Johannes Hösflot Kläbo klassikasprindi finišis.

Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
23. veebruar 2023, 17:40

Marko Kilp sai Eesti parimana 25. koha

Kläbo võitis uhke soolosõiduga kulla, Rootsi naised said nelikvõidu (2)

Sloveenias Planicas toimuval põhja suusaalade MMil võitis murdmaasuusatamises meeste klassikasprindi norralane Johannes Hösflot Kläbo. Ainsa eestlasena veerandfinaali jõudnud Marko Kilp sai kokkuvõttes 25. koha. Naiste sõidus sai Rootsi nelikvõidu.

Finaalis haaras Kläbo kohe liidrikoha ning lõpusirgele jõudes oli ta kasvatanud edu umbes 20 meetri suuruseks. Enne finišijoone ületamist jäi Norra ässal seega aega ka tähistamiseks. Tegu oli tema viienda järjestikuse sprindikullaga tiitlivõistlustelt. Hõbeda võttis Kläbo kaasmaalane Paal Golberg, kes tõusis finišisirgel Jules Chappaz’ kõrvale ning edestas teda lõpuks ülinapilt – Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) protokolli andmetel oli kahe suusataja vahe kõigest kaks sajandikku (kaotust Kläbole vastavalt 2,22 ja 2,24 sekundit). 23aastane prantslane pole ilmselt pronksi pärast liialt pettunud, sest tegu on tema esimese tiitlivõistluste medaliga. 

Esimesena jäi poodiumilt välja tšehh Michal Novak (+5,90), viies oli rootslane Calle Halfvarsson (+11,64) ning esikuuiku lõpetas prantslane Lucas Chanavat (+32,27).

Meeste sprindifinaali tulemused (FIS; kliki pildil):

Eesti parimana sai Marko Kilp kokkuvõttes 25. koha. Oma veerandfinaalis oli ta viies, kaotust Chanavat'le 3,55 sekundit. Teisena pääses sealt poolfinaali Golberg (+0,10). Eestlase seljataha jäi ameeriklane Ben Ogden (+4,21). Kvalifikatsiooniga piirdunud Martin Himma sai 41. koha (+15,80), Kaarel Kasper Kõrge oli 50. (+19,59) ja Karl Sebastian Dremljuga 51. (+19,93).

Kilbi veerandfinaali tulemused (FIS; kliki pildil):

Naiste klassikasprindi finaalis, kuhu jõudsid neli rootslannat ja kaks norralannat, kujunes kõrgemate kohtade selgitamine meie läänenaabrite siseasjaks. Tunamullu Oberstdorfis võidetud tiitlit kaitses Jonna Sundling, talle järgnesid Emma Ribom (+0,87) ning Maja Dahlqvist (+4,45). Esimesena jäi poodiumilt välja Linn Svahn (+8,06), Norra suusatajad Kristine Stavaas Skistad ja Tiril Udnes Weng olid finaalis vastavalt eelviimane (+10,93) ja viimane (+27,29).

„Olen väga rahul ja õnnelik. Finaal oli raske, aga mul on hea meel, et suutsin kiirust finišijooneni hoida. Olen [kaasmaalaste] pärast ka väga rõõmus,“ ütles Sundling pärast sõitu ETV2 otseülekande vahendusel.

Naiste sprindifinaali tulemused (FIS; kliki pildil):

Eestlannadest keegi kvalifikatsioonist edasi ei pääsenud. 99 startinu seas sai meie parimana Kaidy Kaasiku 42. koha (kaotust ajasõidu parimale Sundlingile 20,56 sekundit). Keidy Kaasiku oli 44. (+23,43) ja Aveli Uustalu 53. (+29,51).

Eesti koondise peatreener Aivar Rehemaa jäi hoolealuste esitustega rahule. „Keegi otseselt luuavart ei paugutanud, aga julgen öelda, et lati alt läbi jooksjaid ka polnud. Marko üle olen uhke. Talle olid kõige ebasobivamad tingimused üldse, kuid ta pigistas täna endast maksimumi välja. Tal on kindlasti vorm parem sellest, mis protokollist kajastub, aga 25. koht MMilt – häbeneda pole midagi. Samamoodi ka Martin Himma – 41. koht, ei saa öelda, et oleks olnud suur ebaõnnestumine. Loomulikult loodame rohkem, aga Martinil ja teistel poistel on siin veel võistlusi ees,“ lausus ta ETV2 otse-eetris.

Rehemaa kiitis ka meie naissuusatajaid. „Õed Kaasikud – ei ütleks, et seal oleks lati alt läbi jooksmist. Nad tegid oma ära.“

Kvalifikatsioon:

Naiste ajasõidus oli kiireim tiitlikaitsja rootslanna Jonna Sundling, kes sai 1,4 km pikkusel distantsil ajaks 3.22,89. Talle järgnesid koondisekaaslane Emma Ribom (+1,12) ja norralanna Kristine Stavaas Skistad (+2,36).

Naiste kvalifikatsiooni esikümme (kliki pildil):

Foto: Flashscore.com

99 startinu seas oli ka kolm eestlannat, kellest parimana sai Kaidy Kaasiku 42. koha (+20,56). Keidy Kaasiku oli 44. (+23,43) ja Aveli Uustalu 53. (+29,51). Viimasena pääses 30 parema sekka ehk veerandfinaali poolatar Weronika Kaleta, kes kaotas Sundlingile 15,01 sekundiga.

Meeste kvalifikatsioonis jõudis finišisse 133 sportlast, kellest kiireimat minekut näitas norralane Erik Valnes, kes ületas lõpujoone ajaga 2.55,50. Teise aja sai kirja murdmaasuusatamise superstaar Johannes Hösflot Kläbo (+1,01) ja kolmas oli samuti norrakas Paal Golberg (+3,65).

Neljast Eesti meessuusatajast näitas teravaimat minekut Marko Kilp, kes kaotas Valnesele 12,34 sekundiga ja pääses viimase ehk 30ndana veerandfinaali. Martin Himma sai 41. koha (+15,80), Kaarel Kasper Kõrge oli 50. (+19,59) ja Karl Sebastian Dremljuga 51. (+19,93).

Meeste kvalifikatsiooni esikümme (kliki pildil):

Foto: Flashscore.com