Artti Aigro lendas Planicas 25ndaks.Foto: Darko Bandic / AP / SCANPIX
Talisport
3. märts 2023, 21:03

ÕL PLANICAS | Aigro kordas Oberstdorfi tulemust (1)

Suusahüppaja Artti Aigro (23) soov ei täitunud. Ta saavutas Planica MMi suurel mäel 25. koha, millega kordas kahe aasta tagust tulemust Oberstdorfis.

Avavoorus tegi ta enda hinnangul ühe viimaste kuude parima hüppe, kuid küllaltki tugev taganttuul surus ta 125,5 meetri peal maha. Ent ta sai kompensatsiooniks 8,6 punkti ja pääses 25ndana edasi.

Kahe hüppe vahel tehtud videoanalüüsi tulemusena pandi treeneriga paika lihtne plaan: teha samu asju nagu avavoorus, kuid ei õnnestunud. Õhulend oli küll meetri võrra pikem ja tuul pisut soodsam (+4,3 punkti), aga Aigro ei jäänud sellega rahule.

„Jäin nii hiljaks liikumisega,“ põhjendas ta. „Kui oleks otsa natukenegi rohkem tabanud, siis ma arvan, et oleks viis kuni seitse meetrit pikem hüpe olnud.“

Niisiis asub ta koduteele, taskus väikse mäe 31. ja suure mäe 25. koht. „Väike mägi oli pettumus. Plaan oli kõikidest hüpetest osa võtta, aga väike mägi on mul kuidagi saatanast. Nagu Pekingis, suurel mäel parandasin vead ära ja sain kõik hüpped kaasa teha,“ arutles ta.

Kokkuvõtteks märkis Aigro, et viimastel võistlustel on asjad liikunud paremuse suunas. Seega avaldas ta lootust, et ehk õnnestub järelejäänud kaheksa MK-ga panna hooajale positiivne punkt. Võistlusindu igatahes jagub. „Kui eelmisel kahel aastal olen täishooajast väsinud, siis kolmas hooaeg on natuke lihtsam. Olen ära harjunud reisimise ja võistlemisega,“ sõnas ta.

Suure mäe maailmameistriks krooniti kodupubliku põrgulärmi saatel 22aastane Timi Zajc, kes hoidis avavooru järel teist kohta, kuid lendas teisel katsel 137 meetrit ning ajas sloveenid pöördesse. Koondisekaaslased tõstsid Zajci, kes läks pika puuga liidriks, juba ennetavalt õlgadele, kuigi Ryoyu Kobayashi oli veel tornis. Ent kehva tuule saanud jaapanlane potsatas 129,5 meetri peale ning Sloveenia rahva rõõmupidu võis alata.

Zajc kogus kahe hüppega 287,5 punkti, Kobayashi teisena 276,8 ning poolakas Dawid Kubacki kolmandana 276,2. Aigro saagiks jäi 238,5 punkti.

Tänane esikümme (kliki pildile):