning võistlusnärvist ja headest eeldustest jõuda maailma tippu eelolevatel hooaegadel.

Hästi sõitis täna ka Mareli Vaher, kes sai samas klassis 7. kohta (+1.50). Kuues koht jäi Marelil viie sekundi kaugusele.

M17 poiste kiireim selgus fotofinišiga ning kodupubliku rõõmuks tuli taas võitjaks lätlane Ritvars Lepeskins (35.57). Teise kohaga pidi leppima soomlane Eemil Koskinen (+1) ja kolmandaks jäi Filip Mairich Tšehhist (+9).

Eesti poiste kiireim oli taas Markus Juhkam (18. koht +11:40), Raiko Alliksaar sai 22., Alex Homin 24. ja Audun Palo 29. koha.

Juunioride maailmameistrivõistlustel läksid võidud neidude klassis Soome, kiireim oli Lotte Line Ekström, ning noormeeste klassis Norra, kus kiireim oli Teodor Mo Hjelseth. Juunioride parim eestlastest oli taas Timo Kudre, kes saavutas 10. koha (+4.36). Chris Marcus Krahvi tulemus jäi täna kahvatuks, kuna noormees unustas stardiärevuses oma SI-pulka nullida ja kontrollida, mistõttu pöördust ta teisest punktist starti tagasi ja selle lisaringiga kaotas ligi 10 minutit (25. koht + 14.32).

N20 klassis said eestlannasid stardis kolm, Laura Elisabeth Lään sai 18. ja Liis Marii Kaso 22. koha. Birgit Rõõm täna ühe märke puudumise tõttu tulemust kirja ei saanud.

Homme on kavas teatesõidud kolmeliikmeliste võistkondade vahel.