Johannes Thingnes Böl oli enne finišijoone ületamist rahulikult aega ka tähistamiseks.

Foto: AFP/Scanpix
Talisport
12. veebruar 2023, 22:52

Viimaks puuduoleva kulla võitnud Bö: homme olen taas kahe jalaga maa peal

Saksamaal Oberhofis toimuval laskesuusatamise maailmameistrivõistlustel meeste 12,5 km pikkuse jälitussõidu võitnud norralasele Johannes Thingnes Böle oli see karjääri 15. MM-kullaks. Ent jälitussõidus kirkaim autasu seni puudus.

29aastane Bö oli täna omaette klassist, neljas lasketiirus tabas ta kõiki 20 märki ning finišis edestas Sturla Holm Lägreidi rohkem kui minutiga. Hõbemedali kaela saanud võitja kaasmaalane polnud seejuures sugugi pettunud. „Tegelikult on tunne väga maagiline. Johannese vastu pole mul midagi teha, seega on see hõbe mulle otsekui kuld,“ lausus Lägreid Norra ajalehele Verdens Gang.

Telekanali TV2 vahendusel jagas ta Böle kiidusõnu veelgi. „Ma ei usu, et ükski suusataja ajaloos ei suudaks alistada Johannest, keda nägime täna siin. Ta on lihtsalt uskumatult hea, tundub, et meil ei jää muud üle, kui oodata, kuni ta vorm läheb natuke halvemaks.“

Käimasoleval hooajal 21 sõidust 18 võitnud Böd ülistas ka aegade edukaim laskesuusataja, kaheksakordne olümpiavõitja ja 20kordne maailmameister Ole Einar Björndalen. „See, mida ta praegu teeb, on täiesti hullumeelne. Ta on hetkel võitmatu. Ma ei usu, et ta on kunagi varem nii hea olnud. Ning ta on karjääris teinud mitu väga head sõitu. Mullu olümpial oli ta tugevaim suusataja, aga arvan, et ta on praegu veel parem. Nüüd võib hakata mõtlema sellele, kas tal õnnestub võita MMil kõik seitse kulda,“ lausus Björndalen TV2-le.

Ta usub, et Böd võib varsti pidada aegade parimaks laskesuusatajaks. „See, mida ta teeb, on täiesti pöörane. Ta peab lihtsalt paar aastat samamoodi jätkama.“ Kas Bö on ka parem kui Björndalen ise? „Jah,“ vastas Norra spordilegend naerdes. „Tal on veel palju sõite ees, mõne aasta pärast on see selge.“

Bö kõlas enda sooritusest rääkides rahulolevana. „See oli üsnagi täiuslik. Kõik õnnestus, nii suusatamine kui ka laskmine. Järgmisel päeval olen tagasi kahe jalaga maa peal ning valmistun 20 km sõiduks. Loodan, et tingimused tulevad sarnased, ootan seda juba,“ lausus ta.

Böl oli lõpus kõvasti aega ka tähistamiseks ning enne finišijoone ületamist keeras ta end tribüüni suunas, laskus ühele põlvele ning osutas sõrmega fännide suunas. Sarnaselt tähistas paar aastat tagasi väravat Norra jalgpallistaar Erling Haaland.

„Olen alati olnud tema suur fänn. Haaland on tohutult suur täht, eriti Saksamaal. Ma ilmselt nii suur pole, aga äkki olen selles arvestuses number kaks,“ selgitas Bö oma tähistust naerdes.

Karjääri 15. MM-kulla võitnud Bö oli varem jälitussõidus teeninud kolm hõbedat ja ühe pronksi, esikoht tuli lõpuks täna.

Eesti suusatajatest tegi jälitussõidus kaasa vaid Raido Ränkel, kes sai 56 sportlase konkurentsis 55. koha (3+1+2+2; +8.03,5). Zahkna starti ei tulnud.

Jälitussõidu 20 parimat (kliki pildil):

***

Marten Liiv sai Poolas Tomaszow Mazowieckis toimunud kiiruisutamise MK-etapil 1000 m distantsil 16. koha ajaga 1.10,78. Eestlase isiklik rekord on 2021. aasta detsembrist 1.07,10, täna võidu saanud hollandlase Hein Otterspeeri aeg oli 1.09,52.