Igor Prinsi koondisekarjäär kestis aastatel 1992–1994. Selle aja jooksul sai ta sinises särgis kirja 20 kohtumist.

Foto: Alar Truu
Jalgpall
3. märts 2023, 15:25

Igor Prins: tahan, et Pärnus oleks Premium liiga võistkond

Pärnust pärit ja noormängijana Kalakombinaadiga ajaloolise 1985. aasta ENSV meistritiitli võitnud Igor Prins veetis suure osa karjäärist Tallinna klubides. Suvepealinna naasis ta viis aastat tagasi Pärnu JK treenerina, nüüd aga võttis taas vastu Premium liiga kutse ja vahetas dressid linnarivaali Vapruse omade vastu. Ikka selleks, et tulemust teha.

Artikkel ilmus veebruarikuu Jalkas.

Kui raske on mängijaid treenerina motiveerida? (@suur0rgtom1)
Oleneb keskkonnast. Madalamal tasemel on võibolla keerulisem, aga seal on ka suhtumine teistsugune. Arvan, et mida kõrgem tase, mida suuremad nõudmised... Iga treener leiab oma viisi, läbi mille motiveerida. Üks pool on kindlasti inimlikkus, läbisaamine. Vahel ei olegi vaja midagi muud teha. Kutid on sinuga ja mäng käib.

Mis on peatreeneri ameti juures kõige raskem? (@_m.mqnnu_)
Õpiprotsess – kui üritad midagi poistele selgeks teha, aga mängudes see ei õnnestu. 90 minutit mängu on treenerile eksam ja mingil hetkel võib tekkida stress, kui asjad ei õnnestu ja lahendusi ei leia. Seega ka iseendaga hakkama saamine, see on ikkagi stressirohke töö. Iseennast ei tohi ära kaotada, tuleb lõpuni oma joont hoida.

Milline jalgpallitreener on sind kõige rohkem inspireerinud? (@jessulehesalu)
Kui kõige lähemalt võtta, siis Täri (Tarmo Rüütli – toim.), kellega pikki aastaid Levadias koos töötasin. Tema oli kindlasti minu esimene eeskuju, välistreeneritega ei olegi mul mingit koostöövormi olnud. Mängijana nägin muidugi erinevaid treenereid, aga nemad olid ka kohalikud. Täri ise on näiteks Teituriga töötanud ja tema käe all hakkasin esimest korda mõtlema, kas treeneriamet mulle istub.

Miks sa PJK hülgasid? (@bruno.orm) Miks läksid PJKst Vaprusesse? (@rasmus5401)
Mingit hülgamist kui sellist ei olnud. Mõned kuud enne hooaja lõppu olid läbirääkimised ja tean, et PJK-l olid veel mingid arutelud muudel teemadel. Kui oli allkirjastamise aeg, rääkisin paralleelselt Vaprusega – arvan, et on normaalne, et nad mind kutsusid –, ja kuna PJK puhul oli teadmatus edasise suhtes, siis otsustasin Vapruse kasuks. Kui konkreetselt vastata, siis PJK ei teadnud, mis saab edasi, ja langetasin seetõttu otsuse liituda Vaprusega.

Mis on sinu eesmärgid Vaprusega? (@karina.mirtel) Millised on Vapruse eesmärgid uueks hooajaks? (@silverpaev)
Saime alles enne jõule teada, et oleme Premium liigas. Kui 12. detsembril alustasime, siis me veel ei teadnud, kus mängime. Kui teada saime, hakkas komplekteerimine, paljud mängijad ootasid ka infot. Nüüd oleme suure osa eelmise aasta võistkonnast säilitanud ja loodan väga, et saame kaks-kolm-neli mängijat veel. Vastuse lõpp oleks see, et loodan mängida seitsmenda koha peale. Ei tahaks visata loosungit, et viie hulka – päris keeruline on ja saan aru, et kui komplekteerime nagu eelmisel aastal, siis miks me peaks viie hulka jõudma? Mingid muudatused tulevad, uued treenerid, aga kas see on piisav? Loodan, et jääme kindlalt püsima.

Kas vaatate mängijaid ka välismaalt? (@silverpaev)
Hetkel mitte. Nagu ütlesin, on meil eelmisest aastast tuumik säilinud ja mingid läbirääkimised veel käivad, aga nimesid ma muidugi hetkel öelda ei saa. Välismaale me ei ole vaadanud, jah.

Kas Pärnul on Premium liigas üldse lootust või oleks võinud teha ühe hooaja esiliigas? (@andupeakurikael)
Selline jutuajamine juhtkonnaga oli ja ma ei näinud probleemi selles, kui oleksime pidanud mängima esiliigas oma noortega. Siis ei oleks ühtegi palgalist mängijat stipendiaatide kõrval. Isiklikult muidugi tahaksin, et Pärnu sats mängiks Premium liigas. Siin on kõik tingimused olemas ja järgmisel aastal saab hall ka valmis. Raskeks muidugi läheb, aga meie eesmärk ei ole võistkonda komplekteerida 11 punkti kogumiseks.

Mida soovitate teismelisele, kes tahtmist ja motti täis, aga kel on vanusest tulevad segajad, et sihti hoida? (@reilykaneerut)
15–16aastaselt pulbitsevad kehas tihti kõik asjad, mis vähegi saavad. Usun, et vanematel on suunamisel oluline roll ja võiks vähemalt teada, kas laps käib jalgpallis või võrkpallis. Teine faktor on grupp, kuhu noor satub, kellega trenni teeb. Eelkõige peab aga mängija ise leidma tahte ahvatlustele ei öelda ja jalgpallile keskenduda. Midagi ei juhtu tegelikult, kui 22aastaselt otsustada, et jalgpall ei ole sinu jaoks. Aga vähemalt sel ajal, kui koolis käid, võiks püüda. Et oleks õppimise kõrval mingisugune ala, millele panustada.

Kas Konstantin Vassiljev, Sergei Zenjov ja Andres Oper tuleks koondise juurest eemaldada? (@carlospol13)
Ma ei kommenteeriks seda. Arvasin, et sel teemal küsimus tuleb. Kui minu arvamust sõja kohta küsitakse, siis tean, mida vastata, olen küllaltki konkreetne. Aga teiste käitumist või koosviibimist ei tahaks kuidagi kritiseerida. Pole minu asi öelda, kas Vassiljevilt tuleks näiteks kaptenipael ära võtta.

Mängisid kaheksakümnendate lõpus Tallinna Spordis, kus pallis samal ajal ka Valeri Karpin. Mida temast mäletad? (Timo, Hiiumaa)
Mäletan. See oli äkki aasta 1986, kui mina olin juba meeskonnas ja tema võeti juurde kui noormängija. Ta oli okei mängumees, okei inimene, saime okeilt läbi. Aga räägime muidugi ajast, mis oli 36 aastat tagasi. Sel ajal ei olnud eestlaste-venelaste teemat, pigem olid eestlased jalgpallis need, kellele viltu vaadati. Rahvuste tasakaal oli teistsugune. Aga olime koos ehk aasta, pärast ta läks edasi mingitele sõjaväevõistlustele ja siis juba Venemaale.

2013. aasta suvel lubas Prins Nõmme Kalju peatreenerina, et kui Meistrite liiga eelringis alistatakse Soome tšempion HJK, ajab ta oma pikad kiharad maha. Kaljul õnnestuski põhjanaabrid alistada – ja Prins on sõnapidaja mees!

Foto: Mati Hiis

Kui vaadata sinu karjääri, siis pika keskkaitsja kohta lõid üsna vähe väravaid. Miks nii? (Toomas, Nõmme)
Kaks väravat ehk? Või polnud sedagi? (Naerab – toim.). Mis ma oskan öelda, ei löönud tõesti! Ei läinud kuidagi need pallid sisse. Ju siis ei olnud vaja lüüa või ei olnud oskuseid.

Mängisid kogu klubikarjääri Eestis. Kas sul oli ka võimalusi välismaale siirduda? Kui jah, siis millise klubiga jõudsid sellele kõige lähemale? (Veiko, Rapla)
Oli äkki 1989 või 1990, mängisime Ubakiviga mingis liigas, mis oli alternatiiv Vene teisele liigale... Mäletan, et Ubakivi organiseeris Soomest kutse, mina ja Urmas Kirs käisime kuskil proovimas. Aga selleks see jäigi, nädalakese olime seal ja tulime tagasi. Mingi laager oli veel, kus ühe vene kutiga käisin, aga sellest suurt ei mäletagi. See oli ka kõik.

Sinu nimel on Eesti koondise ajaloo esimene punane kaart – see tuli 1994. aastal mängus USAga. Mille eest selle said? (Imre, Tabasalu)
Jah, nad korraldasid tol aastal MMi, enne seda kevadel oli sõprusmäng. Naljakas lugu oli! Tundsin, et kohtunik oli ebaõiglane. Mul löödi küünarnukiga kulm lõhki. Peale vilet tahtsin seda venda kätte saada, aga kohtunik andis reaktsiooni eest punase kaardi. Mingit kontakti ei olnud, aga püüdsin teda korrale kutsuda. Kulm oli täitsa lõhki ja rahval muidugi jube kihvt, mingi verine vend ajab oma poissi taga.

Oled üks väheseid mängijaid, kes esindanud nii Florat, Levadiat kui Kaljut – Kalju eest said 2007. aastal kirja ühe mängu (ja ühe värava!), olles juba 40aastane. Kuidas sa Kaljusse mängima sattusid? (Karl, Jõgeva)
Kaljus mängisin duublis. Esinduses, jah, vist ühe korra esiliigas, kui nüüd meenutama hakata. Ilmselt tekkis seal mingi probleem koosseisuga, oli vaja kedagi kaitsesse seisma. Väravat ma isegi ei mäleta, aga näe, löön küll! Aga duublis mingid aastad mängisin, Toomas Kaldma kutsus. Oli mingi punt vanu vutimehi koos, jukerdasime seal.

Kas juba Levadiat ja Kaljut treeninuna sihid nüüd ka Flora peatreenerikohta, et ka treenerina see „kübaratrikk“ kirja saada? (Karl, Jõgeva)
Mis siin ikka sihtida, Eesti treeneri jaoks... Olen ju viis aastat esiliigas olnud. Tõusime PJKga esiliiga B-st üles, aga tänaseks päevaks langesime minu käe all ka alla tagasi. Aitäh Vaprusele, et kutse tuli ja saan läbi õnne taas Premium liigas olla, aga kõigepealt peab midagi tegema, et kellelegi silma jääda. Endalegi tuleb aru anda, et noored treenerid ruulivad, mis siin salata. Kas Premium liigas on üldse keegi treeneritest minust vanem? Mängijana mõtlesin, et millal ükskord olen see kõige kogenum mees, nüüd on treenerina sama tee läbi käidud. Aeg liigub edasi.

Kes on kõige kuulsam jalgpallur, keda oled kohanud? (@kiki_lipss)
Äkki toonane Galatasaray treener Frank Rijkaard, kui mängisime Levadiaga eurosarjas. Kui mõelda neile, kellega olen olnud näost näkku ja kätt surunud, siis tema. Ja kui Pro kursusel käisime Šveitsis UEFA peakontoris, siis olid teiste riikide Pro-kursuslased ka seal, näiteks Jens Lehmann. Ehk noored mäletavad neid mehi veel?

Milline on olnud karjääri parim hetk – nii mängija kui treenerina? (Helar, Tallinn)
Mängijana äkki 1999–2000. Siis, kui Levadiaga kaks aastat järjest meistritiitli võitsime. Olin juba tegelikult lõpetamas, 34–35aastane. Võidukarikad olid emotsionaalsed, nendesse aastatesse jagus kõike.

Treenerina... Kui Täri lahkus Levadiast, oli võistkond komplekteeritud, asi toimis. Aga kui Kaljuga võitsime, oli magusam. Nad polnud ju võitnud ja Kuno Tehva hõikas veel välja, et viie aastaga meistriks. 2012 õnnestuski. Treenerina oli see natuke erilisem, koos läksime meistritiitlini. Klubi töö meistritiitli nimel oli meeldejääv.

***

CV

Igor Prins

Sündinud: 21.10.1966
Mängijakarjäär: Pärnu Kalakombinaat / MEK, Tallinna Noorus, Tallinna Sport, Tallinna Zvezda, Eesti Tööstus / Flora, FC Norma, FC Tevalte, FC Lantana-Marlekor, Tallinna Sadam, Maardu Levadia, Pärnu Levadia, MC Tallinn, Nõmme Kalju II, FC Toompea
Treenerikarjäär: FC Levadia abitreener (2003–2008), FC Levadia peatreener (2008–2010, 2016–2017), Nõmme Kalju peatreener (2010–2014), Pärnu JK peatreener (2017–2022), Eesti U21 koondise peatreener (2019–2020), Pärnu Vapruse peatreener (2023–)
Eesti NSV / Eesti meistritiitlid: mängijana 1985, 1986, 1995/96, 1999, 2000; peatreenerina 2008, 2009, 2012, abitreenerina 2006 ja 2007
Koondisekarjäär (1992–1994): 20/0