EM-hõbeda võitnud Eesti naiskond koosseisus Epp Paalberg (vasakul), Doris Kudre (keskel), Daisy Kudre-Schnyder.

Foto: Raul Kudre
Talisport
4. veebruar 2023, 17:28

Suusaorienteerujate medalisadu EMil jätkus teatevõistlusel (1)

Eesti suusaorienteerumise naiskond võitis Läti väikelinnas Madonas toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel hõbemedali.

Eestil oli välja panna elu parimas vormis olev kolmik: Epp Paalberg (maailma edetabeli 15.), Doris Kudre (9.) ja Daisy Kudre-Schnyder (1.), kes on Madonas võitnud juba kolm indviduaalset kulda.

Võistlusrada oli igas vahetuses linnulennult 6,5 km pikk, 18 kontrollpunkti ja 150 tõusumeetriga. Epp Paalberg püsis raja esimesel kolmandikul juhtgrupis ja tegi orienteerumisliidu pressiteate hinnangul tehniliselt head sõitu. Suure orienteerumisveaga langes konkurentsist favoriitide sekka kuulunud Soome. Tasapisi sõitis teistega vahe sisse Rootsi avavahetuse sõitja Elin Schagerström, kes jõudis teatevahetusse esimesena, Soome kaotas 51 sekundit, Šveits 56 sekundit ja Eesti 1.25.

Teises vahetuses suurendas Ewelina Wickbom rootslannade edu konkurentide ees, kuid jälitajatest oli parim Doris Kudre, kes möödus Soomest ja Šveitsist ning tõstis Eesti vahetuse lõpuks teiseks. Vahe Rootsiga oli 2.47 ja edu Šveitsi ees 10 sekundit.

Daisy Kudre-Schnyder asus jälitama Lisa Larsenit, kes on tugev eelkõige puhtas suusatamises ja saavutanud 2012. aastal teatesuusatamise MK-etapil Rootsi naiskonna koosseisus isegi 2. koha. Juba raja avakolmandikul õnnestus Kudre-Schnyderil tänu Larseni pisivigadele vähendada vahe umbes minuti peale ja 300 meetrit enne finišit oli vahe vaid 33 sekundit, kuid sealt edasi rootslanna enam ei vääratanud ja tõi võidu Rootsile. Eesti naiskonnale tuli ajalooline hõbe 37-sekundilise kaotusega. Pronksi teenisid väga südi sõiduga šveitslannad (+1.37).

Meie naiskond on MMilt võitnud aastal 2017 pronksi, kuid EMil poldud enne tänast medalini jõutud. Samas koosseisus ja järjestuses oldi eelmisel EMil neljandad.

Eesti meeskonna sõit äpardus ootamatult. Mattis Jaama avastas avavahetuse esimeses kontrollpunktis, et oli unustanud oma märkevahendist kiibi stardi eel nullida. See tähendas starti tagasitulekut ja uuesti alustamist ning seega kõrgete kohtade konkurentsist langemist. Avavahetuse lõpuks oli Eesti 14. kohal, kaotus liidrile 10.06. Teist ja kolmandat vahetust sõitsid Kevin Hallop ja Andres Rõõm, kes tõstsid võistkonna lõpuks riikidest 9. kohale (+23.24). Esikolmiku moodustasid Soome, Šveitsi ja Norra meekonnad.

Samas toimunud juunioride MM-i arvestuses said Eesti meesjuuniorid (Timo Kudre, Chris Marcus Krahv ja Markus Juhkam) riikide arvestuses 6. koha ning naisjuuniorid (Birgit Rõõm, Liis Marii Kaso, ja Laura Elisabeth Laan) 8. koha.

Daisy Kudre-Schnyderil on homme võimalus võita ka viies medal: kell 10.00 algab sprinditeade, kus Kudre-Schnyderi paariliseks on Mattis Jaama.