Roheneemesaarte mängujuht Williams Tavares (palliga).

Foto: FIBA
Korvpall
28. veebruar 2023, 00:37

ÜLEVAADE | Selgusid korvpalli MMile pääsenud meeskonnad, Roheneemesaarte koondis tegi ajalugu (1)

Tänavu augustis ja septembris Indoneesias, Jaapanis ja Filipiinidel toimuvale korvpalli MMile tagas viimasena koha Serbia, kes alistas esmaspäeval koduväljakul tulemusega 101 : 83 Suurbritannia.

Kuna Türgi alistas pisut hiljem Belgia, polnud neil pääsu kindlustamiseks tegelikult võitu tarvis. I-vahegrupis kindlustati teine koht Läti järel ja Kreeka ees.

MMil osaleb 32 koondist, neist 12 on Euroopast, seitse Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, kaheksa Aasiast (sealhulgas Austraalia ja Uus-Meremaa, kes osalesid Aasia valikturniiril) ja viis Aafrikast. Esimest korda võõrustab MMi kolm riiki. Alagrupid loositakse 29. aprillil Filipiinide pealinnas Manilas. Tiitlit asub kaitsma Hispaania, kes tõusis hiljuti FIBA edetabelis esimesele kohale, langetades USA teiseks. Edetabel on olnud kasutusel 20 aastat ning see on esimene kord ajaloos, mil ameeriklased pole esikohal.

Finaalturniirilt jääb aga kõrvale eelmisel MMil 2019. aastal finaali jõudnud Argentina, kes hoiab FIBA edetabelis neljandat kohta. Nad said kvalifikatsioonis viimases voorus Dominikaani Vabariigilt šokk-kaotuse – veel 12 minutit enne lõppu olid argentiinlased 17 silmaga peal, lõpuks jäid alla skooriga 75 : 79.

Samuti ei pääsenud teiste seas MMile Tšehhi (FIBA edetabeli 12.), Poola (14.), Türgi (16.), Nigeeria (19.), Tuneesia (22.) ja Horvaatia (23.).

Debütantide seas on Gruusia, kes kvalifitseerus MMile dramaatilise mängu järel. Nimelt võisid nad omale lubada vahegrupi viimases voorus Islandi vastu kuni kolmepunktilist kaotust ja lõpuks nad jäidki alla kolme silmaga ehk tulemusega 77 : 80. Kui Island oleksid võitnud nelja punktiga, oleksid nad pääsenud ise MMile ja neist oleks saanud ajaloo kõige väiksema rahvaarvuga finaalturniirile jõudnud riik (portaali Worldometer andmetel elab seal pisut üle 347 000 inimese).

Paraku nii ei läinud ja selle au sai omale hoopis 572 000 elanikuga Roheneemesaared. Nad kindlustasid pääsu sinna 79 : 64 võiduga Elevandiluuranniku üle. Selles mängus tegi suurepärase esituse Ivan Almeida, kes tõi oma meeskonna parimana 20 punkti. Seejuures mängis 33aastane ääremängija hooajal 2018-2019 klubikorvpalli BC Kalev/Cramos.

MMile pääsenud koondised

Euroopa: Kreeka, Läti, Soome, Saksamaa, Sloveenia, Leedu, Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia, Gruusia, Montenegro ja Serbia

Põhja- ja Lõuna-Ameerika: Kanada, USA, Dominikaani Vabariik, Mehhiko Puerto Rico, Brasiilia ja Venezuela

Aasia: Hiina, Jaapan, Iraan, Liibanon, Filipiinid Jordaania, Austraalia ja Uus-Meremaa

Aafrika: Elevandiluurannik, Angola, Lõuna-Sudaan, Egiptus ja Roheneemesaared