Sofie Krehl tõi Saksamaa naiskonna Toblachi MK-etapil teisena finišisse, ainult et ta polnud võistlusele üles antud…

Foto: AP / SCANPIX
Talisport
5. veebruar 2023, 15:31

Sakslannade suurepärane teatesõit lõppes totra disklahviga, Norra mehed said haledalt tappa (8)

Saksamaa murdmaanaiskonna rõõm Toblachi MK-etapi 4 x 7,5 km teatesõidu teise koha üle jäi üürikeseks, sest peagi saabus karm uudis: disklahv!

Põhjus on ühtaegu nukker ja totter. Nimelt sõitis sakslannade viimast vahetust vale naine. Protokollis oli kirjas Coletta Rydzek, kuid hommikul selgus, et ta ei ole tervislikel põhjustel võimeline võistlema. Sofie Krehl asendas teda suurepäraselt, tõrjudes Rootsi ja USA ankrunaiste rünnakud, ainult et sakslased polnud rahvusvahelist suusaliitu muudatusest informeerinud…

Niisiis läksid Krehli, Laura Gimmleri, Katharina Hennigi ja Pia Finki pingutused vett vedama. Saksa naiskond jõudis MK-sarjas viimati poodiumile 2017. aasta jaanuaris, saades Ulricehamnis teise koha. Tõsi, mullu Pekingi OMil üllatasid nad suusamaailma hõbemedaliga.

Toblachi naiste teatesõidu võitis Norra nelik Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvaa, Ingvild Flugstad Östberg ja Silje Theodorsen ajaga 1:16.03,4.

Suurfavoriit Rootsi (Emma Ribom, Ebba Andersson, Moa Ilar, Jonna Sundlig) hoidis kahe vahetuse järel esikohta, ent jäi Norrast ja Saksamaast kolmanda vahetuse lõpuks 32,1 sekundi kaugusele. Ankrunaised Sundlig ja Julia Kern (USA) suutsid vahet ligi 20 sekundi võrra vähendada, ent väsisid siis. Tänu Saksamaa disklahvile tõusis teiseks Rootsi (+26,7) ja kolmandaks USA (+26,9).

„Fantastiline sõit, aga tegime vea,“ vahendab Saksamaa koondise rootslasest treeneri sõnu Aftonbladet. „Neljanda vahetuse naine oli hommikul haige ja vastavalt reeglitele tuleb ta nimi ära muuta, kuid see jäi tegemata. Reeglid on reeglid, see on halva kommunikatsiooni tulemus. Tüdrukud on murtud.“

Koondise peatreener Peter Schlickenrieder võttis süü enda peale. „Teatasin Coletta Rydzeki haigusest ja sellest tulenenud vangerdusest liiga hilja,“ ütles ta ARD-le.

Rootslanna Ebba Andersson lisas Aftonbladetile: „Kurb, kui nii läheb, aga ma ei tea. See on pisut karm, kuid reeglid on sellised.“

Tulemuse sai kirja vaid seitse naiskonda. Kasahstan ja Ukraina said ringiga sisse ning Rootsi II naiskond katkestas, sest ankrunaine Linn Svahn ei tundnud end hommikul hästi.

Norra mehed said tappa!

Meeste 4 x 7,5 km teatesõit kujunes põnevusetenduseks, mille võitis täiesti ootamatult Itaalia (Dietmar Noeckler, Francesco De Fabiani, Simone Dapra, Federico Pellegrino), kes saavutas MK-sarjas viimati esikoha 2006. aasta jaanuaris koduses Lago di Teseros. Poodiumile mahtus Itaalia meeste teatenelik viimati seitse aastat tagasi Nove Mestos, kus saadi kolmas koht.

Võistlus oli niivõrd tasavägine, et viimast 3,75 km pikkust ringi alustas juhtgrupis kuus meest. Esimesena pudenes soomlane Joni Mäki, seejärel prantslane Richard Jouve. Nii jäid staadionile laskudes konkurentsi veel itaallane Pellegrino, Rootsi noor staar Edvin Anger ning norralased Harald Östberg Amundsen ja Sindre Björnestad Skar.

Terve distantsi kavalalt teiste selja taha hoidnud sprinter Pellegrino haistis Johannes Hösflot Kläbo ja Paal Golbergi puudumisel oma võimalust ning pani eelviimasel tõusunukil kõik mängu ja rebis konkurentidest mõne meetri jagu ette. See oli otsustav minek.

Lõpusirgel saavutas teise koha rootslane Anger (+0,6), kes edestas fotofinišiga Norra I võistkonna ankrumeest Amundseni (+0,6). Skar ja Norra II peavad leppima tühjade pihkudega (+1,4).

Olgu sündmuse erakordsuse rõhutamiseks märgitud, et Norra parim meeskond kaotas viimati MK-sarjas kellelegi peale Venemaa 2010. aasta detsembris, kui La Clusaz’s triumfeeris Šveits.

Jah, Kläbo ja Golberg olid puudu, aga meenutagem, et norralased võtsid eile 10 km vabatehnikadistantsil seitsmikvõidu. Kõik tänase esindusvõistkonna liikmed mahtusid eile esikümnesse: Sjur Röthe 10., Didrik Tönseth 5., Simen Hegstad Krüger 2. ja ankrumees Amundsen 4.

Eesti nelik (Marko Kilp, Martin Himma, Alvar Johannes Alev ja Kaarel Kasper Kõrge) püsis peagrupis umbes 3,75 kilomeetrit. Seejärel läks Kilbil raskeks ning ta andis vahetuse Himmale 14ndana, 1.21,1 liidrist hiljem. Mõne sekundi kaugusel ees oli Soome II võistkond, kellega Himma mõnda aega sammu pidas, taga vaid Kasahstan.

Suur osa võistlusest möödus Eestil üksinda 14. kohal liueldes. Ankrumees Kõrge tõi Eesti sel positsioonil ka finišisse (+4.58,6).

Tulemused (kliki pildil):