Kristjan Ilves.

Foto: Flawia Krawczyk
Talisport
4. veebruar 2023, 16:32

Kristjan Ilves püsis taas viimase tõusuni poodiumimängus

Kahevõistleja Kristjan Ilves saavutas Oberstdorfi MK-etapi esimesel võistlusel 5. koha.

Pärast hüppevooru hoidis 26aastane eestlane neljandat kohta. Ta tegi 133,5 meetri pikkuse õhulennu, mille eest teenis 142,3 punkti, ja startis 10 km pikkusele suusadistantsile MK-sarja üldliidrist Johannes Lamparterist (139 m; 151,9 p) 38 sekundit hiljem.

Ilvese ja austerlase vahele mahtusid veel kaks Lamparteri koondisekaaslast. Franz-Josef Rehrl (135,5 m; 148,1 p) sai lähte liidrist 15 sekundit ja Mario Seidl (137 m; 144,9 p) 28 sekundit hiljem.

Rehrl võttis kinnisideeks Lamparterile tuulde jõudmise, mis õnnestus juba avaringi poole peal. Seidl see-eest liikus selg ees vastu Ilvesele. Esimese 2,5kilomeetrise ringi lõpus lahutas paare ümmarguselt 32 sekundit, Ilvese ja Seidli tandemist omakorda 17-18 sekundi kaugusel libisesid sakslane Julian Schmid, prantslane Laurent Muhlethaler ja norralane Jens Luraas Oftebro.

Nagu karta võis, sai trio kolmanda ringi alguses Ilvese ja Seidli kätte ning viimast ringi alustati viiekesi. Lamparter ja Rehrl olid 7,5 km vaheajapunktis jälitajatest 34,5 sekundiga ees, mis jättis mulje, et saadaval on vaid kolmas poodiumikoht, aga reaalsus osutus pisut teistsuguseks.

Nimelt läks Rehrlil 8,7 km vaheajapunkti viinud pikal tõusul nii raskeks, et Oftebro ja Schmid jõudsid löögiulatusse. Ilves jäi tol tõusul norralasest ja sakslasest maha, kuid rebis omakorda eest Muhlethaleril ja Seidlil ning lõpetaski turvaliselt viiendana (+38,1).

Kristjan Ilvesel oli finišis keel vesti peal.

Foto: Flawia Krawczyk

Samal ajal, kui Lamparter libises uhkelt kolmanda järjestikuse etapivõidu suunas, püüdis Oftebro staadionil asuval tõusunukil Rehrli kinni ja kindlustas omale teise koha (+19,4). Rehrlil jagus piisavalt jõudu kolmandaks kohaks (+22,3), mis tähendab, et esimesena jäi poodiumilt eemale sakslane Schmid (+27,6).

„Kui oled heas vormis, siis oled heas vormis,“ märkis Lamparter rahvusvahelise suusaliidu pressiteenistusele. „Ei olnud kerge sõit. Keerulised olud ja mitte just kõige kaunim ilm, aga õnnestus võita. Mul oli viimasel ringil piisavalt jõudu.“

Oftebro: „Olen õnnelik, aga väga väsinud. Oli väga raske suusasõit vihmas. Julian [Schmid] alustas tugevalt, püüdsin tal lihtsalt tuules püsida. Ühel hetkel tundsin, et tempo langes, siis pidin ise juurde panema. Kui nägin, et Franz-Josefil läks raskeks, õnnestus mul oma jalgadest maksimum välja pigistada. Väga mõnus on jälle poodiumil olla. Olen enda üle uhke.”

Rehrl: „Püüdsin Johannesele kiiresti järele jõuda ning pidin kõik neli ringi võitlema, et ellu jääda. Arvan, et nägite, kui raske viimane tõus mu jaoks oli. Olen väga rõõmus, et sain kolmanda koha kätte. Suurepärane, aga raske päev.”

Kuigi Ilvese hooaja parim koht on jätkuvalt neljas, tasub eestlastel kiigata kolme nädala pärast Planical algava MMi suunas optimistlikult, sest Ilves õnnestub hüppemäel aina tihemini ning suudab suusarajal püsida konkurentsis vähemalt viimase tugeva tõusuni.

Viimaste aastate valitseja Jarl Magnus Riiber ei võistle Oberstdorfis.

Tulemused:

Seis hüppevooru järel:

Reedel toimunud proovivõistlusel hüppas Ilves 119 meetrit, mis oli paremuselt 14. tulemus. Võitis Lamparter 135meetrise õhulennuga. Täna enne võistlust toimunud proovihüppel sai Eesti kahevõistleja kirja 131,5 meetrit ja oli sellega kolmas.

Ilvese tänavune parim koht MK-sarjas on neljas koht, mille saavutas ta nii Klingenthali kui ka Seefeldi etapil.

MK-sarja punktiseis: 1. Johannes Lamparter 995, 2.-3. Jens Luraas Oftebro ja Julian Schmid 844, 4. Jarl Magnus Riiber 723, … 9. Kristjan Ilves 429.