Nädala eest Prantsusmaal ei jõudnud Paal Golberg samal distantsil poodiumilegi, kuid täna võitis.

Foto: AP / SCANPIX
Talisport
4. veebruar 2023, 18:17

Norra mehed saavutasid MK-etapil seitsmikvõidu, rootslanna võttis ajaloolise esikoha (1)

Norra murdmaamehed näitasid Toblachi MK-etapil taas erakordset võimu, saavutades eraldistardist 10 km vabatehnikadistantsil seitsmikvõidu.

Norra lahtised meistrivõistlused võitis tänu väga tugevale lõpule Paal Golberg, kes läbis distantsi ajaga 20.46,4. Simen Hegstad Krüger oli 8 km vaheajapunktis Golbergist 5,4 sekundiga ees, ent kaotas finišis 0,3 sekundiga. Poodiumi kolmandale astmele liugles sprindikuningas Johannes Hosflöt Kläbo (+2,8).

Golberg polnud kunagi varem seda distantsi võitnud. „See on väga suur asi,“ vahendab norralase sõnu ajaleht Verdens Gang. „Keegi ei oodanud seda, seega oli lõbus. Ma pole end kunagi pidanud parimate uisutajate sekka.“

Planica MMil on kavas eraldistardist 15 km vabatehnikadistants, kuid seal joonele pääseva nelja mehe sekka ta ei pressi. „Raskemal rajal ja 15 km distantsil on viis norralast, kes on minust paremad. Võin sekkuda, kui keegi haigestub, aga tahan teha oma parima MMil neil distantsidel, mis mul kavas,” lausus Golberg, kes tahab Verdens Gangi andmetel võistelda sprindis, suusavahetusega sõidus, sprinditeates, tavalises teates ja 50 km distantsil.

Muu maailma parim oli Toblachis prantslane Hugo Lapalus, kes kaotas Golgbergile kaheksandana 20,6 sekundit. Kusjuures poolel maal hoidis Lapalus neljandat ja 6,7 km peal kuuendat kohta. Seega tundub, et ta alustas pisut liiga uljalt.

Ka üheksanda koha saavutanud sakslane Friedrich Moch (+22,3) saab ütelda, et jättis selja taha ühe norralase, sest Sjur Röthe 10. koht (+23,3) oli täna Norra meeste konkurentsitult kõige kehvem tulemus.

Norralaste ülevõim ei ole küll ühestki otsast üllatav või ootamatu, ent möödunud nädalavahetusel Prantsusmaal said nad vaid kaksikvõidu.

Eesti mehi oli täna stardis neli. Meie parimana sai Alvar Johannes Alev 45. koha (+1.22,9). Martin Himma oli 47. (+1.26,7), Kaarel Kasper Kõrge 61. (+2.01,6) ja sprinter Marko Kilp 81 lõpetaja seas 69. (+2.36,6).

Meeste esikümme (kliki pildil):

Naiste 10 km vabatehnikadistantsi võitis rootslanna Ebba Andersson, kes tegi sellega oma kodumaa suusatamise ajalugu. Ükski rootslanna polnud varem võitnud MK-sarja kolme distantsisõitu järjest.

„Kas tõesti?“ päris Andersson Rootsi ajakirjanikelt. „Siis on, mida tähistada.“

Tema tänane võiduaeg oli võimas 23.24,7. Ameeriklanna Jessie Diggins kaotas talle 13,3 sekundiga ja kolmandana poodiumile liuelnud norralanna Ingvild Flugstad Östberg juba 33,2 sekundiga.

Toblachis naasis võistlusrajale ka rootslanna Frida Karlsson, kes võitis Tour de Ski, kuid kaotas finišis mõneks ajaks teadvuse. Seejärel on ta keskendunud taastumisele ja pidi maadlema ka haigusega. Täna oli ta 11. (+51,5), mis ei pakkunud rahulolu.

„See oli nii-öelda sisseelamisvõistlus,“ sõnas Karlsson Viaplayle. „Olen treeningutel kõvasti rassinud ja toibusin äsja haigusest, seega mul polnud kõrgeid ootusi tänaseks.“

Naisi oli stardis 56, kuid eestlannasid mitte. Meie parimad võistlevad parasjagu Kanadas U23 MMil, kus Kaidy Kaasiku saavutas reedel 10 km vabatehnikadistantsil 8. koha. Tema kaksikõde Keidy oli 14.