Kristjan Ilves.

Foto: Flawia Krawczyk
Talisport
11. veebruar 2023, 15:21

KÕVA! Ilves saavutas MMi peaproovil hooaja esimese poodiumikoha (3)

Kahevõistleja Kristjan Ilves (26) tõuseb MMi lähenedes aina paremasse hoogu. Ta saavutas täna Schonachi MK-etapil 3. koha ehk jõudis sel talvel esimest korda poodiumile.

Kolmandat kohta hoidis Ilves ka suusahüpete järel. Ta lendas 100 meetri mäel 101 meetrit ja võis maandudes rahuolevalt rusikat vibutada. Ta kogus 138,3 punkti ja startis 10 km pikkusele suusadistantsile sisuliselt liidergrupis, sest hüppevõistluse võitja Ryota Yamamoto (101,5 m; 139,4 p) sai lähte vaid neli sekundit varem ning jaapanlastele kaksikedu taganud Yoshito Watabe (102 m; 139,1 p) kolm sekundit varem.

Selja taga ülearu puhvrit polnud. MK-sarja liider Johannes Lamparter (100 m; 135,9 p) pääses Ilvest jälitama 10 ja hirmtugev suusataja norralane Jens Luraas Oftebro (99,5 m; 133,8 p) 18 sekundi kauguselt. Soomlase Ilkka Herolaga oli Ilvesel 31 ja sakslase Julian Schmidiga 45 sekundi pikkune puhver.

Suusavõistlus kulges võrdlemisi ootuspäraselt. Lamparter ja Oftebro tuhisesid tagant sellise hooga, et paisutasid juhtgrupi juba 1,2 km vaheajapunktiks viieliikmeliseks. Teise 2,5 km pikkuse ringi alguses pudenes sealt Yamamoto, kes astus poolel maal sootuks rajalt maha.

Liidrid jõudsid 5 km peale neljakesi, ohtlikem jälitaja Herola oli hiilinud 16,7 sekundi kaugusele. Õige varsti jäi ette kolmik, sest ka jaapanlane Watabe väsis.

Ilves alustas viimast ringi koos Lamparteri ja Oftebroga, Herolal oli trioga silmside, kuid ajaliselt lahutas neid 13,1 sekundit. Sellest piisas, sest esimestel meestel jagus värskust rohkem.

Lamparter ja Oftebro kiirendasid 8,7 km vaheajapunkti viival tõusul piisavalt, et Ilves maha raputada. Herola jõudis üle tolle joone eestlasest üheksa sekundit hiljem, aga enamaks tal jõudu ei jagunud.

Lõpuspurdi ajastas paremini norralane Oftebro, kes saavutas hooaja viienda etapivõidu ajaga 23.06,0. Viimastel meetritel alla andnud Lamparter kaotas 8,1 ja Ilves 16,8 sekundit. Herola saabus omakorda eestlasest 11,3 sekundit hiljem.

Schonachis võisteldakse samas formaadis ka homme, seejärel algab viimane lihv Planica MMiks, mida kahevõistlejad alustavad 25. veebruaril.

Jarl Magnus Riiber jätab ka Schonachi MK vahele.

Tulemused (kliki pildil):

Hüppevõistluse paremad (kliki pildil):