Manchester City koosseis on hinnanguliselt väärt rohkem kui miljard eurot.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
6. veebruar 2023, 23:48

Manchester Cityle esitati süüdistus rohkem kui 100 reegli rikkumises, klubi ähvardavad karmid karistused

Inglismaa jalgpalli kõrgliiga esitas Manchester Cityle süüdistuse rohkem kui 100 ausa mängu reegli rikkumises. Kui klubi mõistetakse süüdi, siis võib neid ähvardada ka liigast väljaheitmine.

Tegemist on Inglise jalgpallis väga tõsise ja enneolematu juhtumiga. Esmaspäeva hommikul tehti avaldus, kuid võimalike karistuste kohta selles infot polnud. Neli aastat väldanud uuringute käigus selgus, et klubi oli rikkunud rohkem kui 100 korral finantsreegleid. City vastas seepeale oma avaldusega, kus kinnitati, et nad tahavad, et see mure saaks lõplikult lahendatud.

Peamiselt puudutavad süüdistused aastaid 2009-2018. Seda uurib sõltumatult tegutsev komisjon. Võimalike karistuste seas on nii rahatrahvid, miinuspunktide määramine kui ka liigast väljaheitmine. Mäletatavasti mõisteti City 2020. aastal süüdi UEFA finantsilise ausa mängu reeglite rikkumises. Toona visati nad kaheks hooajaks meistrite liigast välja, kuid karistus tühistati Spordi Arbitraažikohtus.

City eitas oma avalduses kõiki süüdistusi. „Oleme üllatunud, et meile on esitatud süüdistused Inglismaa meistriliiga reeglite rikkumises, eriti arvestades tohutut hulka andmeid, mis on liigale esitatud. Klubi aktsepteerib selle juhtumi ülevaatamist sõltumatult tegutsevalt komisjonilt, et nad võtaksid erapooletult arvesse kõiki ümberlükkamatuid tõendeid, mis seda seisukohta kinnitavad. Loodame, et sellele juhtumile saab lõplikult punkt pandud.

Portaali The Athletic andmetel esitati Cityle kokku 105 süüdistust. Need on jaotatud nelja kategooriasse:

  • City pole esitanud tõest ja ausat ülevaadet klubi finantsilisest positsioonist

  • Nad pole esitanud täielikke andmeid mängijate ja treenerite palkadest

  • Nad on rikkunud finantsilise ausa mängu reegleid

  • Nad pole teinud koostööd ega abistanud Inglismaa meistriliigat uuringutel

Süüdistused vaatab üle sõltumatult tegutsev komisjon. Briti ajaleht The Guardian kirjutab, et Inglismaa jalgpallis pole varem kunagi sellist olukorda olnud. City on alates 2009. aastast võitnud nii koduse meistriliiga kui ka liigakarika kuus ning Inglismaa karika kaks korda. Nad on mänginud meistrite liigas igal hooajal alates 2011. aastast. Praeguse City koosseisu väärtuseks hinnatakse olevat miljard naela (1,12 miljardit eurot). Selle tagajärjel on muutunud nii Inglismaal kui ka Euroopas sarjad konkurentsivaestemaks.