Hõbedane teatevõistkond Daisy Kudre-Schnyder ja Mattis Jaama.

Foto: Raul Kudre
Talisport
5. veebruar 2023, 12:46

Viis võistlust, viis medalit. Eestlanna lõpetas fantastilise EMi sprinditeate hõbedaga

Pole kahtlustki, kes on suusaorienteerumise Euroopa meistrivõistluste kuninganna – see on eestlanna Daisy Kudre-Schnyder, kes võitis Lätis Madonas kolm individuaalset kulda, naiskonnaga hõbeda ja täna koos Mattis Jaamaga ka sprinditeates hõbeda.

Sprinditeates sõidavad ühest mehest ja ühest naisest koosnevad võistkonnad vaheldumisi kokku kuus lühikest teatevahetust, iga vahetus on pikkusega ca 2 km ja kestab liidrite esituses kuus kuni kaheksa minutit. Iga osalev riik saab välja panna kuni kolm võistkonda, seekord startis 26 võistkonda, sealhulgas kolm Eesti võistkonda. Eelmiste võistluspäevade tulemuste põhjal võis eeldada, et peapretendendid medalitele on Norra, Rootsi, Soome, Eesti ja Šveitsi esinduspaarid, teatas orienteerumisliit.

Võistlust alustasid mehed ja juba avavahetusest tuli uhkes üksinduses Jörgen Baklid Norra esimesest võistkonnast. Sama mees tuli kolm päeva varem tavarajal Euroopa meistriks. Mattis Jaama andis teate üle kolmandana, liidrist 18 sekundit hiljem.

Sellelt positsioonilt alustas Daisy Kudre-Schnyder Anna Ulvensoeni jälitamist, kuid pisut pikema hajutusvariandi tõttu ei õnnestunud selles vahetuses vahet vähendada, vaid see venis teise vahetuse lõpuks 31 sekundile. Küll oli Eesti tõusnud teiseks.

Veatuid sooritusi teinud norralased libisesid iga vahetusega kümmekonna sekundi võrra eest, eestlased pidid samal ajal pidevalt silma peal hoidma kahel Rootsi võistkonnal, kellega käis väga tasavägine heitlus.

Ankruetapile läks Daisy Kudre-Schnyder kolmandana, kaotust Norrale oli selleks hetkeks kogunenud minut ja neli sekundit, Rootsi teisest võistkonnast oldi maas 16 sekundit ning sekundi kaugusel hingas kuklasse Rootsi esindusvõistkond. Selles olukorras tegi Kudre-Schnyder taas kõigile selgeks, kes on tegelikult Euroopa parim suusaorienteeruja – mõlemad rootslannad jäid üsna pea kaugele selja taha ja vahe norralannaga hakkas vähenema. Paraku oli vahe liidriga kuldmedali püüdmiseks liiga suur.

Eesti võistkond teenis täna oma esimese sprinditeate hõbemedali EMil, kolm aastat tagasi saadi kaela pronksine autasu. Vahe Norraga kahanes finišiks 28 sekundile. Pronksi teenis Rootsi teine koosseis Linus Rapp ja Elin Schagerström (+0.52).

Sprinditeate esikolmik. Eestlased vasakul.

Foto: Doris Kudre

Mattis Jaama sõnas pärast võistlust, et talle sobivad ühisstardist võistlused ja lühikesed distantsid. „Tehniliselt tundsin ennast kindlalt, aga teises vahetuses tundsin, et keha hakkab tühjaks minema ja tekkis väike hirm, kas jaksan ikka kolmandas vahetuses ka piisavalt pingutada. Õnneks taastusin oma viimaseks vahetuseks ilusti ära. Tublisti andis jõudu juurde ka pöidlahoidjate kisakoor võistluskeskuses,“ rääkis ta pressiteate vahendusel.

Daisy Kudre-Schnyder lisas: „Mattis tegi väga hea alguse, sealt oli hea jätkata. Rada oli üsna tehniline ja nõudis tõsist keskendumist. Me oleme Mattisega koos sprinditeadet sõitnud juba palju aastaid, meile mõlemale vähe meeldib see formaat ja konkurendid ilmselt juba pisut kardavad meid. Meie määrdemehed olid taas ettevalmistanud suurepärased suusad ja tänu sellele olid meile kõik võimalused medalivõiduks loodud.“

Eesti teine võistkond Kevin Hallop - Doris Kudre lõpetas 11. kohal (+3.36) ja kolmas võistkond Sander Pritsik - Epp Paalberg oli 16. (+5.36).