Denise Herrmann-Wick.

Foto: AFP/Scanpix
Talisport
10. veebruar 2023, 18:38

Sakslanna võitis laskesuusatamise MMil kodupubliku rõõmuks kulla: olen sõnatu, see on puhas rõõm

Saksamaal Oberhofis toimuval laskesuusatamise MMil triumfeeris naiste 7,5 km sprindisõidus Denise Herrmann-Wick. Eestlannadest oli parim Tuuli Tomingas, kes sai 40. koha ja pääses ühtlasi ka jälitussõitu.

Karjääri teise MM-tiitli võitnud 34aastane sakslanna kandis kodusel tiitlivõistlusel ka soosikukoormat. Paar nädalat tagasi oli ta öelnud, et sprindikulla võitmine oleks „päris äge“. Nüüd õnnestus Herrmann-Wickil see saavutada, suuresti tänu puhtale laskmisele ning endale omasele kiirele suusatamisele viimasel ringil. Finišis edestas ta samuti nii lamades- kui ka püstitiiru puhaste paberitega läbinud rootslannat Elvira Öbergi 2,2 sekundiga, kolmas oli teine Rootsi laskesuusataja Linn Persson (0+0; +26,2).

„Uskumatu. Võistelda kodus, läbida sprindis mõlemad tiirud nulliga ja võita MMil selle publiku ees kuldmedal – mul pole selle kirjeldamiseks sõnu, see on lihtsalt puhas rõõm,“ lausus Herrmann-Wick pärast sõitu Rahvusvahelise laskesuusaliidu (IBU) vahendusel.

Ta lisas, et pabistas sprindi eel parasjagu. „Hoidsin tasakaalu keskendumise ja atmosfääri nautimise vahel. Mul oli täna esimest korda Birxsteigil [ikooniline tõus Oberhofi rajal] väga kõrge pulss. Teadsin pärast segateatesõitu, et olin heas vormis. Teadsin, et kõik on võimalik. Ma ei maganud öösel kuigi rahulikult, aga üritasin keskenduda ja lõdvestuda. Staadionil mängiti head muusikat ja need pealtvaatajad… see on hullumeelne, mul on pere siin. Üritasin seda nautida, kuid olin ka väga ärevil,“ sõnas Herrmann-Wick.

Eesti suusatajatest parimana 40. koha saanud Tomingas tegi püstitiirus ühe eksimuse ning kaotas finišis võitjale 2.01,7ga. Kokku kolm möödalasku teinud Susan Külm sai 60. koha (2+1; +2.56,4) ning tagas sellega viimasena koha pühapäeval kavas olevasse jälitussõitu. Regina Ermits oli 64. (2+0; +3.03,1) ja Johanna Talihärm 96 võistleja konkurentsis 91. (3+3; +4.47,6).

Tomingas tunnistas intervjuus ERRile, et oli oma tulemuses pettunud. „Ei ole veel oma sõitu üles leidnud. See ei ole see, mille pärast suvi otsa trenni teen. Ühe trahviga ootaks kohta eespool. Sõidutunne oli keskmine. Kõige parem kindlasti ei olnud.“

Hermmann-Wick oli kõige kiirem ka puhtalt suusarajal näidatud aja poolest. Selles arvestuses järgnes talle esimesena poodiumilt välja jäänud norralanna Marte Olsbu Röiseland (+12,7), kolmas oli Öberg (+13,4). Tomingas oli 46. (+1.28,6), Külm 53. (+1.34,6), Ermits 70. (+2.15,8) ning Talihärm 60. (+1.47,2).

MM jätkub laupäeval, kui toimub meeste 10 km sprint. Eesti aja järgi antakse sellele start kell 15.30.