Ott Tänak ja Martin Järveoja võitsid Rootsi ralli.

Foto: Reuters/Scanpix
WRC
12. veebruar 2023, 14:27

RALLIBLOGI | Tänak võttis Rootsis võidu ja tõusis MM-sarja üldliidriks! (51)

Autoralli MM-sarja teine etapp kihutati Rootsis Umeå kandi talvistel teedel. Ott Tänak ja Martin Järveoja (M-Sport), kes alustasid aastat Monte Carlo viienda kohaga, võtsid Rootsis võidu ja tõusid MM-sarja üldliidriks.

  • Testikatse kiireim mees oli Kalle Rovanperä. Ott Tänak näitas seitsmendat aega.

  • Esimese kiiruskatse võitis Rovanperä. Katse lõpus auto tagumise osaga lumevalli tabanud Tänak näitas teist aega, kaotades soomlasele 1,6 sekundiga.

  • Tänak tõusis teise kiiruskatse järel liidriks. Vahe katse võitnud Craig Breeniga on 1,3 sekundit.

  • Tänak hoidis liidrikohta ka reedese päeva esimese poole järel. Ent seis on tihe, kui esinelik mahub 4,7 sekundi sisse.

  • Egon Kaur näitas tõrkuva roolivõimu kiuste neljandal kiiruskatsel Rally2 arvestuses kolmandat aega. Kokkuvõttes on Kaur kuues, Georg Linnamäe kaheksas ja Robert Virves kümnes.

  • Pärast hoolduspausi võitis viienda katse Breen, kes kerkis ka uueks liidriks. Tänak langes teiseks.

  • Seitmenda kiiruskatse võitis Tänak, kes kärpis vahe Breeniga 6,4 sekundile. Ühtlasi oli see Eesti ralliässale hooaja esimeseks katsevõiduks.

  • Reedese võistluspäeva viimase katsega vähendas Tänak vahe Breeniga 2,6 sekundile. Linnamäe lõpetas päeva Rally2 arvestuses seitsmendana, Virves 13. ja Kaur 14. kohal.

  • Tänak kurdab laupäeva esimeste katsete järel, et autos on tohutult ebamugav tunne, aga ajad on korralikud. Vahe Breeniga on suurenenud vaid mõne sekundi võrra (+5,7).

  • 11. katsel võtab Tänak Breenilt hommikul kaotatud 2,9 sekundit tagasi ning märgib, et kurvilisem tee sobib tema Fordile paremini kui pikad sirged.

  • 13. katsel purunes Breenil vasak esirehv ning Tänak kärpis temaga vahe 0,5 sekundile. Lappi sõitis end lumevalli kinni ning pärast mitut minutit õnnestus pealtvaatajate abiga auto sealt välja saada. Kuigi soomlane sõitis seejärel ka katse finišisse ning jätkab võistlemist, on ta kõrgest mängust väljas.

  • 14. ehk laupäevase võistluspäeva eelviimasel katsel sõitis Tänak suurepärase aja suunas, kuid lõpu eel purunes tal sarnaselt Breenile vasak esirehv. Eestlane kaotas finišis napilt Neuville'ile ja Lappile, kuid edestas Breeni ja tõusis ralli uueks liidriks.

  • 15. katse võitis Neuville, kes kerkis üldarvestuses kolmandaks. Tänak sai viienda koha ning suurendas üldarvestuses edu Breeni ees 8,6 sekundile.

  • Pühapäevase esimese katsega suurendas Tänak edu Breeni ees 11,6 sekundi peale.

  • 17. kiiruskatsega vähendas Breen pisut vahet, kuid viimasele katsele minnes edestab Tänak iirlast siiski 8,5 sekundiga.

  • Punktikatse kontrollpunkti jõudis Breen Hyundai korraldusel aga hilinemisega, mis tähendab seda, et teda karistatakse 10sekundilise ajatrahviga. Nii on viimase katse eel Tänaku edu teiseks tõusnud Neuville'i ees 18 ja kolmandaks langenud Breeni ees 18,5 sekundit.

  • Punktikatse võitis Lappi. Tänak sai neljanda koha ja kindlustas nii endale Rootsi ralli võidu. Et Neuville oskas ühes kohas lumavalli sõita ja kaotas sekundeid, tõusis teiseks ikkagi Breen, kes kaotas Tänakule 18,7 sekundiga.

  • Tänak tõusis 41 punktiga ka MM-sarja üldliidriks, Rovanperäl on teisena 38 ja Neuville'il kolmandana 32 punkti.

  • Rally2 arvestuses võitis Oliver Solberg. Linnamäele kuulus neljas koht, kaotust Solbergile kogunes 2.21,1. Virves lõpetas üheksanda kohaga (+4.33,0) ja Kaur sai 11. koha (+6.35,2).

Lõppseis:

Foto: ewrc-results.com
14:56

Rally2 arvestuses sai Linnamäe viimasel kiiruskatsel neljanda, Virves kaheksanda ja Kaur 19. koha.

Kokkuvõttes kuulus Linnamäele neljas koht, kaotust võidu võtnud Solbergile kogunes 2.21,1. Virves lõpetas üheksanda kohaga (+4.33,0) ja Kaur sai 11. koha (+6.35,2).

14:43

Virves kaotab Rally2 arvestuses Solbergile 8,9 sekundiga ja on hetkel kaheksas. Kauril juhtus aga katsel nähtavasti mingi tõsisem jama, sest tema jääb finišis Solbergis 2.58,9-ga ja on praegu 11. kohal.

14:27

Tänak tõusis kahe etapi järel ka MM-sarja üldliidriks. Tal on koos 41 punkti, teine on Rovanperä 38 punktiga, kolmas Neuville 32 punktiga ja neljas Evans 29 punktiga.

14:26

Rootsi ralli lõppseis:

Foto: ewrc-results.com
14:25

Vahepeal teatatakse WRC+ ülekandes, et Hyundai ei hakka Breenile uut ajatrahvi organiseerima, sest siis langeks iirlane Rovanperä järel neljandaks ning Hyundai kaotaks väärtuslikke meeskondlikke punkte.

14:24

18. kiiruskatse tulemused:

Foto: ewrc-results.com
14:22

„Muidugi tähendab see mulle palju,“ lausub Tänak kiires finišiintervjuus. „Võitlesime suurte tehasetiimidega ja näitasime neile tagatulesid! Kindlasti põhjustan tiimile stressi, aga nüüd saame nautida võitu!“

14:16

Olemas! Tänak kaotab küll Lappile 0,7 sekundiga, kuid kokkuvõttes kuulub talle Rootsi ralli võit!

14:14

„Ma ei teadnud, et Thierry teeb vea. See ei olnud plaan,“ laiutas Breen finišis käsi.

14:14

Tänak kaotab esimeses splitis Rovanperäle 0,9 sekundiga.

14:13

Breen kaotab Lappile 0,9 sekundiga ja see tähendab seda, et ta tõuseb ikkagi ka mööda Neuville'ist. ilmselt peab Hyundai iirlasele nüüd veel kusagilt mõne ajatrahvi organiseerima…

14:11

„Katse ei olnud hea, olin kogu aeg piiri peal. Aga kokkuvõttes oli nädalavahetus suurepärane, auto oli kiire. See on positiivne,“ lausus Neuville finišis.

14:10

Breen peab end muidugi taltsutama, et nüüd Neuville'ist uuesti mööda ei tõuseks.

14:08

Neuville kaotab Lappile 2,7 sekundiga, aga võib aravata, et see äpardus rajal maksis talle nii mõnegi boonuspunkti.

14:07

Neuville sõidab lumevalli! Belglane saab siiski rajale tagasi ja kaotab ehk mõned sekundid.

14:06

„Ma ei tahtnud siit võtta viit punkti, et mitte järgmisel etapil Mehhikos esimesena alustada,“ teatab Rovanperä aga finišis.

14:05

Ja lõpuks kaotab Rovanperä Lappile 0,6 sekundiga.

14:03

Sama vahe püsib ka teises splitis 9 kilomeetri peal.

14:02

Ent 6,5 km splitis edestab Rovanperä Lappit vaid 0,6 sekundiga.

14:00

Evans kaotab Lappile 0,6 sekundiga. Nüüd rajal Rovanperä, kes surub ilmselt metsikult, et ees olevad Hyundaid kinni püüda.

Loe rohkem